
KubeCon + CloudNativeCon London 2025 — AI, iemand?
Van 1 tot 4 april was een deel van ons Cloud-team aanwezig op KubeCon + CloudNativeCon Europe 2025 in Londen. In deze blog delen ze hun persoonlijke en ongefilterde verslag van hoe het is om aanwezig te zijn op KubeCon, de grootste conferentie van de Cloud Native Computing Foundation!
Een dag in het leven van een KubeCon + CloudNativeCon-bezoeker
DAG 0
Onze reis begon aan Brussel-Zuid, waar we de Eurostar naar Londen namen. Eens aangekomen, namen we de metro richting ons hotel, onze uitvalsbasis voor de komende dagen. Na het droppen van onze bagage, spraken we af met Johan, die een dag eerder was aangekomen en al op verkenning was in het prachtige Londen.
DAG 1
We begonnen onze dag met ontbijt in het hotel en een korte metrorit. Bij aankomst aan station Custom House leidde een rode loper ons richting de ingang van het KubeCon-evenement in ExCeL London.
Eén ding was meteen duidelijk: we waren niet alleen. Dit jaar was de opkomst gigantisch!
Deze editie van KubeCon was extra speciaal: de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) bestaat dit jaar 10 jaar. We herinneren ons nog goed toen Bregt in 2017 de allereerste KubeCon bijwoonde in Berlijn, toen met slechts 1.500 deelnemers, waarvan er maar zo’n 15 Kubernetes in productie draaiden. ACA Group was daar trots één van!
Tijdens één van de keynotes werd aangekondigd dat er dit jaar maar liefst 12.500 deelnemers waren. Deze editie? Een heel ander paar mouwen (of zeg maar gerust: een andere kop thee 😉).
Kubernetes en Cloud Native technologieën zijn intussen de standaard geworden voor heel wat moderne oplossingen.
Uit de keynotes en de agenda werd al snel duidelijk: de hot topics van dit jaar waren AI en Machine Learning, en hoe die kunnen worden ingezet om nieuwe tools te bouwen en complexe problemen op te lossen.
We merkten ook dat er veel stands waren rond FinOps en kostenoptimalisatie, onderwerpen die zeker aan bod zullen komen in onze aankomende blogposts (samen met nog heel wat andere topics!).
Belangrijkste inzichten uit de keynotes:
- AI en ML veranderen hoe we onze hardware gebruiken. Zulke workloads vragen niet alleen veel resources, maar ook specifieke resources. De tijd van ‘we hebben toch altijd wel genoeg’ is voorbij. We zullen slimmer moeten plannen en schedulen, want alles altijd paraat hebben is gewoonweg niet betaalbaar.
- AI en ML zijn geen magische plug-and-play oplossingen. Je moet ze voeden met goede data die duidelijk maken wat ‘normaal’ is. Consistente datastromen zijn cruciaal om afwijkingen te kunnen detecteren. Onze tip? Begin klein en breid geleidelijk uit naar toepassingen zoals geautomatiseerde anomaly detection.
Na de keynotes doken we in de reguliere sessies. Eén van de opvallendste was een talk van Spotify over AiKA, een tool die ze zelf ontwikkelden op basis van LLM- en AI-principes. AiKA verzamelt documentatie verspreid over verschillende systemen (denk aan Git, Slack, Google Drive, Confluence...) en brengt alles samen op één centrale, doorzoekbare en makkelijk te beheren plek. Superhandig!
We kunnen hier onmogelijk álle talks samenvatten (het waren er echt veel!), maar geen zorgen: we gaan in onze aankomende blogreeks dieper in op de interessantste sessies.
Na de sessies trokken we eropuit in de stad. Kleine tip: wacht niet te lang als je nog iets wil drinken, want na 22u schenken veel bars gewoon niks meer. Jammer! Maar hey, zo waren we tenminste fris en uitgeslapen voor de volgende dag.
DAG 2
Dag 2 begon met een reeks keynotes rond AI, LLMs, Platform Engineering en de Gateway API. We zagen hoe steeds meer commerciële producten ontstaan op basis van open source tools uit het CNCF-landschap.
Bij ACA zijn we zelf grote believers van Platform Engineering, en we bouwen actief verder aan onze eigen fundamenten om onze developers te ondersteunen en sterker te maken.
Ook grote bedrijven deelden hun ervaringen over hoe zij Cloud Native en Open Source tools inzetten binnen hun architectuur. Het was best fijn om te zien hoeveel gelijkenissen er zijn met onze aanpak bij ACA. We zitten duidelijk op het juiste spoor!
Maar toen… een kleine tegenvaller: de sessie die Johan en Bregt wilden volgen, werd geannuleerd. De spreker kwam niet opdagen. Blijkbaar had iemand tóch nog een bar gevonden waar na 22u geserveerd werd ;p
Geen erg! We grepen onze kans, sprongen zelf het podium op, en zorgden voor wat entertainment. En jawel: een daverend applaus volgde!
Gelukkig gingen alle andere geplande sessies gewoon door, en we verzamelden weer een hoop waardevolle inzichten.
In een sessie over Istio leerden we over de introductie van ambient mode; een belangrijke verandering die eraan komt. Binnenkort publiceren we hierover ook een technische blog!
Tijdens een talk van Etsy over Prometheus leerden we dat ‘meer resources toevoegen’ niet altijd de beste oplossing is. Optimaliseren is vaak slimmer én goedkoper. Denk aan kleinere datablocks, compaction uitschakelen of betere garbage collection tuning.
We sloten de dag af met een leuke verkenningstocht door de stad én wat team building. 🙂
DAG 3
Heel wat mensen binnen ACA zijn grote Formule 1-fans, dus het was extra leuk om te horen dat Red Bull Racing Cloud Native tools gebruikt om realtime data te verzamelen. Superbelangrijk voor snelle, data-gedreven beslissingen over pitstops en bandwissels bij veranderend weer.
Na de keynotes gingen we elk onze eigen weg voor een aantal specifieke sessies:
- Bregt volgde een sessie over VolumeGroupSnapshots, een nieuwe manier om consistente back-ups te maken van workloads die meerdere persistent volumes gebruiken.
- Johan volgde een sessie over Crossplane v2, waarin werd getoond hoe je niet alleen infrastructuur maar ook applicaties kunt abstraheren — een mooie stap vooruit voor Platform Engineering.
- Jonas verdiepte zich in tools om Kubernetes clusters te beveiligen over de hele pipeline: van build tot runtime.
Na die laatste sessies was het tijd om onze spullen te pakken en richting huis te keren.
Drie dagen vol inspiratie, innovatie en connectie. We keren terug met frisse ideeën en nieuwe energie om ermee aan de slag te gaan.
Tot volgend jaar, KubeCon, we zien je in Amsterdam!