freelancer working on macbook
FREELANCEOPLEIDING
13/09/2018 • Stijn Schutyser

Welke opleiding heb je nodig om freelancer te worden?

"Voldoe ik aan de voorwaarden om freelancer te worden?" Dit is een veel gestelde vraag voor mensen die erover denken hun eigen baas te worden. Misschien heb je je dit zelf wel eens afgevraagd. In deze blogpost zullen we enkele statistieken bespreken, alsook enkele verschillende benaderingen van opleidingen als freelancer.

what education do you need to become a freelancer?

Is een formele opleiding als freelancer noodzakelijk?

Laten we beginnen met wat gegevens te bekijken. Freelancermap voerde een enquête uit waarin zij freelancers uit hun gemeenschap vroegen naar hun hoogst behaalde diploma. Uit een steekproef van meer dan duizend freelancers bleek dat 42.5% een universitair diploma had. Nog eens 4.5% van de deelnemers had een masterdiploma. Bovendien had 28% van de deelnemers aan de enquête een diploma van een technische hogeschool. Dat betekent dat in dit geval 76% van de freelancers een vorm van hoger onderwijs heeft genoten.

freelancer shaking hands

Dus, moet je een graad halen? Als je naar deze cijfers kijkt, lijkt het er zeker op dat je dat moet doen als je concurrerend wilt zijn. Er is echter geen goed of fout antwoord op deze vraag. Een diploma is geen heilige graal. Hoewel het je kansen als freelancer vergroot, is het geen garantie. Dus als je geen diploma hebt, geen reden tot paniek. Een gebrek aan opleiding en ervaring is geen belemmering voor freelancen. Je kunt echter niet verwachten dat klanten zomaar uit de lucht komen vallen en je vanaf het begin grote projecten toevertrouwen. Je zult moeten netwerken en een portfolio met uitstekende voorbeelden van je werk moeten samenstellen, zelfs als je een diploma hebt. Afhankelijk van je studierichting kan je diploma je in staat stellen je te specialiseren en een hoger tarief te vragen voor je diensten.

Uiteindelijk moet je, als je freelancer wilt worden, ook rekening houden met een paar andere dingen dan een diploma, zoals:

  • opleiding en training vereist in je niche. Als voor professionele licenties of certificering een graad of andere opleiding vereist is, is dat gewoon onvermijdelijk. Je zult moeten onderzoeken welke opleiding en/of training een absolute vereist is.
  • je eigen gevoelens over het behalen van een graad of andere vorm van onderwijs als freelancer. Heb je het gevoel dat je meer zelfvertrouwen hebt met een diploma op je naam? Of is het behalen van een diploma een belangrijke prestatie voor je? Of misschien wil je gewoon iets dat je interesseert van dichtbij bestuderen? Hoe zit het met intrinsieke motivatie? De waarde van hoger onderwijs ligt niet alleen in verdienvermogen of loopbaansucces.
  • je verlangen om vrij te zijn, om je eigen baas te zijn en je ondernemersgeest. Je moet het willen en er voor durven gaan!

Bijscholing als freelancer

Dus: hoewel een opleiding als freelancer altijd een goede zaak is, zijn er geen formele vereisten om met freelancen te beginnen. Maar hoe zit het met permanente educatie als freelancer? Hoewel er geen definitief antwoord is op de vraag of freelancers een diploma moeten behalen, kunnen we ondubbelzinnig zijn als het gaat om de kwestie van permanente educatie. De sleutel tot blijvend succes als freelancer is voortdurende bijscholing, zowel op jouw gekozen gebied als in het algemeen.

old phone vs. new smartphone

Daar zijn tal van redenen voor. Ten eerste, technologische ontwikkelingen gaan met de snelheid van het licht. Het is een cliché, maar het is waar: wat de ene dag hypermodern is, kan de volgende dag verouderd zijn. Klanten hebben geen ontwikkelaars meer nodig voor iOS 4, Android 2.3 of Windows 95. Het is van vitaal belang dat je op de hoogte blijft van de huidige technologieën en begrijpt waar je niche zich in de nabije toekomst naartoe zal bewegen. En hoewel het misschien niet zo snel gaat als met de technologie, veranderen ook de bedrijfspraktijken en -methodologieën.

Ten tweede is het vanuit zakelijk oogpunt zinvol om in onderwijs te investeren in persoonlijke en professionele ontwikkeling. En weet je wat: als freelancer ben je ook een bedrijf. Als je wilt concurreren met de grote jongens en je uurtarief wilt verhogen, is het onderhouden van een actueel opleidings- en certificeringsniveau een no-brainer.

workshop

Ten derde: het volgen van een workshop, het inschrijven voor een seminar of het bijwonen van een brancheconferentie zijn allemaal eenvoudige manieren om zowel je professionele netwerk als je kennisbasis uit te breiden. Als je de vinger aan de pols van je beroep wilt houden, moet je praten, delen en leren van andere freelancers en leiders in de sector. Workshops volgen is ook een goede manier om jezelf te blijven interesseren voor je vakgebied.

Tenslotte zal het voortzetten van je opleiding je helpen om werk van hoge kwaliteit te blijven produceren. Het is gewoon gemakkelijker om de kwaliteit van je werk hoog te houden als je op de hoogte bent van wat de markt van je verwacht, of het nu gaat om een nieuwe versie van een besturingssysteem, tips en trucs om opdrachten sneller af te ronden of een hele nieuwe set vaardigheden. Er zijn een paar goede platforms voor e-learning waar je je voor kunt inschrijven om je opleiding voort te zetten:

  • Skillshare biedt meer dan 23,000 lessen in design, business, technologie en meer. Er is zelfs een aparte freelance sectie! We hebben al eerder over Skillshare geschreven in een whitepaper over de 10 tools om een succesvolle freelance carrière op te bouwen. Je kunt de whitepaper hieronder downloaden. Daarin staat een link waarmee je Skillshare 2 maanden gratis kunt proberen in plaats van slechts één maand!
  • Udemy biedt cursussen met korting vanaf €10.99 voor grafisch ontwerp, schrijven, webdesign, editing, fotografie en het runnen van een freelance bedrijf.
  • Coursera biedt certificering voor cursussen die gemiddeld ongeveer 7 dagen duren. Het platform biedt taal-, schrijf-, marketing-, reclame-, bedrijfs- en academisch materiaal van topuniversiteiten uit de hele Verenigde Staten. Perfect voor freelancers die hun vaardigheden willen aanscherpen!

🚀 Takeaway

Hoewel opleiding altijd een goede zaak is, zijn er geen formele vereisten om met freelancen te beginnen. Je kunt echter niet verwachten dat je een succesvolle freelancer wordt als je niet beschikt over de nodige moed, ondernemingszin, een hoge mate van motivatie en een vaardigheid waarin je echt uitblinkt. Houd ook rekening met de opleiding en de training die voor je vakgebied vereist zijn en met je eigen gevoelens over het behalen van een diploma.

Als het om permanente educatie gaat, is er geen twijfel mogelijk: doe het zo vaak als je kunt! Voortdurende bijscholing is de sleutel tot succes als freelancer om een aantal redenen, variërend van up-to-date blijven met de huidige technologieën en praktijken tot jezelf uitdagen.