CONTENT & SAMENWERKING
02/07/2024 • Gunter Van Steen

Drupal 7 end-of-life: Alles wat je moet weten

Drupal 7, een krachtig en populair content management systeem (CMS), is al meer dan een decennium een vaste waarde voor talloze websites. Voor gebruikers van Drupal 7 nadert echter een belangrijke dag: De end-of-life (EOL) datum op 5 januari 2025.

Dit betekent dat Drupal 7 niet langer officiële ondersteuning of updates van de Drupal-community zal ontvangen, waardoor website-eigenaren en ontwikkelaars voor een cruciale beslissing staan.

In deze uitgebreide blogpost bespreken we de gevolgen van de end-of-life van Drupal 7, de risico's van het blijven gebruiken van een niet-ondersteund platform en de beschikbare opties om je website veilig, functioneel en toekomstbestendig te houden.

Wat betekent Drupal 7 end-of-life?

In de softwarewereld betekent "end-of-life" dat een softwareversie niet langer actief zal worden onderhouden. Voor Drupal 7 heeft dit verschillende cruciale gevolgen:

  • Geen beveiligingsupdates meer: Beveiligingslekken zijn een constante bedreiging online. Zonder continue beveiligingsupdates wordt je Drupal 7 website steeds kwetsbaarder voor hacks en datalekken. Dit kan ernstige gevolgen hebben, waaronder financiële verliezen, reputatieschade en zelfs juridische problemen als gevoelige gegevens in gevaar komen.
  • Bugfixes blijven onopgelost: Bestaande bugs en glitches binnen Drupal 7 zullen niet langer worden aangepakt. Dit kan leiden tot storingen op de website, compatibiliteitsproblemen met plugins en een frustrerende gebruikerservaring voor zowel beheerders als websitebezoekers.
  • Beperkte ondersteuning: De Drupal-community zal niet langer officiële technische ondersteuning bieden voor Drupal 7. Als je na EOL technische problemen ondervindt, ben je op jezelf aangewezen om oplossingen te vinden.

Risico's van gebruik van Drupal 7 na EOL

Het blijven gebruiken van Drupal 7 na de end-of-life datum brengt aanzienlijke risico's met zich mee waar website-eigenaren rekening mee moeten houden:

  • Verhoogde beveiligingsrisico's: Zonder beveiligingsupdates wordt je website een primair doelwit voor hackers. Een succesvolle aanval kan leiden tot gestolen gegevens, verstoorde activiteiten en een verlies van vertrouwen van je websitebezoekers.
  • Beperkte functionaliteit: Naarmate de technologie evolueert, wordt het steeds moeilijker om Drupal 7 te integreren met nieuwere technologieën en plugins. Dit kan de functionaliteit van je website beperken en je vermogen om je aan te passen aan veranderende online trends belemmeren.
  • Compliance-problemen: Wanneer Drupal 7 zijn levenscyclus bereikt, brengt het blijven gebruiken ervan aanzienlijke compliance-risico's met zich mee, vooral onder de GDPR. Bedrijven die gevoelige gegevens verwerken, moeten ervoor zorgen dat hun CMS regelmatig wordt bijgewerkt en beveiligd om inbreuken te voorkomen. Een niet-ondersteund CMS zoals Drupal 7 voldoet niet aan de GDPR-vereisten, wat kan leiden tot hoge boetes en sancties.

Wat zijn je opties na Drupal 7 EOL?

Met de naderende end-of-life datum van Drupal 7 is het cruciaal om je opties te overwegen om het langetermijnsucces en de veiligheid van je website te garanderen:

  • Upgrade naar een nieuwere versie van Drupal: Drupal biedt recentere versies met verbeterde functionaliteit, betere beveiliging en doorlopende ondersteuning. Upgraden kan echter een complex proces zijn, afhankelijk van de complexiteit van je website.
  • Migreren naar een ander CMS: Verschillende robuuste CMS-platforms, zoals Liferay DXP, bieden moderne functies en sterke beveiligingspraktijken. Door deze alternatieven te verkennen, kan je een frisse start maken en nieuwe mogelijkheden voor je website ontdekken.
  • Drupal 7 blijven gebruiken (niet aanbevolen): Hoewel technisch mogelijk, is dit de minst aanbevolen optie vanwege de aanzienlijke beveiligingsrisico's en beperkingen die hierboven zijn besproken.

Onderneem vandaag nog actie om de toekomst van je Drupal 7 website veilig te stellen

Met het naderende einde van Drupal 7 wordt het cruciaal voor website-eigenaren om weloverwogen beslissingen te nemen. We moedigen je aan om je te verdiepen in migratieopties en proactief stappen te ondernemen om de toekomst van je website veilig te stellen.

In onze volgende blogpost zullen we de voordelen verkennen van het migreren van Drupal 7 naar Liferay DXP, een krachtig en veilig CMS-platform dat je website moeiteloos naar een hoger niveau kan tillen. In de tussentijd kan je een afspraak maken voor een gratis migratieconsultatie met ons team van experts.

Wacht niet tot het te laat is! Neem nu actie om ervoor te zorgen dat je website veilig, functioneel en competitief blijft na het einde van de levensduur van Drupal 7.

Wil je de overgang van Drupal 7 EOL soepel laten verlopen?