ACA GROUP DUURZAAMHEID
28/08/2024

Duurzaamheid in elke byte: ACA Group zet koers naar SDG Champion

Na drie succesvolle jaren waarin we telkens met succes de eindevaluatie van het VCDO Pioneer-traject hebben afgerond, zet ACA Group nu de volgende stap en duikt vol enthousiasme in het volgende level: het SDG Champion-traject.

Dit initiatief, ondersteund door het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) en in samenwerking met CIFAL Flanders, de officiële partner van het United Nations Training Institute (UNITAR), onderstreept onze toewijding aan duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Tijdens ons laatste SDG Pioneer-jaar hebben we projecten gerealiseerd die zowel de verduurzaming van de IT-sector als onze interne duurzaamheidsinitiatieven hebben versterkt. Een belangrijk initiatief hieronder is onze Sustainathon, een samenwerkingsproject met verschillende onderwijsinstellingen zoals Odisee, HoGent en HoWest. In deze context hebben we samen met studenten en bedrijven zoals Duvel en Medimarket duurzame IT-oplossingen ontwikkeld. Voor Duvel werkten studenten aan het verbeteren van hun CSRD-rapportage (Corporate Sustainability Reporting Directive), terwijl zij voor Medimarket een AI-gebaseerde transportoplossing hebben ontwikkeld. Deze projecten leverden niet alleen tastbare resultaten op, maar verhoogden ook de bewustwording van duurzaamheid binnen deze organisaties en boden studenten waardevolle praktijkervaring.

Dorien Jorissen, Sustainability Manager at ACA Group

Daarnaast hebben we ons bij ACA Group gericht op de bredere impact van IT op duurzaamheid. Dorien Jorissen, Group Sustainability Manager, benadrukt: "In de afgelopen jaren hebben we de ambivalente rol van IT in duurzaamheid diepgaand onderzocht. We zien hoe technologie, zoals cloud computing, AI en data, zowel kan bijdragen aan een duurzamere wereld als risico's kan veroorzaken als het ongecontroleerd blijft. Een voorbeeld hiervan is onze focus op het optimaliseren van cloudoplossingen en AI-processen om de efficiëntie van duurzaamheid te verhogen en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Met het SDG Champion-traject zetten we niet alleen de volgende stap, maar kijken we uit naar een volledige transformatie van onze business, waarin duurzaamheid de kern vormt van al onze beslissingen."

Onze inspanningen strekken zich ook uit naar kennisdeling en leiderschap in de sector. Door het organiseren van sustainability think tanks en de lancering van een Sustainability Content Hub hebben we een platform gecreëerd voor diepgaande discussies en innovatie op het gebied van duurzame IT-praktijken. Deze initiatieven versterken onze positie als thought leader en dragen bij aan het mondiale debat over de rol van IT in duurzaamheid.

Ronny Ruyters, CEO at ACA Group

Ronny Ruyters, CEO van ACA Group, vult aan: "Bij ACA Group geloven we dat echte verandering voortkomt uit verantwoordelijkheid nemen. Het SDG Champion-traject is een cruciaal onderdeel van onze toewijding om een positieve impact te maken, zowel binnen onze sector als daarbuiten. Dit traject geeft ons de kans om onze duurzaamheidsinspanningen verder te verdiepen en nieuwe standaarden te zetten voor een toekomstbestendige IT-sector. Samen gaan we deze uitdaging aan, met onze waarden als kompas en innovatie als onze motor."

Met de stap naar het SDG Champion-traject, onder begeleiding van Voka en CIFAL Flanders, blijven we ons inzetten om de VN-doelen te behalen. We zijn vastbesloten om onze impact te vergroten en onze rol als verantwoordelijke innovator te vervullen.

ACA Group blijft gedreven door een visie die innovatie en duurzaamheid samenbrengt, met als doel een betere toekomst te creëren voor onze klanten en de bredere samenleving. Onze reis is nog lang niet ten einde—let’s go!