SOFTWAREONTWIKKELINGLOW CODECUSTOM SOFTWARE
12/07/2023 • Gregory Van Dorpe

Wat is Low-Code en waarom is het zo'n gamechanger?

In deze blog gaan we dieper in op het concept 'Low-Code' en hoe je het beste Low-Code platform kiest voor jouw bedrijf.

Low-Code als concept

Low-Code, visual development application modelling, citizen development, … Als je een ontwikkelaar bent, zullen deze termen zeker een belletje doen rinkelen.

Maar wat houdt Low-Code precies in, waarom zou het van belang zijn en wie plukt er de vruchten van? Het antwoord is eenvoudig: "Dat hangt ervan af".

Laat ons even uitzoomen. Low-Code is een concept dat draait om visual development of modelling dat wordt gekenmerkt door automatisering. Deze definitie maakt het van toepassing op veel verschillende gebieden in IT en meer.

Hoe kies je het beste Low-Code platform?

Een snelle blik op de rapporten van Forrest en Gartner levert al meer dan 300 verschillende Low-Code platformen en producten op.

Zijn deze allemaal gelijkwaardig? Uiteraard niet. Zijn ze allemaal bedoeld voor applicatie-ontwikkeling? Ook hier, neen.

Hoe bepaal je dan welk Low-Code platform, product of oplossing relevant is voor jou en je klanten? Om effectief door dit landschap van marktleiders en bekende namen te navigeren, is het belangrijk om patronen te herkennen en platformen te categoriseren op basis van hun kernfunctionaliteiten en toepassingen (zie het onderstaande voorbeeld).

Low-code platforms

Low-Code oplossingen per categorie

➤ Robotic Process Automation (RPA)

Low-Code en visuele ontwikkeling/modellering voor procescreatie, integraties en automatisering.

➤ Automatisering van software delivery op maat

Traditionele development frameworks worden versterkt met Low-Code technologie om applicatiecomponenten te genereren of ontwikkeling een vliegende start te geven.

➤ Pakket maatwerk

De meeste toonaangevende aanbieders van softwarepakketten investeren in Low-Code oplossingen binnen hun eigen platform om maatwerk mogelijk te maken.

➤ Automatisering testen

Iedereen kent Selenium, een zeer krachtige tool om testscripts te maken en te onderhouden. Sommige platforms passen zelfs een no-code benadering toe om de testcases te modelleren en de Selenium-scripts te laten genereren, uitvoeren en onderhouden zonder enige codering.

➤ Citizen development voor team- en afdelingsapps

Moe van het werken met Excel of Google Spreadsheets? Op zoek naar een gebruiksvriendelijke oplossing om kleine en eenvoudige applicaties te bouwen voor je team of afdeling? Dan zijn citizen development platformen de oplossing voor jou. Het is echter niet geschikt voor uitgebreide bedrijfstoepassingen. Gebruik het dus waarvoor het bedoeld is. Je wil toch niet dat de tuinman je nieuwe elektrische auto in elkaar zet?

➤ Enterprise full-stack ontwikkelingsplatforms

Een low-code enterprise development platform biedt een grafische gebruikersinterface voor programmeren en genereert automatisch de onderliggende code, waardoor ontwikkelaars minder moeite hebben met handmatig coderen. Deze tools helpen niet alleen bij snelle front-end ontwikkeling, maar ook bij logica, back-end, integraties en zelfs lifecycle management.

Weg met traditionele ontwikkeling, leve Low-Code ontwikkeling?

Kan Low-Code traditionele ontwikkeling zoals .Net of Java volledig vervangen? Natuurlijk niet!

Maar low-code ontwikkelplatforms kunnen zeker helpen om met hetzelfde aantal mensen meer projecten in minder tijd op te leveren. Het stelt organisaties in staat sneller te reageren op kansen met een kortere time-to-market.

Bovendien kan het helpen om een ​​valide business case te maken voor projecten die in de backlog liggen vanwege "andere prioriteiten" en teams die zich vooral richten op de bedrijfskritische systemen van je bedrijf.

Waarom wij Low-Code gebruiken

Als IT-consultancy bedrijf en integrator richten we ons op het leveren van software op maat om aan de specifieke behoeften van onze klanten te voldoen. Low-Code biedt ons hiervoor een krachtige tool. En niet alleen voor de simpele apps! Met het juiste Low-Code platform kan je zelfs je legacy moderniseren en klantgerichte web- en mobiele apps bouwen die zijn geïntegreerd met je ERP, CRM, IAM en je bestaande IT-basis.

Het kan je ook helpen om je IT-landschap te rationaliseren en vereenvoudigen en om de tools van je bedrijf opnieuw onder te brengen onder IT-governance zonder dat je de business moet vertellen "sorry, we hebben andere prioriteiten".

Onze strategische keuze: OutSystems

ACA koos ervoor om een ​​strategische samenwerking aan te gaan met OutSystems, een toonaangevend en veruit het meest productieve, veelzijdige en stabiele Low-Code platform op de markt voor enterprise full-stack development

Ons team van experts werkt sinds 2016 met OutSystems en heeft ook projecten opgeleverd met andere toonaangevende platforms. We blijven op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, nieuwe functionaliteiten en grote verschillen tussen de 3 toonaangevende Low-Code platformen voor algemene applicatieontwikkeling. Op die manier kunnen we onze klanten adviseren over de beste oplossing voor hun behoeften.

OutSystems Developer Cloud: ideaal voor full-stack ontwikkeling

OutSystems Developer Cloud image

OutSystems Developer Cloud is het toonaangevende PaaS cloud-native high-performance Low-Code-platform voor full-stack ontwikkeling en integraties. Het dekt de breedste set gebruiksscenario's. Van interne apps tot B2B- en B2C klantgerichte web- en mobiele applicaties, processen en zelfs core systems.

Door OutSystems Developer Cloud in te zetten voor moderniserings- en innovatieprojecten, zal je jouw digitale transformatie sterk versnellen. 

OutSystems platform screenshot

outsystems screenshot

De voordelen van OutSystems Developer Cloud

Wat levert OutSystems Developer Cloud op voor bedrijven en de ontwikkelaars en software-engineers die het gebruiken om projecten op te leveren?

  • 3 tot 4 keer snellere oplevering
  • Eén uniforme manier om web, mobiel, front-end, back-end en integraties te ontwikkelen
  • Eenvoudig te leren voor software-engineers en webontwikkelaars
  • AI-ondersteunde ontwikkeling en ingebouwde generatieve AI
  • Geen extra ontwikkeltools nodig (GitHub, Eclipse, Visual Studio, …)
  • Ontwikkelingsteams kunen zich richten op het leveren van waarde
  • Ingebouwde beveligingsmaatregelen
  • Veel minder onderhoud
  • Geen infrastructuur om te beheren
  • Ingebouwd levenscyclusbeheer
  • Automatisch schalen

Dit alles terwijl je nog steeds de architectuur en best practices in handen hebt. Het platform biedt de tools en functionaliteiten om je ontwikkelingsteam te versterken en je bedrijf future-proof te maken.

Aan de slag met Low-Code?