CLOUD & MANAGED SERVICES
20/12/2023 • Robin Janssens

Verslag van CloudBrew 2023: tweedaagse onderdompeling in Microsoft Azure

Op 7 en 8 december 2023 namen enkele ACA’ers deel aan CloudBrew 2023, een inspirerende, tweedaagse conferentie over Microsoft Azure. In het decor van de voormalige Lamot-brouwerij, kregen de bezoekers de kans om zich te verdiepen in de laatste cloudontwikkelingen en hun netwerk uit te breiden.

People sitting in an auditorium

Met diverse tracks en boeiende sprekers bood CloudBrew een schat aan informatie. Dankzij de intieme setting konden de deelnemers direct contact leggen met zowel lokale als internationale experts.

In dit artikel lichten we graag enkele van de meest inspirerende talks van deze tweedaagse cloud-hoogmis uit:

Azure Architecture: Choosing wisely

Rik Hepworth, Chief Consulting Officer bij Black Marble en Microsoft Azure MVP/RD, gebruikte een klantenvoorbeeld waarin NET-ontwikkelaars verantwoordelijk waren voor het beheer van de Azure-infrastructuur. Hij betrok het publiek in een interactieve discussie om de beste technologieën te kiezen. Voorts benadrukte hij het belang van een gebalanceerde aanpak, waarbij nieuwe kennis wordt gecombineerd met bestaande oplossingen voor effectief beheer en uitwerking van de architectuur.

From closed platform to Landing Zone with Azure Policy

David de Hoop, Special Agent bij Team Rockstars IT, had het in zijn talk over de Azure Enterprise Scale Architecture, een door Microsoft geleverde template die bedrijven ondersteunt bij het opzetten van een schaalbare, veilige en beheersbare cloudinfrastructuur. De template biedt richtlijnen voor het ontwerpen van een cloudinfrastructuur die aanpasbaar is aan de behoeften van een bedrijf.

Een cruciaal aspect van deze architectuur is de landing zone, een omgeving die voldoet aan de ontwerpprincipes en alle applicatieportfolio's ondersteunt. Het maakt gebruik van subscriptions om applicatie -en platformresources te isoleren en te schalen.

Azure Policy biedt een set van richtlijnen om de Azure-infrastructuur voor een onderneming open te stellen zonder in te boeten op beveiliging of beheer. Hierdoor krijgen engineers meer vrijheid in hun Azure-omgeving, terwijl beveiligingsfuncties automatisch worden afgedwongen op het niveau van de tenant en zelfs op applicatiespecifieke instellingen. Dit biedt een gebalanceerde aanpak om zowel flexibiliteit als veiligheid te waarborgen, zonder de noodzaak van aparte tools of technologieën.

Belgium's biggest Azure mistakes I want you to learn from!

Tijdens deze sessie presenteerde Toon Vanhoutte, Azure Solution Architect en Microsoft Azure MVP, de meest voorkomende fouten en menselijke vergissingen, op basis van ervaringen van meer dan 100 Azure-engineers. Aan de hand van waardevolle praktijkvoorbeelden illustreerde hij niet alleen de fouten zelf, maar bood hij ook heldere oplossingen en preventieve maatregelen om soortgelijke incidenten in de toekomst te vermijden. Met zijn waardevolle inzichten konden zowel beginnende als ervaren Azure-engineers hun kennis aanscherpen en hun implementaties optimaliseren.

Protecting critical ICS & SCADA infrastructure with Microsoft Defender

In deze presentatie van Microsoft MVP/RD, Maarten Goet, stond het gebruik van Microsoft Defender voor ICS & SCADA-infrastructuur in de energiesector centraal. De spreker deelde inzichten over het belang van cybersecurity in deze kritieke sector, en illustreerde dit met een demo waarin hij de kwetsbaarheden van dergelijke systemen aantoonde. Hij benadrukte de noodzaak van proactieve beveiligingsmaatregelen, een schoof Microsoft Defender naar voren als een krachtig instrument voor de bescherming van ICS & SCADA-systemen.

Using Azure Digital Twin in Manufacturing

Steven De Lausnay, Specialist Lead Data Architecture en IoT Architect, introduceerde Azure Digital Twin als een geavanceerde technologie om digitale replica's van fysieke omgevingen te creëren.

Door inzicht te geven in het proces achter Azure Digital Twin, toonde hij hoe organisaties in productieomgevingen deze technologie kunnen benutten. Hij benadrukte de waarde van Azure Digital Twin voor het modelleren, monitoren en optimaliseren van complexe systemen. Deze technologie kan een cruciale rol spelen in het verbeteren van operationele efficiëntie en het nemen van datagestuurde beslissingen in diverse industriële toepassingen.

Team member Robin Janssens his cloudbrew badge and coffee

Turning Azure Platform recommendations into gold

Magnus Mårtensson, CEO van Loftysoft en Microsoft Azure MVP/RD, had de eer om CloudBrew 2023 af te sluiten met een boeiende samenvatting van de hoogtepunten. Met zijn vlotte presentatie bood hij een waardevolle reflectie op de diverse thema's die tijdens het evenement de revue waren gepasseerd. Het was een perfecte afsluiter van een uiterst geslaagde conferentie en gaf elke deelnemer goesting om de opgedane inzichten meteen in de praktijk om te zetten.

Wij kijken al uit naar CloudBrew 2024! 🚀