TIPS EN ERVARINGEN VAN HET ACA-TEAM
19/06/2024 • ACA Group Team

Voxxed Days Brussels 2024: twee dagen inspiratie, innovatie en netwerken voor developer community

Op 21 en 22 mei organiseerde ACA Group de tweede editie van Voxxed Days Brussels in het karaktervolle congrescentrum The Egg. Het evenement bracht developers en IT-professionals samen voor twee dagen vol leerrijke sessies, boeiende keynotes en netwerkgelegenheden. Nieuw dit jaar was een extra namiddag met workshops. Hieronder volgt een uitgebreid verslag van deze geslaagde conferentie, die de developer community in België een flinke boost geeft.

Interactieve workshops op 21 mei

Dit jaar werd er een extra dag toegevoegd aan het programma van Voxxed Days Brussels. Die stond in het teken van diepgaande workshops die deelnemers de kans boden om hun vaardigheden te verfijnen en nieuwe technologieën te verkennen. De drie workshops boden een divers scala aan onderwerpen, elk gericht op een specifiek aspect van softwareontwikkeling.

Workshop 1: Spring Security: The Good Parts

Daniel Garnier-Moiroux (Software Engineer bij VMware en adjunct professor bij Mines Paris) leidde een hands-on lab waarin deelnemers leerden hoe ze hun applicaties kunnen beveiligen met Spring Security. Deze workshop was gericht op het begrijpen van de kerncomponenten van Spring Security en het effectief gebruiken van de extension points om aan specifieke behoeften te voldoen. In tegenstelling tot een typische "getting started" gids, daagde deze sessie deelnemers uit om maatwerk use-cases vanaf nul te implementeren, wat resulteerde in een diepgaand begrip van de architectuur en patronen van Spring Security.

Workshop 2: Micronaut 4 Hands-On Lab

Álvaro Sánchez-Mariscal Arnaiz (Principal Member of Technical Staff bij Oracle) introduceerde de deelnemers tot de nieuwste versie van het Micronaut framework. Deze workshop behandelde het gebruik van Micronaut Launch voor projectcreatie, de implementatie van een data access layer met Micronaut Data JDBC, en het gebruik van Micronaut Test Resources voor Testcontainers-integratie. Daarnaast leerden de deelnemers een REST API te implementeren, testen met de declaratieve HTTP-client, en een native executable te genereren met GraalVM.

Workshop 3: Your AI Java App, in the Cloud and Beyond

Onder leiding van Mohammed Aboullaite verkenden de deelnemers de complexiteiten van Java-deployment naar cloudplatforms en de integratie van AI. Deze workshop richtte zich op traditionele JAR-deployment, containerisatie, serverloze architecturen en het verbeteren van applicatiecapaciteiten met AI. De nadruk lag op het veilig en innovatief inzetten van deze technologieën om geavanceerde oplossingen te leveren.

De workshops waren volledig uitverkocht en een groot succes! De workshops waren een groot succes. Volgens Stijn Van den Enden, CTO bij ACA Group, creëerden ze heel wat interactie tussen deelnemers en expert instructeurs.

Keynote talks op 22 mei

De tweede dag van Voxxed Days Brussels startte met twee inspirerende keynote speeches die de toon zetten voor een dag vol kennisdeling en innovatie.

Keynote 1: You Aren’t Gonna Need It

Maryse Meinen, werkzaam bij Practical Agile, gaf een krachtige presentatie over de rol van ontwikkelaars in het aanpakken van klimaatverandering. Ze benadrukte dat systeemverandering nodig is en dat IT-professionals in een unieke positie verkeren om bij te dragen aan duurzaamheid. Haar motto "do more with less" was de kernboodschap, ondersteund door praktische tips om IT-producten duurzamer te ontwikkelen. Maryse legde de nadruk op zeven dingen die elke ontwikkelaar moet weten over duurzaamheid en de impact van hun werk op de planeet:

  • Energie-efficiëntie
  • Code-efficiëntie
  • Hardware-efficiëntie
  • Carbon awareness = op een verantwoorde manier omgaan met elektriciteit
  • Duurzaamheid gaat niet alleen over CO2-reductie, maar ook over sociale en economische duurzaamheid
  • Meet en monitor de SCI (Software Carbon Intensity)
  • YAGNI (You ain’t gonna need it): “De meest efficiënte code is geen code.” 

Maryse sloot haar keynote af met de gevleugelde woorden van Kermit de Kikker: “Groen zijn is niet makkelijk!”

Keynote 2: Coding Tomorrow: The Impact of AI on the Software Development Lifecycle

Lize Raes, AI Transition Specialist bij Open Tide, verkende de revolutionaire invloed van AI en LLM’s (Large Language Models) op de softwareontwikkelingscyclus. Ze besprak hoe AI verschillende stappen en processen kan automatiseren, van requirements analyse tot testen en dependency management. Lize inspireerde de aanwezigen met de nieuwste AI-ontwikkelingen en tools, en gaf inzicht in hoe deze technologieën de toekomst van softwareontwikkeling vormgeven. Haar sessie bood waardevolle inzichten in hoe ontwikkelaars AI kunnen inzetten om hun dagelijkse werk te vergemakkelijken en resultaten te verbeteren.

Goedgevuld programma zorgt voor keuzestress

Na de keynotes volgde er een goed gevulde middag met 30 sprekers verdeeld over verschillende rooms. Het was dus moeilijk kiezen tussen de uiteenlopende sessies met thema’s zoals architecture, security, mobile en web development, data, AI, DevOps, agile, programmeertalen, testing, green-IT en meer.

Gelukkig komen alle sessies van Voxxed Days Brussels 2024 binnenkort integraal online op het YouTube-kanaal van Devoxx. Zo kan je alle talks en keynotes volledig bekijken.

Organisatorische succesfactoren en uitdagingen

De organisatie van Voxxed Days Brussels door ACA Group was uitstekend, met een duidelijke planning en logistieke ondersteuning die ervoor zorgde dat alles soepel verliep. De keuze voor The Egg in Brussel als locatie bleek net zoals vorig jaar een schot in de roos. "De locatie is een voltreffer: ruim, modern en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer", aldus Stijn Van den Enden. Zo vonden meer dan 230 deelnemers hun weg naar de conferentie. 

Om de ervaring van deelnemers te verbeteren, werden er enkele wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van vorig jaar. "We hebben de zalen iets anders ingedeeld om auditieve hinder te verminderen", legt Stijn uit. Ook werd er extra aandacht besteed aan de beschikbaarheid van drank met overal waterfonteinen en koffiepunten. Positieve aanpassingen die goed ontvangen werden en bijdroegen aan een aangenaam verloop van de conferentie.

“De interactie tussen sprekers en deelnemers is uniek”

“Met de organisatie van Voxxed Days Brussels willen we de community in België sterker maken”, zegt Stijn Van den Enden. “Door kennis te delen, profiteren we allemaal". De conferentie biedt een waardevol platform voor sprekers om hun vaardigheden te tonen en nieuwe talenten te laten opvallen. "Het is een springplank voor nieuwe talenten om op het podium te staan en een referentie te worden voor Devoxx en andere grote conferenties."

De interactie tussen sprekers en deelnemers maakt deze conferentie zo uniek. Veel sprekers bleven hangen bij de afsluitende receptie, wat een unieke kans bood voor dialoog en kennisdeling. "De toegankelijkheid en het niveau van dialoog zijn me echt bijgebleven", aldus Stijn.

ACA wil de community blijven versterken

Hoewel het nog te vroeg is om details te geven over een volgende editie van Voxxed Days, blijft ACA Group vastbesloten om bij te dragen aan de groei en versterking van de lokale developerscommunity. "Het organiseren van zo'n evenement vraagt veel inspanning, maar de positieve feedback van het publiek en de sprekers is een grote beloning", concludeert Stijn Van den Enden.

Kortom, Voxxed Days Brussels 2024 was een evenement dat de developer community samenbracht om te leren, te delen en geïnspireerd te raken door de nieuwste ontwikkelingen in technologie. Het is duidelijk dat dit evenement zijn plaats heeft in de kalender van elke ontwikkelaar of IT-professional die streeft naar continue verbetering en innovatie.