Low code revolutie
SOFTWAREONTWIKKELINGLOW CODE
02/04/2020 • Stijn Schutyser

(R)evolutie in low-code development

Veel bedrijven staan voor een uitdagende situatie. De verwachtingen bij klanten en het tempo op de markt blijven toenemen en bedrijven worden gedwongen om sneller te handelen en te reageren op veranderingen. De snelheid waarmee bedrijven de continue digitale veranderingen kunnen bijbenen wordt echter belemmerd door de complexiteit van de technologische omgeving en het onvermogen om de benodigde wijzigingen vlot door te voeren. En dat terwijl bij digitale transformatie snelheid en flexibiliteit juist centraal staan. Er is gelukkig een oplossing om deze uitdaging het hoofd te bieden: low-code.

Een low-code platform kan voor bedrijven die flexibeler en sneller hun strategie willen uitvoeren een effectieve oplossing zijn om de levering en integratie van applicaties te bespoedigen. Het vermogen van een bedrijf om aan zakelijke eisen te voldoen, terugverdientijden te verkorten en digitale veranderingen te versnellen kan dankzij een low-code platform aanzienlijk worden verbeterd.

Wat is een low-code ontwikkelingsplatform?

Een low-code ontwikkelingsplatform is software die een omgeving creëert waarin mensen geen regels met code hoeven te schrijven maar via grafische gebruikersinterfaces en configuratie applicaties kunnen maken. Dat betekent echter niet dat er geen code meer hoeft te worden geschreven: dat moet in de meeste gevallen nog steeds gebeuren. Low-code ontwikkelingsplatforms verminderen wel de hoeveelheid traditionele code die moet worden geschreven en dat levert enkele voordelen op:

  • versnelde levering van proof-of-concepts of volwaardige applicaties,
  • er kunnen naast professionele ontwikkelaars nog meer mensen meewerken aan de ontwikkeling van een applicatie,
  • de initiële kosten voor configuratie, training en ontwikkeling pakken lager uit.

Stijging van snelheid en betrokkenheid en daling van de kosten

De componenten van een low-code platform

IT en business worden door een low-code ontwikkelingsplatform samengebracht, zodat veranderingen sneller, regelmatiger en collectiever kunnen worden ontwikkeld en doorgevoerd. De markt biedt momenteel diverse soorten low-code platforms die zijn uitgerust met uiteenlopende hoogwaardige componenten:

  • visuele modelleringstools waardoor het ontwikkelen van applicaties aanzienlijk eenvoudiger wordt en er minder code is vereist voor het bouwen van apps;
  • BPM-mogelijkheden (bedrijfsprocesmanagement), tools waarmee gebruikers bedrijfsprocessen kunnen ontwerpen, uitvoeren en optimaliseren en bedrijfslogica kunnen ontwikkelen;
  • innovatieve componenten, bestaande uit aanpasbare software, sjablonen, widgets en plugins om het ontwikkelingsproces te versnellen;
  • volledig levenscyclusbeheer voor applicaties om de implementatie te stroomlijnen en updates en onderhoud te vereenvoudigen;
  • schaalbaarheidsopties om snel van prototype naar productie te schakelen tegen zo laag mogelijke kosten.

scherm met componenten

En tot slot bieden deze door IT goedgekeurde componenten geïntegreerde ondersteuning voor beheerfuncties en beveiliging op ondernemingsniveau.

Sommige low-code platforms onderscheiden zich van concurrenten met extra componenten en functies.

Waarom een low-code platform gebruiken?

Dankzij low-code technologie kunnen zakelijke gebruikers vaker de rol van 'citizen developers' op zich nemen. De term 'citizen developers' is afkomstig van Gartner en verwijst naar gebruikers die nieuwe bedrijfsapplicaties ontwikkelen voor anderen met behulp van ontwikkelings- en runtime-omgevingen die zijn goedgekeurd door de IT-afdeling. Citizen developers kunnen een low-code platform gebruiken om zelf grotere, betere en meer complexe applicaties te bouwen zonder tijd kwijt te zijn aan het leren schrijven van code.

De belangrijkste conclusie die kan worden getrokken, is dat het tempo bij een agile aanpak omhoog kan dankzij low-code platforms. Citizen developers kunnen een low-code platform immers gebruiken om de terugverdientijden te verkorten van oplossingen voor zakelijke uitdagingen.

Nog niet overtuigd door deze belangrijke voordelen van low-code platforms? Hier zijn enkele cijfers:

50% In 2020 wordt minimaal 50 procent van alle nieuwe zakelijke applicaties ontwikkeld met toolsets met een hoge productiviteit, zoals low-code en no-code applicatieplatforms. (Gartner)
29% van de bedrijven gebruikt tegenwoordig low-code oplossingen en 43% heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in een samenwerking met een low-code provider. (Forrester)
5x De marktvraag naar app-ontwikkeling zal tot 2021 minstens vijf keer sneller groeien dan de IT-capaciteit om die apps te leveren. (Gartner)
2022 De low-code markt groeit enorm snel en zal naar verwachting meer dan $21 miljard bedragen in 2022. (Forrester)

In order to view this content, you need to accept Marketing & third party cookies.

Click here to adjust your preferences

Met een low-code platform is het benutten van digitale transformatie eenvoudiger dan ooit. Meer weten? Klik op onderstaande knop!

Stijn Schutyser