De ACA methodologie

Jouw garantie op vlotte projecten met maximale waarde.

Als toonaangevend IT-bedrijf willen wij de allerbeste IT-diensten leveren aan bedrijven en organisaties. Daarom zetten we heel hard in op een sterk uitgekiende, op Agile gebaseerde projectmethodologie, die een onberispelijke dienstverlening en een succesvolle oplevering van elk project garandeert.

Meer weten over onze methodologie?Hoekstenen van de ACA methodologie

 • Cocreatie

  Als klant sta je centraal in elk project en maak je integraal deel uit van het projectteam. Zo blijf je volledig betrokken bij het volledige onderzoeks- en ontwikkelingsproces.

 • Kleine iteraties met continue feedback

  We werken in kleine iteraties van enkele weken, waardoor je als klant continu feedback kan geven. Zo blijven we continu in lijn met je wensen en voegen we telkens nieuwe functionaliteit toe die je meteen kan testen.

 • Flexibiliteit / Agile

  Soms wijzigen je noden en je wensen in de loop van een project. Dat begrijpen we volkomen. Onze teamleden zijn hierop ingesteld en kunnen in overleg probleemloos herschalen en herprioriteren.

 • Transparantie en open communicatie

  Ons samenwerkingsmodel is gebaseerd op grote betrokkenheid, transparantie, openheid en continue verbetering. Als klant zit je als het ware naast het development team, zonder dat je fysiek aanwezig hoeft te zijn. Dit creëert een omgeving waarin hoge kwaliteit wordt bereikt en behouden.

 • Planning

  Bij een Agile proces zijn de fases van analyse, ontwikkelen, testen en opleveren niet strikt gescheiden, maar zijn deze doorheen elkaar verweven in een continu proces. Het grote voordeel van deze projectaanpak is dat de klant twee weken nadat een behoefte gedocumenteerd werd, deze behoefte kan uittesten. Onduidelijkheden en onzekerheden over de behoeften worden op deze manier zeer vroeg opgespoord en eventuele fouten kunnen eenvoudig rechtgetrokken worden.

 • Duidelijke rapportering en voorspelbaarheid

  Om de opvolging van een project te vergemakkelijken, gebruiken we efficiënte tools zoals Jira (Atlassian), waar de diverse metrieken continu up to date zijn. Op basis van exacte cijfers, gedetailleerde tijdregistratie en formules krijgen we niet alleen een accuraat beeld van de huidige toestand van je project, maar ook betrouwbare projecties voor de uiteindelijke kost en opleveringsdata.

Methodology

"

Een Agile proces integreert de fases van analyse, ontwikkeling, testen en oplevering in een continu proces. Dit zorgt ervoor dat je als klant binnen enkele weken na het documenteren van een behoefte deze kan testen en gebruiken. Zo worden onduidelijkheden, onzekerheden en eventuele fouten snel geïdentificeerd en gecorrigeerd.Het belang van onze methodologie voor klanten

Onze projectmethodiek geeft onze klanten de zekerheid dat alle aspecten van een project zorgvuldig worden gepland, uitgevoerd en gecontroleerd. Dit helpt om risico's te minimaliseren, kosten te verlagen en projecten op tijd en binnen budget op te leveren.

 • Betere resultaten

  Onze methodologie zorgt ervoor dat je helemaal tevreden bent met de verloop van het project en dat het eindresultaat 100% overeenstemt met je wensen.

 • Meer efficiëntie

  Onze methodologie stroomlijnt onze processen, waardoor mogelijke fouten in een vroeg stadium worden opgemerkt en vertragingen en kostenoverschrijdingen worden vermeden.

 • Meer voorspelbaarheid

  Als klant wil je graag weten wanneer de verschillende fases van je project klaar zullen zijn en hoeveel het zal kosten. We gebruiken een combinatie van snelheid, focus en het aantal developers om dit te voorspellen.

 • Beter risicobeheer

  In elk softwareproject schuilen er risico’s: een technisch probleem, nieuwe eisen van de klant, plotse wijzigingen, …. Je neutraliseert ze best zo snel mogelijk.
  Daarom bespreken we alle mogelijke risico’s op voorhand met de klant. Ook tijdens het project communiceren we voortdurend over de actuele status. Potentiële bottlenecks worden zo in een vroeg stadium geïdentificeerd.

 • Operationele optimalisatie

  We organiseren retrospectives waarbij het hele team eventuele problemen bespreekt en verbeteringen voorstelt. Die verbeteringen worden bedacht door de mensen die dagelijks met het project bezig zijn.

 • Doortastend teamwork

  Jouw project is in handen van een team van ervaren specialisten. Die ervaring en maturiteit is het resultaat van een doorgedreven selectie en opleiding van onze medewerkers. Voor elk project stellen we het optimale team van experten samen.

Wat onze klanten zeggen

 • Tine Vande Casteele

  " Ik merkte dat de aanpak van ACA erg dynamisch, gestructureerd en uitgebreid is. Door kleine maar heel gedetailleerde user stories te gebruiken, kregen we een goed overzicht van de structuur van het hele project. Het is ongelooflijk hoe ACA systematisch een prototype heeft kunnen opbouwen met al deze kleine puzzelstukjes. "

 • Bart Temmerman

  " De duidelijke methodologie en open communicatie van ACA hebben van hen een betrouwbare partner gemaakt vanaf dat we samenwerkten. We kunnen zeker stellen dat ze de oplevering van het museumpasproject binnen de vooropgestelde deadline en het budget, de succesvolle launch en de focus op de klanten op hun conto mogen schrijven. We innoveren samen en kijken met het volste vertrouwen in elkaar naar de toekomst. "

Onze kwaliteitscontroles

Bij de oplevering van jouw softwareproject telt maar één ding: ben jij 100% tevreden met het eindresultaat. Daarom schenken we bij ACA Group heel veel aandacht aan de kwaliteit van onze dienstverlening en de eindproducten die we afleveren. In het ontwikkelproces zijn verschillende kwaliteitscontroles ingebouwd die de kwaliteit gedurende het ganse project bewaken.

Story review en kick-off

Voordat een story klaar is voor ontwikkeling, wordt het beoordeeld door een peer-proxy, de klant en een ontwikkelaar. Een story review zorgt ervoor dat iedereen het eens is over wat gerealiseerd gaat worden. Er wordt ook gecontroleerd of de story duidelijk en volledig is, en eenduidige acceptatiecriteria heeft. Het wordt bovendien in een groter kader bekeken, zoals de relatie met andere stories, de impact op het domein, enz. Story reviews voorkomen dat afwijkende verwachtingen of interpretaties pas na implementatie of zelfs pas bij gebruik van de software worden ontdekt. Elke implementatie van een story start met een story kick-off waarbij de analist en tech lead de functionele en technische inhoud toelichten aan de developer.

Code review

Wanneer een story is geïmplementeerd, wordt een code review gedaan vooraleer de nieuwe code wordt ‘gemerged’. Een developer bekijkt het opgeleverde increment met kritische blik en geeft feedback. De focus ligt op die zaken die niet of moeilijk automatiseerbaar zijn, zoals het high level design of de gebruikte domain language. De code review is pas afgerond wanneer alle bemerkingen zijn besproken en/of verbeterd.

SonarQube

Naast de manuele code reviews, gebruiken we SonarQube voor de continue controle van de codekwaliteit. Op basis van de rapporten bekijken we wat nodig is om de code te verbeteren.

Test-driven development

Test-driven development zet de kwaliteitscontrole op de eerste plaats, door de geautomatiseerde testen te schrijven voorafgaand aan de implementatie. Bij het automatiseren van testen voorzien we unittesten, integratietesten en end-to-end testen. Afhankelijk van de afspraken met de klant passen we bij sommige projecten ook Behaviour Driven Design-testen toe.

Testing

Na de implementatie van een story voert de analist, samen met de developers, een eerste validatie uit om te controleren of alle scenario’s voorzien zijn. Na het mergen van de code en deploy op de testomgeving wordt de code grondig getest.

 • Hoe zorgen we voor een uniforme methodologie voor al onze projecten?

  We vinden het belangrijk dat je weet wat je kan verwachten. Van offerte tot finale oplevering. Daarom willen we voor elk project over al onze diensten heen dezelfde aanpak hanteren.

 • Al onze medewerkers worden vanaf hun onboarding ondergedompeld in de ACA methodologie.

  We organiseren continu interactieve kennis- en inspiratiesessies over onze technieken en projectaanpak. Zo kan elke ACA-medewerker onze unieke methodologie perfect toepassen in gelijk welk project. Bovendien bewaakt elke teamlead de correcte toepassing van onze methodologie. Dat garandeert een vlekkeloos projectverloop en een oplevering die aan al je wensen voldoet.

Verwante inhoud

Vragen over onze methodologie? Stuur ze door via onderstaand formulier