Python Code
INNOVATIEPYTHONSOFTWARE DEVELOPMENT
30/06/2021 • Kristof Lauwagie

Waarom we (ook) voor Python kozen – Python reeks deel 1

Waarom hebben we Python gekozen als een van onze programmeertalen? Enkele van onze experts op dit gebied zullen die vragen beantwoorden aan de hand van een reeks blogs: 

  • Waarom we (ook) voor python hebben gekozen
  • Hoe bedrijven Python in de praktijk gebruiken
  • Waarom Python zo populair is bij innovatie

De juiste oplossing op het juiste moment


Bij ACA IT-Solutions staan klantgerichtheid en innovatie van oudsher centraal. Daarom beperken we onszelf niet tot slechts één programmeertaal of één specifieke technologie of oplossing. We verkennen de markt, experimenteren met nieuwe technologieën en zoeken altijd de beste oplossing voor bestaande en toekomstige klanten. Dat is precies waarom we Python als een van onze programmeertalen hebben gekozen.

Maar laten we eerst kijken naar hoe, voordat we ons richten op het waarom achter Python. Waar begint het verhaal van Python?

Snelstgroeiende programmeertaal wereldwijd


Python is ooit ontstaan als hobbyproject van Guido van Rossum.

Guido van Rossum

Tijdens een lange vakantie in december 1989, begon Guido met het ontwikkelen van een ABC-achtige taal om met de OS te communiceren. Een taal die geschikt zou zijn om snel OS-hulpprogramma's te ontwikkelen voor Amoeba. Hij noemde dit nieuwe project Python, naar het televisieprogramma Monty Python’s Flying Circus.

Computer – Guido van Rossum: The Early Years of Python https://www.computer.org/csdl/magazine/co/2015/02/mco2015020007/13rRUy3gmYB

Guido van Rossum, Nederlandse informaticus - ontwerper van Python programmeertaal bij Guido van Rossum
Guido van Rossum - Nederlandse informaticus - ontwerper van Python programmeertaal

Flash forward naar 2021: het hobbyproject van Guido heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt en is uitgegroeid tot een wereldberoemde programmeertaal. En je hoeft me niet op mijn woord te geloven, uit meerdere onderzoeken blijkt dat Python daadwerkelijk de snelstgroeiende programmeertaal ter wereld is met meer dan zes miljoen ontwikkelaars. Neem maar eens een kijkje bij deze populaire en bekende datalinks: RedMonk rating, Github, Stack Overflow, PYPYL-index, Slashdata en TIOBE index.

Waarom is Python zo populair?

Daar gaan we dan: de vraag waar jullie waarschijnlijk allemaal op hebben zitten wachten. "Waarom is Python zo populair en waarom is Python een van de programmeertalen bij ACA?"

  • Eenvoud en efficiëntie

Python is ontworpen om zeer goed leesbaar te zijn en die eenvoud is een van de belangrijkste redenen waarom het zo populair is.

Python is een krachtige en elegante taal gericht op duidelijkheid en consistentie met een eenvoudige syntaxis. Het is daardoor bijzonder toegankelijk voor beginners en de visuele lay-out is relatief overzichtelijk. Omdat Python is geschreven in het Engels en vaak ook kan worden gelezen als alledaags Engels (zonder leestekens) is het al snel uitgegroeid tot een van de eenvoudigste programmeertalen die je kunt leren. Het is niet in de laatste plaats deze eenvoud en de consistentie waardoor het ook bijzonder effectief te gebruiken is door programmeurs en het is zodoende zeer kostenefficiënt om applicaties mee te bouwen.

Code in verschillende programmeertalen en Bruce Lee

  • Community en bibliotheken

Je bent nooit alleen met de Python-community aan je zijde. Er zijn wereldwijd talloze grote en actieve community's die uitgebreide ondersteuning bieden. Er zijn heel veel ontwikkelaars die met Python werken omdat het zo wijdverbreid wordt gebruikt in diverse sectoren en bedrijven. Die groeiende community levert veel ondersteunend materiaal, betrouwbaarheid en vertrouwen op.

Ontwikkelaars kunnen niet alleen op de community vertrouwen, maar ook op een uitstekende en uitgebreide hoeveelheid bibliotheken. Deze bibliotheken en raamwerken vormen een geweldige resource en besparen tijd bij projecten. Dit verhoogt de populariteit van de bibliotheken en van Python.

Python Community

  • Veelzijdig en flexibel

Een van de redenen waarom ontwikkelaars zo blij worden van deze programmeertaal is dat het kan worden gebruikt voor diverse projecten en uiteenlopende sectoren, zoals gegevenswetenschap, machine learning, blockchain, en nog veel meer. Dit betekent dat Python je niet beperkt tot bepaalde applicaties.

Python is ontwikkeld om aan een bepaalde behoefte te voldoen en wordt zodoende niet aangestuurd door specifieke sjablonen of API's. Dit biedt zowel vrijheid als geschiktheid voor snelle ontwikkeling.

Dit zijn de meest bekende en belangrijkste redenen waarom Python zo'n groot succes is. Maar wat zijn de mogelijke nadelen, hoe bruikbaar is het en hoe innovatief?

Meer weten over Python?

Kenners van Python weten dat we slechts een fractie van de mogelijkheden hebben behandeld. Maak je geen zorgen! In onze volgende twee blogs komt binnenkort het volgende aan bod:

  • Waar je rekening mee moet houden als je voor Python kiest of ermee begint 
  • Waar en hoe bedrijven wereldwijd Python momenteel gebruiken
  • Waarom Python een van de meest gezochte vaardigheden in data science is
  • Waarom Python zo populair is bij innovatie


Blijf ons volgen!

Guido van Rossum en quote