Hoe je koolstofvoetafdruk verkleinen met AWS
De wereld verandert razendsnel, zowel op technologisch als op ecologisch vlak. Vaak gaan deze uitdagingen zelfs hand in hand. Denk maar aan de opmars van elektrische voertuigen, slimme woningen en duurzame energie. Hoewel er al jarenlang gefocust wordt op de auto-, productie- en landbouwsector, leidt de weg naar een schoner milieu onvermijdelijk langs een vermindering van het fikse energieverbruik van datacenters en cloud computing.
De koolstofvoetafdruk van cloud computing
Volgens het recentste rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA) verbruikten datacenters van over de hele wereld in 2021 maar liefst 220 tot 320 TWh elektriciteit, ofwel ongeveer 0,9 tot 1,3% van de wereldwijde vraag naar elektriciteit. Daarnaast verbruikten wereldwijde data transmissienetwerken 260 tot 340 TWh, of 1,1 tot 1,4% van de elektriciteit. Samen nemen de datacenters en transmissienetwerken dan ook 0,9% van de energiegerelateerde uitstoot voor hun rekening.
Dit lijken misschien relatief lage cijfers, maar de vraag naar datadiensten stijgt exponentieel. Het wereldwijde internetverkeer is de voorbije tien jaar sterk toegenomen, en COVID-19 heeft die evolutie alleen maar versneld. Zo is sinds 2010 het aantal internetgebruikers wereldwijd meer dan verdubbeld en is het wereldwijde internetverkeer vervijftienvoudigd, goed voor een stijging van 30% per jaar.
Dat betekent ook dat alle bedrijven – groot of klein – rekening moeten houden met de koolstofvoetafdruk van cloud computing. Maar hoe pak je dat aan zonder te raken aan de computerkracht die nodig is om innovatie te ondersteunen en goederen en diensten af te leveren zoals beloofd?
Amazon Web Services (AWS)
Hoewel cloud computing ook een voetafdruk met zich meebrengt, is het in vergelijking met lokale servers een veel milieuvriendelijkere manier om je IT-systemen te beheren. Daarom zijn we er ook van overtuigd dat een cloud-first benadering van cruciaal belang is om je bedrijf duurzamer te maken. Zeker als cloudgebaseerde technologieën op hernieuwbare energie draaien. Om die reden selecteert ACA Group zijn partnerschappen zorgvuldig en evalueren we de milieu-impact van deze partners.
Binnen deze context kozen we voor AWS als cloud provider. In combinatie met onze flexibele Kubernetes-set-ups kiezen we op die manier voor de kleinste hoeveelheid koolstofuitstoot, terwijl we er toch in slagen om te voldoen aan de verwachtingen van onze klanten (en deze zelfs overtreffen). Meteen het bewijs dat cloud computing niet ten koste moet gaan van de planeet.
Maar waarom AWS? Als 's werelds meest toonaangevende cloud provider streeft Amazon Web Services naar efficiëntie en voortdurende innovatie in zijn wereldwijde infrastructuur. Meer nog, ze zijn zelfs goed op weg om hun activiteiten tegen 2025 van 100% hernieuwbare energie te voorzien. Amazon is onlangs de grootste zakelijke afnemer van hernieuwbare energie ter wereld geworden. Hun investeringen leveren dan ook genoeg elektriciteit om 3 miljoen Amerikaanse gezinnen een jaar lang te bevoorraden.
Efficiënt computergebruik
Schone energiebronnen creëren is weliswaar van cruciaal belang, maar een heroverweging van de manier waarop computerresources worden ingezet, is dat ook. In een rapport over cloudefficiëntie toonde 451 Research aan dat de infrastructuur van AWS 3,6 keer energie-efficiënter is dan de mediaan van de door hen onderzochte datacenters van Amerikaanse bedrijven. Amazon schrijft deze hogere efficiëntie onder meer toe aan het weghalen van de centrale ononderbreekbare stroomvoorziening uit hun datacenterontwerp en de integratie van kleine batterijpakketten en aangepaste stroomvoorzieningen in de server racks. Samen drukken deze aanpassingen het energieomzettingsverlies met ongeveer 35%.
Ook de servers zelf zijn efficiënter: hun Graviton2 CPU's zijn uiterst energie-efficiënt en bieden betere prestaties per watt dan elke andere processor die momenteel in Amazon-datacenters wordt gebruikt. AWS biedt onbeperkte toegang tot cloud computing en services. Hoewel daar een prijskaartje aan hangt, vermindert een efficiënt gebruik van resources niet alleen de kosten, maar onrechtstreeks ook de koolstofuitstoot.
Hoe pak je dit aan?
- Bouw applicaties die efficiënt omspringen met resources.
- Gebruik resources met de kleinst mogelijke voetafdruk.
- Maximaliseer de output van de gebruikte resources.
- Beperk de hoeveelheid gegevens en de afstand die over het netwerk wordt afgelegd.
- Gebruik resources just-in-time.
➡️ Benieuwd hoe we bij ACA Group onze cloud stacks opzetten voor een maximale duurzaamheid zonder in te boeten aan kracht, beschikbaarheid en flexibiliteit? Neem dan zeker contact met ons op!