CLOUD & MANAGED SERVICES
18/12/2024 • Patrik Söderström

CloudBrew 2024 Verslag: Twee dagen ondergedompeld in Microsoft Azure

De jaarlijkse inspirerende Azure-conferentie CloudBrew, georganiseerd door de Azure User Group, vond plaats op 12 en 13 december 2024. De beste sprekers uit heel Europa werden uitgenodigd om hun ervaringen en kennis over de nieuwste ontwikkelingen in Azure te delen.

ACA Group is een van de partners van CloudBrew en de Azure User Group in België. Hierdoor konden we niet alleen deelnemen, maar ook geselecteerde klanten meenemen naar de voortdurend evoluerende wereld van Azure tijdens het evenement.

Met twee actievolle dagen willen we de onderwerpen uitlichten die ons raakten en inspireerden.

Opening Keynote

De openingskeynote werd gegeven door niemand minder dan Sakari Nahi, de CEO van Zure. Hij sprak over de vooruitgang in AI en specifiek hoe dit impact zal hebben op de hardwerkende engineers en architecten in de publieke cloud. Het valt niet te ontkennen dat AI invloed zal hebben op hoe we Azure gebruiken en ermee werken. Dit kan op verschillende niveaus zorgen oproepen: sommigen maken zich zorgen dat ze door AI vervangen zullen worden, terwijl anderen zich druk maken over privacy. Waar je je ook op deze schaal bevindt, de AI-revolutie is positief voor iedereen. We moeten onszelf zien als operators van AI, niet als vervangingen.

Het is altijd DNS

Rik Hepworth en zijn indrukwekkende grijze haar waren aanwezig om uit te leggen waarom het altijd DNS is. Het is altijd DNS in de zin dat, ongeacht wat je besluit te implementeren, DNS altijd in overweging moet worden genomen. Hier leerden we het belang van het centraliseren van DNS met een HUB-en-SPOKE-configuratie. De Azure Private DNS Resolver wordt steeds meer de standaardoplossing voor DNS Conditional Forwarding. Door dit in de HUB te centraliseren, is het mogelijk om de omgeving op te schalen naar zoveel virtuele netwerken en abonnementen als nodig is. Vermijd het opzetten van Private DNS-zones in individuele SPOKE-abonnementen, omdat dit bij groei van de omgeving kan leiden tot een beheersramp.

Orchestratie vs Choreografie

Aangezien ons dagelijks werk zelden softwarearchitectuur omvat, wisten we niet wat we van deze sessie konden verwachten. Maar we waren aangenaam verrast toen Laila Bougria een van de meest boeiende sessies gaf over het bouwen van applicatiearchitecturen gebaseerd op microservices.

Orchestratie maakt gebruik van een coördinatie- en beheersysteem tussen de verschillende softwarecomponenten. Choreografie daarentegen is gedecentraliseerd en biedt in sommige gevallen gemakkelijker onderhoud. Er is geen pasklare oplossing; het hangt allemaal af van je situatie. Na deze geweldige sessie van Laila waren we meer geïnteresseerd in dit onderwerp. Lees meer over haar werk hier.

GPT-4 vs Starcraft II – Strategische besluitvorming met Large Language Models

AI is overal, en CloudBrew vormt hierop geen uitzondering. Deze sessie van Alan Smith gaf een praktisch voorbeeld van hoe je GPT-4 kunt integreren in een bestaand systeem, in dit geval Starcraft II. Starcraft II is een strategiespel dat in 2010 werd uitgebracht, met een overvloed aan informatie online over hoe je je tegenstander kunt verslaan.

Al deze informatie is opgepikt door GPT-4 en op basis van de staat van het spel, zoals wat de tegenstander doet, kan GPT-4 een strategie bedenken in tekstformaat om dit tegen te gaan. Dit was een live demonstratie waarbij de schermuitvoer van Starcraft II werd doorgegeven aan GPT-4. GPT-4 gaf vervolgens een reeks instructies over wat de volgende acties zouden zijn om te winnen. Deze instructies werden vertaald naar acties in het spel, en we keken vol bewondering hoe GPT-4 de tegenstander versloeg. Toegegeven, in dit scenario speelde GPT-4 tegen de computer, wat ook een vorm van AI is. AI die AI verslaat voelt alsof we de cirkel rond maken – op een verrassend positieve manier. 😊

Serieus beveiligen van een Azure PaaS-applicatie

Joonas Westlin gaf een lezing over Azure-beveiliging voor PaaS-oplossingen, en dat deed hij met een flinke dosis humor en herkenbare praktijkvoorbeelden.
We begonnen met de basis: betaalbare, standaardoplossingen zoals Private Endpoints en Network Security Groups. Mooi eenvoudig en budgetvriendelijk. Maar hoe verder je de beveiligingsslider opschuift, hoe serieuzer het wordt. Denk aan WAF (Web Application Firewall) en Application Gateway, die je omgeving volledig afgrendelen – maar je budget ook flink kunnen belasten.

Joonas presenteerde zijn verhaal op een manier die je regelmatig liet lachen, omdat het zo herkenbaar was. Zijn anekdotes sloegen precies de juiste snaar, terwijl ze ook nuttige inzichten boden. Vooral over hoe je slim de balans kunt vinden tussen beveiliging en kosten, zonder dat je het gevoel hebt een fort te beheren.

Afsluiten met Verwondering

Hoewel CloudBrew nog maar net achter de rug is, kijken we al terug met een glimlach. De conferentie, de line-up van sprekers en hun boeiende onderwerpen waren niets minder dan uitzonderlijk. De kennis en inzichten die we in slechts twee dagen opdeden, zouden anders maanden hebben gekost om te vergaren.

We kijken nu al uit naar CloudBrew 2025 en hopen jou daar ook te zien!

Meer weten over onze Cloud services?