MOBIELE APPS
26/11/2024 • Jurgen Geys

Toegankelijke mobiele apps: een sociale en wettelijke noodzaak

Mobiele apps zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Als consument, burger, student, patiënt of werknemer, we gebruiken apps voor vrijwel alles. Helaas zijn veel apps moeilijk bruikbaar voor mensen die niet binnen het 'standaard' gebruikersprofiel vallen, zoals mensen met visuele, auditieve of motorische beperkingen. Aangezien apps een integraal onderdeel van ons leven vormen, kunnen deze gebruikers hierdoor tegen aanzienlijke obstakels aanlopen zonder goede alternatieven.

Met de European Accessibility Act komt daar binnenkort verandering in. In dit artikel ontdek je er alles over, inclusief de gevolgen voor jouw apps.

Het belang van toegankelijke apps

Het aantal mensen dat baat heeft bij toegankelijke apps is groter dan je zou denken. Ongeveer 25% van de bevolking heeft een beperking die het gebruik van een standaard app uitdagend maakt (Bron: EU-statistieken over beperkingen). Dit omvat mensen met een visuele beperking (zoals blinden en slechtzienden), gehoorbeperkingen, kleurenblindheid, motorische problemen, ADHD, epilepsie, en lees- of spraakbeperkingen. Daarnaast zijn er nog veel mensen zonder beperking die eveneens profiteren van flexibele toegankelijkheidsopties, zoals ouderen, of mensen die bijvoorbeeld in de zon zitten (slechte leesbaarheid), zich in een stille ruimte bevinden (geluidsalternatieven) of grotere tekst of een dark mode willen gebruiken.

Door te investeren in toegankelijkheid zorg je niet alleen dat je app voldoet aan de wetgeving, maar verhoog je ook klanttevredenheid en werknemersproductiviteit.

European Accessibility Act maakt van toegankelijkheid een wettelijke eis

Vanaf juni 2025 moeten alle websites en apps voldoen aan de Europese toegankelijkheidsvereisten onder de European Accessibility Act. Deze wetgeving geldt niet alleen voor overheidsinstanties, maar ook voor privébedrijven.

De EU toegankelijkheidseisen voor apps op een rijtje

Hoewel de toegankelijkheidsrichtlijnen van de EU (de Web Content Accessibility Guidelines of WCAG) vooral gericht zijn op websites, gelden er ook specifieke vereisten voor apps. Apps hebben echter een unieke gebruikerservaring, met bijvoorbeeld bediening via aanrakingen en gebaren. Enkele belangrijke richtlijnen zijn:

  • Visuele toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden: Blinden maken gebruik van schermlezers om inhoud voorgelezen te krijgen. Dit vereist een logische structuur in de informatie van links naar rechts en van boven naar onder. Veelgebruikte onderdelen zoals koppen en menu’s moeten overgeslagen kunnen worden. Afbeeldingen en video’s moeten voorzien zijn van tekstbeschrijvingen en ondertiteling. Ook moet vergrote tekst en de zoomfunctie werken zonder verlies van gebruiksgemak.
  • Duidelijke kleuren voor kleurenblinden: Gebruik voldoende contrast tussen voor- en achtergrondkleuren en maak bediening niet alleen afhankelijk van kleur (bijvoorbeeld "druk op de groene knop").
  • Alternatieven voor auditieve inhoud: Voor slechthorenden is het belangrijk om naast spraakbediening ook visuele bedieningsopties te bieden. Geluiden en audioberichten moeten altijd een visuele representatie hebben.
  • Gebruiksgemak voor mensen met motorische beperkingen: Complexe bewegingen zoals swipen of het schudden van de smartphone kunnen uitdagend zijn. Zorg voor alternatieve bediening zoals toetsenbordbediening en test de volledige bediening zonder dat je ergens vastloopt.
  • Toegankelijke gebruikerservaring voor mensen met een leesbeperking: Duidelijke aanwijzingen bij invoervelden en foutmeldingen zijn essentieel. Maak de gebruikerservaring eenvoudig en rustig, wat ook nuttig is voor mensen met ADHD of epilepsie.

Hoe maak je jouw app toegankelijk?

Het verbeteren van de toegankelijkheid van een bestaande app hoeft niet noodzakelijk veel te kosten. Kleine, stapsgewijze wijzigingen kunnen al een groot verschil maken. Een kort overzicht kan helpen om de belangrijkste verbeterpunten te identificeren en op te lossen.

Voor nieuwe apps is het ideaal om toegankelijkheid vanaf het ontwerp mee te nemen. Hierbij is het belangrijk om app-onderdelen logisch op te delen, zodat schermlezers en andere ondersteunende technologieën soepel werken.

Testen is essentieel: interne testen helpen, maar betrek ook mensen met een beperking om realistische feedback te verzamelen.

Mobiele apps als catalysator voor meer inclusiviteit

Toegankelijke apps zijn niet alleen een noodzaak; ze kunnen een krachtig hulpmiddel zijn voor mensen met een beperking. Met de kracht van moderne smartphones en AI-technologie kunnen apps een extra laag ondersteuning bieden. Zo ontwikkelden we voor EMVI een app die blinden helpt hun omgeving te scannen en visuele informatie te interpreteren. Voor de blindengeleidenorganisatie ‘Licht en Liefde’ bouwen we een app om blinden in het verkeer te begeleiden.

Benieuwd hoe we jouw app toegankelijker kunnen maken?