Waarom werkt mijn applicatie niet steeds op dezelfde manier?
Kijk goed naar onderstaand voorbeeld van een website header. Deze header komt van dezelfde website, maar ziet er anders uit naargelang de gebruiker op een andere pagina is:
Enkele van de verschillen:
- de labels Shop en Shop/Upgrade zijn niet consistent,
- de geblurde labels staan telkens op een andere plaats, net zoals “Support” en “My Account”,
- “TV”, “Email” en “Sign in” zijn soms labels en soms iconen,
- de zoekfunctie ontbreekt in de bovenste header,
- enkel de eerste header heeft een hamburger menu.
Je herkent deze situatie misschien wel: naarmate je applicatie groeit, groeit de diversiteit aan elementen mee. Knoppen op verschillende pagina’s verschillen ietwat of ze staan niet helemaal op dezelfde plaats, iconen behoren niet allemaal tot dezelfde set, nieuwere formulieren volgen niet dezelfde structuur als voorgaande, er zijn verschillende lettertypes of -groottes voor hetzelfde doel, enzovoort. Dat is vervelend en ronduit slordig.
Erger is het wanneer deze inconsistentie ervoor zorgt dat je applicatie niet meer naar verwachting werkt volgens je gebruikers doordat er ook te weinig consistentie zit in de interactiepatronen. Dat kan ertoe leiden dat gebruikers je applicatie of een deel ervan steeds minder gebruiken of er zelfs helemaal mee stoppen.
Het belang van consistentie
‘Consistentie’ is een belangrijk gegeven dat de meeste bedrijven onderschatten. Consistentie is een cruciaal onderdeel binnen ieder bedrijf met een digitaal platform of dienst. Het zorgt niet alleen voor een gebruiksvriendelijk product, maar ook voor tal van andere voordelen waaronder: een unified experience over verschillende apparaten heen, juiste implementatie van branding, brand awareness en nog veel meer… We erkennen allemaal het belang van die consistentie, maar hoe kan je er nu voor zorgen dat je deze ook waarborgt binnen je organisatie?
Wat is een ‘design system’?
Een design system of ontwerpsysteem is een centrale plek waar alle componenten van een digitaal product of set van digitale producten worden beschreven. Je kunt het zien als een soort bibliotheek waarin verschillende visuele componenten zijn opgeslagen voor gebruik in je website, app of social media content. Kleur en typografie zijn primaire componenten in een design system, net als knoppen, formulieren, voetteksten en andere componenten.
Design system 'Atomus’, een gratis beschikbaar design system binnen Figma
De voordelen van een design system
Het gebruik van een ontwerpsysteem heeft drie grote voordelen:
- het creëert meer samenhang en consistentie,
- zorgt voor een hoge mate van herbruikbaarheid,
- en is gewoon erg gemakkelijk om in gebruik te nemen.
Een design system helpt om een consistent merkimago te creëren. Zodra je een ontwerpsysteem hebt gemaakt, wordt het de "enige bron van waarheid" voor je visuele identiteit. Iedereen zal designs kunnen maken die er hetzelfde uitzien en aanvoelen en volgens dezelfde interactiepatronen werken.
Hoge mate van herbruikbaarheid
Je team kan snel nieuwe componenten ontwerpen op basis van bestaande kleinere elementen die we atomen noemen. Je kan dus steeds je huidige atomen opnieuw gebruiken om nieuwe zaken te creëren die meteen passen binnen het ontwerp en look & feel van je design system.
Snel en gemakkelijk in gebruik
Bestaande of nieuwe collega's die minder ervaring hebben met UX- of UI-design kunnen helpen bij het maken van moderne, gebruiksvriendelijke en mooie interfaces. Dit versnelt het werk van je ontwikkelaars en verhoogt je efficiëntie!
Daarnaast biedt deze efficiëntie ook nog een ander voordeel, namelijk dat veranderingen in je product of dienst enorm snel kunnen worden doorgevoerd. Dit betekent dat je een veel snellere time-to-market kan realiseren.
Herken jij één of meerdere van deze uitdagingen?
Hebben jouw applicaties ook wel eens last van een inconsistente werking of visuele weergave en ben je benieuwd naar hoe je dit kan verhelpen met een design system? Of heb je vragen over hoe je precies een design system kan opzetten om ervoor te zorgen dat je niet in de problemen komt qua consistentie?
Boek dan hieronder een gratis en vrijblijvend slotje in onze agenda voor een Q&A sessie. Tijdens dit gesprek luisteren we graag naar je vragen en geven we jou gericht advies.