Innovatief AI-model detecteert beschadigde pallets bij Duvel Moortgat

Duvel Moortgat  is een onafhankelijke groep van authentieke ambachtelijke brouwerijen. Duvel Moortgat heeft niet enkel brouwerijen in België, maar ook in Nederland, Italië, de Verenigde Staten en China. In totaal produceerden die brouwerijen in 2022 samen 2.3 hl. Niet alleen Duvel, maar ook La Chouffe, De Koninck, Maredsous en Liefmans maken deel uit van het assortiment van de groep.

De uitdaging: beschadigde pallets snel en geautomatiseerd detecteren

Bier heeft al een lange weg afgelegd wanneer klanten de flesjes in hun winkelkar leggen. Voor het transport naar de winkels wordt het bier in bakken op pallets gestapeld. Om het bier veilig en onbeschadigd naar de winkels te vervoeren, worden de flessen in geautomatiseerde pakhuizen op pallets gestapeld. Het is van cruciaal belang dat de pallets in perfecte staat zijn om de veiligheid van het transport te waarborgen en de kwaliteit van het bier te behouden.

Beschadigde pallets, veroorzaakt door gebroken of gescheurde planken, uitstekende nagels of ontbrekende componenten, kunnen de efficiëntie en veiligheid van de productielijn in gevaar brengen. Duvel Moortgat heeft daarom een mechanisch systeem geïmplementeerd dat beschadigde pallets uit omloop neemt. Ondanks de implementatie van dit systeem blijven er defecte pallets doorstromen naar volgende stappen in het productieproces. Dit veroorzaakt niet alleen onnodige kosten door verlies of beschadiging van het eindproduct, maar heeft ook een negatieve invloed op de efficiëntie en veiligheid van de productielijn.

Om deze problemen aan te pakken, zocht de brouwerij naar een betere en innovatieve oplossing en kwamen ze snel bij ACA terecht.

Onze oplossing: AI-model op basis van Computer Vision dat beschadigde pallets detecteert

We streven ernaar om onze klanten steeds een duurzame en innovatieve oplossing aan te bieden. Ons AI proof-of-concept op basis van Computer Vision biedt voor Duvel Moortgat een veelbelovende oplossing.

Dit concept maakt gebruik van camera's om visuele beelden van de pallets te analyseren en te valideren of ze nog voldoen aan de kwaliteitsvereisten. Op basis van de uitkomst hiervan worden beschadigde pallets automatisch verwijderd, zodat ze in het verdere proces geen schade kunnen aanrichten. Het AI-systeem biedt niet alleen een efficiëntere manier van kwaliteitscontrole, maar draagt ook bij aan de toekomstgerichte en innovatieve aanpak van het bedrijf.

Hierboven enkele voorbeelden van defecten aan paletten die het systeem automatisch kan detecteren.

Betere kwaliteitscontroles dankzij analytisch AI-model

Bij binnenkomst in het magazijn zijn de pallets bij Duvel Moortgat doorgaans beladen met leeggoed en volgt er nadien de mechanische controle. Om de kwaliteit van de pallets te garanderen, worden ze door een visueel inspectiesysteem geleid. Hierbij komen ze eerst langs een draaitafel waarop twee camera's zijn geplaatst die in een fractie van een seconde beelden maken van de voor- en achterkant van het pallet. Vervolgens draait de tafel en worden de twee zijkanten gecontroleerd op beschadigingen. Dit geautomatiseerde systeem zorgt voor een snelle en efficiënte inspectie van de pallets, wat resulteert in een hogere kwaliteit van het productie- en logistieke proces. Het is mogelijk deze innovatieve oplossing te integreren in de bestaande productielijn van de brouwerij, waardoor er geen verstoring van het bestaande productieproces optreedt.

Vervolgens analyseert onze AI-oplossing de beelden van de pallets en past het een vooraf getraind classificatiemodel toe om de pallets te vergelijken met een ideaalbeeld van een pallet in optimale staat. Het systeem valideert of de pallets nog steeds aan de vereisten voldoen en identificeert automatisch de pallets die uit omloop moeten worden genomen.

Deze aanpak heeft verschillende voordelen:

  • Snelle detectie en verwijdering van beschadigde pallets.
  • Gewaarborgde kwaliteit van het eindproduct
  • Minder kosten door verlies van eindproduct.
  • Gegarandeerde veiligheid tijdens het logistieke proces.

Tijdens de proof-of-concept kwamen belangrijke extra uitdagingen aan het licht, zoals dat niet alle types van defecten met de gebruikte camera-opstelling gedetecteerd konden worden. Door de manier van werken van ACA kon Duvel snel en voor een beperkte kost inzicht krijgen in de mogelijkheden van computer vision en de voorwaarden om het systeem operationeel te brengen.

Computer Vision, de toekomst voor omgevingen met kwaliteitscontroles

De proof-of-concept toont aan dat technologieën zoals Computer Vision veel potentieel hebben in omgevingen waar visuele kwaliteitscontrole van essentieel belang is. Dit geldt niet alleen voor bottelarijen zoals Duvel Moortgat, maar ook voor o.a. geautomatiseerde pakhuizen en productieprocessen. Door deze technologie te gebruiken, kunnen verwerkingsprocessen sneller en efficiënter worden uitgevoerd.

De data van de beeldanalyse kan bovendien worden gebruikt om patronen te herkennen en input te geven aan andere domeinen van de productiecyclus. Zo kunnen materialen - in bovenstaande case pallets - worden verbeterd om het aantal defecten te verminderen.


☎️ Wil je weten of een analytisch AI-model ook in jouw bedrijf kan worden toegepast? Contacteer ons gerust en we helpen je graag verder!

Brewing Brilliance: Where AI Meets Quality Control Perfection
At ACA, we embraced the challenge to revolutionize quality control. Our AI-driven Computer Vision solution empowers Duvel Moortgat to swiftly detect and remove damaged pallets, ensuring the safety and excellence of their craft from brewery to shelf. Just as beer evolves, so does technology – shaping a future where efficiency and quality converge.

Ready to ride the wave of innovation? Just like crafting the perfect brew, our AI-powered solution at ACA adds a dash of magic to quality control. Picture this: AI cameras working their charm, spotting those sneaky damaged goods, and ensuring your precious cargo arrives safe and sound.

Alexander Frimout, Lead AI Innovation bij ACA Group
Alexander Frimout - Lead AI Innovation

Gerelateerde customer success stories