INNOVATIE
11/06/2024 • ACA Group Team

Ship-IT Day 2024: het volledig verslag van de ACA-hackathon

Bij veel ACA’ers stond vrijdag 7 juni in het rood aangekruist in hun agenda. Die dag was het immers Ship-IT Day, de jaarlijkse hackathon waarop verschillende multidisciplinaire teams aan de slag gaan om innovatieve oplossingen uit te werken voor uitdagingen van klanten. Het werd een boeiende dag met op het einde heel mooie resultaten en een verdiende winnaar. Lees het verslag hieronder.

Ship-IT Day begon vroeg dit jaar. Bij binnenkomst in de ACA-kantoren in Hasselt kwam de geur van koffie en verse koffiekoeken je al snel tegemoet. De gesprekken in de keuken verraden opwinding en vastberadenheid. Iedereen leek klaar om de uitdagingen van de dag aan te gaan. 

AI als rode draad doorheen de Ship-IT projecten

Na het deugddoend ontbijt gingen de acht projectteams aan de slag. Net zoals bij de vorige editie vormden AI en LLM’s de rode draad doorheen de meeste projecten. We zetten de acht projectteams nog even op een rij:

  1. Energie.be - Support the Customer Support
  2. DEMAZE your legacy Oracle
  3. Fluvius - Stroomlijn Insights: FAQ Optimizer
  4. Fluvius - Flow in de Stroomlijn
  5. Umani Group & Flexer - CV Matching
  6. S-Lim - AI-powered visuele meldingen voor de lokale overheid
  7. Digitalisering taakkaarten en E2E poetsdienst journey in een B2B context
  8. YouGO Soccer App - AI Gamification

Wil je meer weten over de scope van de verschillende projecten, lees dan ons eerste blogartikel Ship-IT Day 2024: Ontdek de 8 innovatieve projecten.

Peilen naar status (en stressniveau) bij alle teams

Tegen de middag was het ondanks de grote bedrijvigheid opvallend stil op de werkvloer. Was dat een goed of slecht teken? We besloten om de stand van zaken en het stressniveau bij elk team te gaan opmeten.

1) Energie.be - Support the Customer Support

Dit projectteam wil extra ondersteuning bieden aan het customer support team van Energie.be door klantdata vanuit verschillende systemen te centraliseren in één handige widget in Freshdesk.

“Na een korte kick-off met de klant om alle noden en verwachtingen scherp te stellen, hebben we eerst de data mapping uitgevoerd om in kaart te brengen welke data formats nodig zijn”, vertelt Michiel Sioen. “Zo kon er ook al gestart worden met het bouwen van de frontend. We hebben momenteel al verschillende losse elementen en het moet lukken om straks een werkende widget te tonen.”

“Ship-IT is supertof omdat je zo eens andere zaken kan onderzoeken met collega’s waar je dagdagelijks niet mee samenwerkt”, aldus Michiel. “Het is boeiend om op een dag een proof of concept uit te bouwen die een directe meerwaarde kan bieden voor een klant."

2) DEMAZE your legacy Oracle

Dit projectteam wil een op LLM-gebaseerde code-assistent creëren die developers helpt om makkelijker hun weg te vinden in legacy codebases. 
“Eigenlijk willen we vragen kunnen stellen aan AI over een bestaande codebase zodat we sneller begrijpen hoe deze is opgebouwd en sneller wijzigingen of uitbreidingen kunnen doen”, vertelt Pieter Vandeperre.

“We zijn direct gestart met het uitproberen van verschillende AI-modellen voor het begrijpen van codebases. De informatie die we terug kregen bleek al redelijk goed te zijn. We hebben deze ook afgetoetst bij de ontwikkelaar van de respectievelijke codebase en ook hij bevestigde de accuraatheid van de resultaten. We hebben er dus een goed oog op.”

Pieter neemt elk jaar met veel plezier deel aan Ship-IT. “Ik beschouw het een beetje als een hands-on opleiding om nieuwe technologieën en methodes te ontdekken.”

3) Fluvius - Stroomlijn Insights: FAQ Optimizer

Dit projectteam wil door middel van AI de binnenkomende klantvragen en interacties bij Fluvius analyseren om nauwkeuriger en sneller de top 10 actuele klantvragen te detecteren, en automatisch FAQ-artikelen te genereren.

Jo Corthals vertelt: “We hebben eerst het concept intern vastgelegd en vervolgens afgetoetst met twee personen van Fluvius die aanwezig zijn op het ACA-kantoor in Gent. Momenteel staan we er goed voor. Het anonimiseren en structureren van de data staat op punt en de frontend is klaar om de data te ontvangen. Nu concentreren we ons op het verwerken van de data.”

Voor Jo, die zich gewoonlijk comfortabel voelt met een rol op de achtergrond, is deze Ship-IT Day een stap uit zijn comfortzone. “Het is ook een uitgelezen kans om meerwaarde te bieden voor onze klant”, aldus Jo.

4) Fluvius - Flow in de Stroomlijn

Ook het tweede project voor Fluvius blijkt vlot te verlopen. Dit team focust zich op het genereren van samenvattingen van eerdere klantinteracties bij De Stroomlijn om helpdeskmedewerkers snel inzicht te geven in de context en gevoeligheden van de klant.
Volgens Jelle Cayman verloopt alles volgens plan. “Ook de klant is tevreden met de evolutie. Straks zullen we een concept presenteren waarvan we een deeltje hebben uitgewerkt.”

5) Umani Group & Flexer - CV Matching

Dit projectteam wil een AI-assistent bouwen voor Umani Group om kandidaten en vacatures automatisch te matchen. “Daarnaast willen we ook OCR-functionaliteit toevoegen om de tekstuele informatie van bv. ingescande documenten of afbeeldingen te kunnen verwerken”, zegt Alexander Frimout. “We werken ook aan een chatbot die een kandidaat gerichte informatie geeft over een bepaalde vacature en hem doorverwijst naar vacatures die aansluiten op zijn/haar profiel.”
Het zeskoppig projectteam wordt vandaag ook bijgestaan door iemand van Umani Group. “Dat is heel productief,” vertelt Alexander, “want zo beschikken we altijd over alle informatie uit eerste hand om onze oplossing helemaal af te stemmen op de noden van de klant.”

Samen met zijn vijf teamgenoten is Alexander vol vertrouwen dat ze tot een mooi werkend eindresultaat zullen komen: “We gaan iedereen wegblazen!”

6) S-Lim - AI-powered visuele meldingen voor de lokale overheid

S-Lim werkt met ACA aan de ontwikkeling van een nieuwe gemeente-app. Dit projectteam wil een proof of concept maken van een slimme meldingsfeature die met behulp van AI een foto analyseert en de melding automatisch in de juiste categorie onderbrengt en doorstuurt naar de gemeente.
Jeffrey Vanelderen vertelt: “We zijn gestart met de opzet van het project en het bespreken van de designs en de user interface. Het design ligt inmiddels vast en ook de camerafunctionaliteit en de permissions zijn al in orde. Momenteel zijn we bezig met het aanspreken van het AI-model om te kijken welke informatie terugkomt en de resultaten te optimaliseren. Dat is het moeilijkste gedeelte, maar eens we daar in slagen, gaan we een mooie proof of concept kunnen opleveren.”

Jeffrey vindt het fijn dat hij tijdens Ship-IT de gelegenheid krijgt om een nieuw project van start tot finish mee te maken. “Als mobile developer wordt je meestal ingeschakeld in een project dat al loopt. Het is fijn om eens helemaal van nul te kunnen starten, daar leer je heel veel uit.”

7) Digitalisering taakkaarten en E2E poetsdienst journey in een B2B context

Dit projectteam wil de werking van een schoonmaakbedrijf optimaliseren door het huidige omslachtige en foutgevoelige briefingsproces met veel papierwerk te digitaliseren en de efficiëntie te verhogen.

Stijn Schutyser vertelt: “De bedoeling is dat de poetsmedewerkers op hun smartphone, afhankelijk van de locatie waar ze zich bevinden, automatisch gerichte poetsinstructies ontvangen voor de betreffende ruimte.” 

“We zijn gestart met het huidige proces in kaart te brengen en te kijken hoe en waar we dit kunnen optimaliseren met digitale oplossingen”, aldus Stijn. “We hebben al heel wat vooruitgang geboekt. Er is vooral nog wat werk op vlak van UI en UX, want we willen dat het er straks ook al mooi en gebruiksvriendelijk uitziet.”
Vorig jaar won het team van Stijn de Ship-IT Day, dus hij hoopt dit jaar op dezelfde uitkomst.

8) YouGO Soccer App - AI Gamification

Het Mobile Flutter team van ACA heeft enkele van zijn teamleden uitgezonden om een proof of concept te bouwen voor een voetbaltraining-app van YouGO Soccer. “We willen de bestaande oefeningen vooral dynamischer en interactiever maken”, vertelt Stijn Huygh. “We zijn gestart met het uitschrijven en verdelen van het werkpakket. Sommigen liggen momenteel mooi op schema, maar bij anderen loopt het iets moeizamer dan gehoopt. Vooral de accuraatheid van de baldetectie is momenteel nog een grote uitdaging. We hopen op het einde van de dag één oefening te kunnen omzetten naar een dynamischere variant.”

Met zijn deelname aan Ship-IT Day 2024 hoopt Stijn vooral om first hand ervaring op te doen over hoe machine learning in mobile development bijdraagt aan de gebruikerservaring en nieuwe features toegankelijk maakt.

Wie is de winnaar van Ship-IT Day 2024?

Om 17u00 stipt trapte Stijn Van den Enden de eindceremonie op gang. Elk projectteam kreeg vijf minuten om hun werk te pitchen en het eindresultaat te demonstreren.

Hoewel sommige teams twee pogingen nodig hadden om hun demo werkend te krijgen, mochten de eindresultaten er zeker zijn. Het blijft straf hoeveel de multidisciplinaire ACA-teams kunnen realiseren op amper een dag tijd.
Toch kan er maar één winnaar zijn. En die werd bepaald door een snelle stemronde via een mobiele voting-app.
  
Uiteindelijk mocht het projectteam van s-Lim de overwinning op zak steken, samen met hun welverdiende shop- en dinerbonnen. Dankzij een mooie functionele demo met een hoge potentiële meerwaarde voor de klant, kregen ze maar liefst 40% van de stemmen. Een score waarop elke politieke partij, met de verkiezingszondag in aantocht, jaloers op zou zijn!

Tot volgend jaar voor een nieuwe editie van Ship-IT Day!