3 tips om je cv op te laten vallen bij recruiters
6 seconden. Zo lang heeft de gemiddelde recruitment specialist nodig om te beslissen of je geschikt bent voor een vacature. In die 6 seconden heeft hij of zij alleen tijd om naar je cv kijken en het kort scannen. Dus moet je cv zo scanbaar mogelijk zijn om de aandacht te trekken. Met deze 3 tips vergroot je zeker je kansen om de baan te krijgen waarnaar je solliciteert!
1. Probeer eens een functioneel cv
De meeste cv's staan in chronologische volgorde, wat gemakkelijk is voor recruiters en voor hen vertrouwd aanvoelt. Een nadeel is echter dat je cv (curriculum vitae) er wat magertjes uit kan zien als je niet zo veel werkervaring hebt. Hetzelfde geldt voor je academische verleden. In een chronologisch cv valt het in negatieve zin nogal op als je aan een paar verschillende hoofdvakken bent begonnen of een paar studierichtingen hebt uitgeprobeerd, maar de meeste daarvan nooit hebt afgerond.
Als dat inderdaad het geval is, kun je misschien beter kiezen voor een functioneel cv. Een functioneel cv begint niet met een chronologische opsomming per jaar, maar met je vaardigheden en knowhow. De beste manier om dit type cv te schrijven, is eerst de vacature te analyseren waarnaar je solliciteert. Sorteer je cv dan zo dat de vaardigheden waar je potentiële werkgever om vraagt, duidelijk bovenaan staan. Vergeet niet alle opleidingen, ervaring of belangstelling per vaardigheid te vermelden: Bonus: een functioneel cv komt minder vaak voor en valt meer op dan een chronologisch cv.
Als je besluit een chronologisch cv te gebruiken, probeer het dan zo scanbaar mogelijk te maken. De belangrijkste en meest relevante informatie moet het eerst zichtbaar zijn. Vermeld daarom eerst je hoogste opleiding en je meest recente werkervaring.
2. Voeg een foto toe
De meeste recruiters zullen je vertellen dat het niet uitmaakt of er een foto op iemands cv staat of niet. Er zijn zelfs recruiters die zeggen dat een foto afleidt van relevante informatie op het cv. Toch blijkt uit onderzoek dat advocaten met een aantrekkelijke profielfoto bijna 40% meer kans hebben om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Waarom zou je het hen dan niet gemakkelijk maken en een professionele foto van jezelf aan je cv toevoegen? Onderzoek met eye tracking toont aan dat ze er dan maar liefst 19 procent van de tijd die ze aan je cv besteden naar kijken (zie pagina 5 van dit verslag). Uit het onderzoek komt helaas niet naar voren hoeveel meer tijd recruiters nou precies besteden aan cv's met een foto.
3. Vermeld links naar social media profielen
93% van de recruiters checkt potentiële kandidaten online. Dus waarom zou je ze niet voor zijn en zelf een lijst maken van je meest gebruikte sociale media-kanalen? Een link naar je sociale media toont een recruiter dat je daar informatie over je vakgebied deelt, dat je zelfverzekerd je online profiel deelt en dat je over voldoende digitale vaardigheden beschikt. Zorg ervoor dat de gegevens van je profielen op LinkedIn of Twitter overeenkomen met de gegevens op je cv. Het spreekt natuurlijk voor zich dat je beter niet je sociale-mediaprofielen kunt delen als je alleen maar grappige links tweet of opmerkingen plaatst over een tv-programma waar je fan van bent.
Takeaway
- Schrijf een functioneel cv als je nog niet veel werkervaring hebt. Zet je relevante vaardigheden, opleiding, ervaring of interesses bovenaan je cv.
- Voeg een professionele foto toe.
- Neem links op naar je Twitter-, Facebook- en LinkedIn-profiel als dat past bij je cv en vakgebied.
Bonus tip: vermijd deze 3 fouten
- Zet geen referenties of persoonlijke doelen in je cv. Als een werkgever daarin geïnteresseerd is, vragen ze er wel naar.
- Vermijd cliché-woorden! In 2014 waren dit de 10 meest gebruikte woorden om jezelf in een cv te beschrijven: creatief, strategisch, enthousiast, gedreven, ambitieus, gemotiveerd, proactief, gepassioneerd, uitzonderlijk en inventief. Vreemd genoeg, hoorde 'verantwoordelijk' daar niet bij.
- Vermijd politieke of religieuze voorkeuren of de reden waarom je ontslag hebt genomen bij je vorige werkgever.