CLOUD & MANAGED SERVICESAWS
08/12/2021 • Peter Jans

AWS re:Invent 2021 – Overzicht van de hoogtepunten!

Naar jaarlijkse gewoonte ging vorige week de jaarlijkse hoogmis van AWS door in Las Vegas: AWS re:Invent 2021. Door de pandemie was het helaas niet mogelijk om fysiek deel te nemen, maar gelukkig wel digitaal. In deze blogpost geven we je een samenvatting van enkele hoogtepunten, in het geval dat je er zelf niet bij kon zijn! 

AWS closer to home

AWS Office

AWS zal 30 nieuwe 'Local Zones' bouwen in 2022, waaronder ook eentje in België. AWS Local Zones zijn een type infrastructuurimplementatie die rekenkracht, opslag, database en andere geselecteerde AWS-services dichtbij grote bevolkings- en industriecentra plaatst. De Belgische Local Zone zou tegen 2023 operationeel moeten zijn.

Bovendien werden de mogelijkheden van AWS outposts uitgebreid. De belangrijkste verandering is dat je nu veel meer diensten kunt draaien op je eigen server geleverd door AWS. Kort samengevat: AWS Outposts is een groep van volledig beheerde oplossingen die AWS-infrastructuur en -services leveren aan vrijwel elke on-premises of edge-locatie voor een consistente hybride ervaring. Outposts was voorheen alleen beschikbaar in een 42U Outposts rackconfiguratie. Vanaf nu biedt AWS verschillende vormfactoren, waaronder 1U- en 2U Outposts-servers voor wanneer er minder ruimte beschikbaar is. We komen erg in de verleiding om er eentje voor op kantoor te kopen...

AWS EKS Anywhere was previously announced, but is now a reality! With this service, it’s possible to set up a Kubernetes cluster on your own infrastructure or infrastructure from your favorite cloud provider, while still managing it through AWS EKS. All the benefits of freedom of choice combined with the unified overview and dashboard of AWS EKS. Who said you can’t have your cake and eat it too?

Met deze service is het mogelijk om een ​​Kubernetes-cluster op je eigen infrastructuur of infrastructuur van je favoriete cloudprovider op te zetten, terwijl je deze toch beheert via AWS EKS. Alle voordelen van keuzevrijheid gecombineerd met het uniforme overzicht en dashboard van AWS EKS. Wie zei dat je je cake niet kunt hebben en ook opeten?

AWS EKS Anywhere werd begin dit jaar al aangekondigd, en is nu realiteit! Met deze service is het mogelijk om een ​​Kubernetes-cluster op je eigen infrastructuur of infrastructuur van je favoriete cloudprovider op te zetten, terwijl je deze toch beheert via AWS EKS. Je behoudt alle voordelen van een unified overzicht en dashboard van AWS EKS.

Low-code to regain primary focus

Met Amplify Studio zet AWS de volgende stap in low-code ontwikkeling. Amplify Studio is een volwaardig low-code generatorplatform dat voortbouwt op het bestaande Amplify-framework. Het platform stelt gebruikers in staat om applicaties te bouwen door middel van drag and drop met de mogelijkheid om waar nodig aangepaste code toe te voegen. Absoluut iets waar we naar zullen kijken op onze volgende Ship-IT Day!

Machine Learning going strong(er)

Altijd al willen beginnen met machine learning, maar nog niet helemaal klaar om een ​​deel van jouw verdiende geld te investeren? Met SageMaker Studio Lab heeft AWS een gratis platform aangekondigd waarmee gebruikers AI/ML-tools kunnen verkennen zonder zich te hoeven registreren voor een AWS-account of creditcardgegevens achter te laten. Je kunt het zelf gratis uitproberen in je browser via Jupyter notebooks!

Daarnaast heeft AWS SageMaker Canvas aangekondigd: een visuele, no-code machine learning mogelijkheid voor business analysten. Hierdoor kunnen ze zonder uitgebreide ervaring aan de slag met ML en krijgen ze meer inzicht in data.

Het derde hoofdstuk in de SageMaker-saga bestaat uit SageMaker Ground Truth Plus. Met deze nieuwe dienst huur je een team van experts in om je data te trainen en te labelen, een traditioneel zeer arbeidsintensief proces. Volgens Amazon kunnen klanten tot 40% besparen via SageMaker Ground Truth Plus.

Er waren nog twee kleine aankondigingen: het AI & ML Scholarschip Program, een gratis programma voor studenten om kennis te maken met ML-tools, en Lex Automated Chatbot Designer, waarmee je snel een slimme chatbot kunt ontwikkelen met geavanceerde ondersteuning voor natuurlijke taalverwerking.

Networking for everyone

Ben je de minder dan optimale ontvangst of een trage verbinding beu? Waarom bouw je niet gewoon je eigen privé 5G-netwerk? Yep: met AWS Private 5G levert Amazon de hardware, het beheer en de simkaarten om je eigen 5G-netwerk op te zetten. Use cases (behalve dat je je huidige mobiele netwerk zat bent) zijn magazijnen of grote sites (bijvoorbeeld een voetbalstadion) die een lage latentie, uitstekende dekking en een grote bandbreedte vereisen. Het beste deel? Klanten betalen alleen voor het gebruik van het netwerk door de eindgebruiker.

Een ander hoogtepunt is AWS Cloud WAN. Met deze service kunnen gebruikers een beheerd WAN (Wide Area Network) bouwen om cloud- en on-premises omgevingen te verbinden met een centrale beheer-UI op zowel netwerkcomponentenniveau als serviceniveau.

Ten slotte is er ook AWS Workspaces Web. Via deze dienst kunnen klanten medewerkers veilige toegang verlenen tot de interne website en SaaS-applicaties. Het grote voordeel hierbij is dat bedrijfskritische informatie nooit de omgeving verlaat en geen sporen achterlaat op werkstations, dankzij een niet-permanente webbrowser.

Zei er iemand Kubernetes?

Geen enkel AWS-evenement gaat voorbij zonder Kubernetes te noemen, en AWS re:Invent 2021 is niet anders. Amazon heeft twee nieuwe diensten aangekondigd op het gebied van Kubernetes: AWS Karpenter en AWS Marketplace for Containers Anywhere. Met AWS Karpenter wordt het beheer van de Kubernetes-infrastructuur voor automatisch schalen zowel eenvoudiger als minder beperkend. Het zorgt ervoor dat de computer automatisch wordt gestart wanneer de belasting van een toepassing verandert. Interessant is dat Karpenter volledig open source is, een trend die we volgens Amazon steeds vaker zullen zien.

AwS Marketplace for Containers Anywhere is vooral handig voor klanten die zich al volledig hebben gefocust op containerbeheerde platforms. Hiermee kunnen gebruikers Kubernetes-apps van derden zoeken, abonneren en implementeren vanaf de AWS Marketplace in elk Kubernetes-cluster, ongeacht de omgeving.

IoT updates

Er zijn talloze kleinere updates geweest voor de IoT-services van AWS, met name:


  • GreenGrass SSM, waarmee je jouw apparaten nu veilig kan beheren met AWS Systems Manager
  • Amazon Monitron om te voorspellen wanneer onderhoud nodig is voor roterende onderdelen in machines
  • AWS IoT TwinMaker, om eenvoudig Digitale Twins te maken van echte systemen
  • AWS IoT FleetWise, die gebruikers helpt om voertuiggegevens in bijna realtime in de cloud te verzamelen.

Serverless is nog lang niet weg

In het serverloze landschap kondigde AWS serverless Redshift, EMR, MSK, and Kinesis aan. Dit maakt het mogelijk om services in te stellen terwijl het juiste instantietype automatisch wordt gekoppeld. Als de service niet in gebruik is, stopt de instance automatisch. Op deze manier betalen klanten alleen wanneer een dienst daadwerkelijk wordt gebruikt. Dit is interessant voor experimentele services en integraties in omgevingen die niet vaak worden gebruikt.

Sustainability

Net als de ACA Group's toewijding aan duurzaamheid, neemt AWS hun ambitie om tegen 2040 CO2-neutraal te worden serieus. Ze hebben de AWS Customer Carbon Footprint-tool ontwikkeld, waarmee gebruikers via hun website de CO2-uitstoot kunnen berekenen.

Andere aankondigingen waren AWS Mainframe Modernization, een verzameling tools en handleidingen om bestaande mainframes met AWS over te nemen, en AWS Well-Architected Framework, een reeks ontwerpprincipes, richtlijnen, best practices en verbeteringen om duurzaamheidsdoelen te valideren en rapporten op te stellen.

We kunnen niet wachten om te gaan experimenteren met alle nieuwe toevoegingen en verbeteringen die zijn aangekondigd op AWS re:Invent 2021. Bedankt voor het lezen!

Peter Jans