3 Tips hoe je PDF bestanden toegankelijk maakt voor iedereen
Je kan niet zomaar iets ontwerpen of ontwikkelen voor alle 7,9 miljard mensen op de planeet. Wat we daarom doen is een doelgroep bepalen. Van daaruit bouwen we onze features op een manier die kloppen voor deze specifieke doelgroep. Waar we onze doelgroep echter niet in kunnen specifiëren is op vlak van toegankelijkheid.
Voor je begint moet je natuurlijk weten wat je best kan doen om je PDF toegankelijker te maken. Een handige feature in Adobe Acrobat Pro is hun accessibility check. Dit kijkt je document meteen na en toont je welke zaken je kan aanpassen. Sommige van deze problemen kan je aanpassen in Acrobat Pro zelf maar bij andere ga je terug moeten naar het bronbestand. Je kan nog iets meer kennis vergaren door op Autotag Document te klikken. Dit zal jouw volledige bestand nalezen en geeft je daarnaast een handig overzicht met delen die een alt text missen, maar hier gaan we zo dadelijk dieper op in.
Heb je ooit al eens een screen reader gehoord die je leesvolgorde van het bestand niet verstaat? Wel, het klinkt als iemand die veel te snel praat en van hak op de tak van alinea's wisselt. Een grote chaotische boel dus. Denk nu eens aan de gebruikers die screenreaders écht nodig hebben om documenten te kunnen lezen. Jouw PDF bestand verliest al zijn waarde wanneer dit gebeurt. Je moet er dus van overtuigd zijn dat je document gestructureerd is met de juiste headings en paragrafen.
Wil je dit achteraf nog toepassen op bijvoorbeeld oudere PDF’s? Met Acrobat Pro kan dit dankzij hun toegankelijkheidsopties. Zo selecteer je simpelweg de gewenste leesvolgorde en het programma voegt deze aan je PDF file. In de schermafbeelding hieronder zie je duidelijk wat de screen reader als eerste, tweede en derde gaat lezen en bij welke pagina’s dit nog niet in orde is gebracht:
Dit is mogelijk de verrassing van je dag (of wist je het wel, maar heb je er tot op heden niet heel veel belang aan gehecht): je kan op een simpele manier alt tekst toevoegen op foto’s, interactieve velden, video en audio. Screenreaders kunnen niet zelf ontdekken wat er op een audiovisueel element staat dus je moet dit zelf uitleggen aan de hand van een alt tekst. Ga hier echter niet te ver in want je lezer moet niet perse weten dat je een schattige foto van een kat hebt toegevoegd om je witruimte op te vullen.
En zoals we al zeiden, doe dit niet alleen voor foto’s of schermafbeeldingen. Ook audio en video elementen hebben een alt tekst nodig. Sommige mensen hebben zeer slechte toegang tot het internet en downloaden bestanden enkel tekstueel. Ook zij willen aan de hand van een korte samenvatting lezen waar je video- of audiobestand over gaat.
Wil je meer te weten komen over accessibility, bijvoorbeeld voor je mobiele applicatie? Ga naar www.acagroup.be/services and ontdek waar wij je nog mee kunnen helpen!