Blogpost over toegankelijke pdf's
CONTENT & SAMENWERKINGCOPYWRITINGCREATIEFDESIGN
14/10/2022 • Ibn Renders

3 Tips hoe je PDF bestanden toegankelijk maakt voor iedereen

Je kan niet zomaar iets ontwerpen of ontwikkelen voor alle 7,9 miljard mensen op de planeet. Wat we daarom doen is een doelgroep bepalen. Van daaruit bouwen we onze features op een manier die kloppen voor deze specifieke doelgroep. Waar we onze doelgroep echter niet in kunnen specifiëren is op vlak van toegankelijkheid.

Iedereen moet namelijk de kans krijgen om je ontwerp of product te gebruiken of te ervaren. Sommige apparaten hebben hiervoor ingebouwde opties zoals Google Talkback, waarbij het toestel je kan vertellen wat er gebeurt op je scherm. Deze informatie is zelfs door te sturen naar bijvoorbeeld een digitale braillelezer. Anderzijds moeten we soms zelf moeite doen om onze platformen toegankelijker te maken, bijvoorbeeld op een website. Onze ACA website heeft trouwens een Lighthouse accessibility score van 98! Maar waarom zouden we daar stoppen? Elk stukje content moet toegankelijk zijn voor iedereen. En dat is ook het geval met PDF bestanden. We delen alvast 3 tips die we hebben verzameld aan de hand van onze MediMarket Case Study:

Screenshot die de Google Lighthouse score van de ACA website aantoont
Gebruik de ‘accessibility check’ optie met Acrobat Pro
Voor je begint moet je natuurlijk weten wat je best kan doen om je PDF toegankelijker te maken. Een handige feature in Adobe Acrobat Pro is hun accessibility check. Dit kijkt je document meteen na en toont je welke zaken je kan aanpassen. Sommige van deze problemen kan je aanpassen in Acrobat Pro zelf maar bij andere ga je terug moeten naar het bronbestand. Je kan nog iets meer kennis vergaren door op Autotag Document te klikken. Dit zal jouw volledige bestand nalezen en geeft je daarnaast een handig overzicht met delen die een alt text missen, maar hier gaan we zo dadelijk dieper op in.

Screenshot die errors laat zien na accessibility check in Acrobat Pro

Het belang van je leesvolgorde
Heb je ooit al eens een screen reader gehoord die je leesvolgorde van het bestand niet verstaat? Wel, het klinkt als iemand die veel te snel praat en van hak op de tak van alinea's wisselt. Een grote chaotische boel dus. Denk nu eens aan de gebruikers die screenreaders écht nodig hebben om documenten te kunnen lezen. Jouw PDF bestand verliest al zijn waarde wanneer dit gebeurt. Je moet er dus van overtuigd zijn dat je document gestructureerd is met de juiste headings en paragrafen.

Wil je dit achteraf nog toepassen op bijvoorbeeld oudere PDF’s? Met Acrobat Pro kan dit dankzij hun toegankelijkheidsopties. Zo selecteer je simpelweg de gewenste leesvolgorde en het programma voegt deze aan je PDF file. In de schermafbeelding hieronder zie je duidelijk wat de screen reader als eerste, tweede en derde gaat lezen en bij welke pagina’s dit nog niet in orde is gebracht:

Screenshot die aanpassing reading order laat zien in Acrobat Pro
Wist je dat je ook alternatieve tekst kan toevoegen in PDF’s?
Dit is mogelijk de verrassing van je dag (of wist je het wel, maar heb je er tot op heden niet heel veel belang aan gehecht): je kan op een simpele manier alt tekst toevoegen op foto’s, interactieve velden, video en audio. Screenreaders kunnen niet zelf ontdekken wat er op een audiovisueel element staat dus je moet dit zelf uitleggen aan de hand van een alt tekst. Ga hier echter niet te ver in want je lezer moet niet perse weten dat je een schattige foto van een kat hebt toegevoegd om je witruimte op te vullen.
 

En zoals we al zeiden, doe dit niet alleen voor foto’s of schermafbeeldingen. Ook audio en video elementen hebben een alt tekst nodig. Sommige mensen hebben zeer slechte toegang tot het internet en downloaden bestanden enkel tekstueel. Ook zij willen aan de hand van een korte samenvatting lezen waar je video- of audiobestand over gaat.

Screenshot die laat zien hoe alternatieve tekst toe te voegen in Acrobat Pro

Dit waren alvast drie tips die ik je wou meegeven... Al komt er natuurlijk nog veel meer bij kijiken! Maar ik hoop dat dit je hopelijk aan het denken heeft gezet en je onmiddellijk in die PDF-bestanden duikt. ;-) Wat we zeker willen bereiken met deze blogpost is dat je beseft dat al jouw content op een gemakkelijke en snelle manier toegankelijker gemaakt kan worden voor iedereen.

Wil je meer te weten komen over accessibility, bijvoorbeeld voor je mobiele applicatie? Ga naar www.acagroup.be/services and ontdek waar wij je nog mee kunnen helpen!