Innovatief en modulair intranet voor Nelissen Steenfabrieken

Nelissen Steenfabrieken logo

Nelissen Steenfabrieken is een Belgisch-Limburgse fabrikant van gevelstenen en gevelisolatiesystemen. Het familiebedrijf heeft zich ontpopt tot een grote speler op de internationale markt met een omzet van 185 miljoen stenen en telt meer dan 170 medewerkers.

In order to view this content, you need to accept Marketing & third party cookies.

Click here to adjust your preferences

De uitdaging: duidelijke interne communicatie voor alle medewerkers

Nelissen is in de afgelopen jaren flink gegroeid, zowel in omzet als in aantal medewerkers. Dat is heel goed nieuws, maar zorgde er tegelijkertijd voor dat het steeds moeilijker werd om alle medewerkers betrokken te houden bij het reilen en zeilen van het bedrijf. Bij Nelissen werken er namelijk zeer uiteenlopende profielen: van arbeiders tot in-house medewerkers tot sales personen die zo goed als altijd op de baan zijn. 

Daarnaast verliepen veel interne processen manueel via e-mail. Met de groei van het bedrijf verliep ook de opvolging van de aanvragen niet meer even efficiënt.  

Daarom had Nelissen behoefte aan een nieuwe interne communicatietool waarbij iedereen op een uniforme manier kon bereikt worden en bepaalde processen automatisch gebeuren.

Onze oplossing: IntraBLOX to the rescue!

Afgelopen jaar ontwikkelde ACA Group een eigen SaaS-gebaseerd intranet bovenop het digitaal ervaringsplatform van Liferay DXP. Het doel is om klanten door middel van kant-en-klare bouwstenen (zoals een nieuwsmodule, wie-is-wie sectie, self-service en meer) razendsnel een eigen intranet te laten samenstellen en te hosten in de cloud volgens een vaste maandelijkse kost per medewerker. 

We gaven ons intranet de naam “IntraBLOX”: een samenvoegsel van “intranet” + “blocks”, om zowel het interne als modulaire karakter van de oplossing te onderstrepen.

IntraBLOX maakt gebruik van het concept van fragments. Dit zijn modulaire bouwblokjes die in HTML, CSS en Javascript door ons worden gebouwd en daarna door content-editors en webmasters over de verschillende pagina's heen gebruikt kunnen worden. Door een bibliotheek van zulke fragments aan te leggen, geven we dus maximale flexibiliteit aan de klant om hun intranet zelf in te richten.

IntraBLOX fragments

Elk fragment heeft verschillende instellingen waarmee eenzelfde bouwblokje toch een volledig unieke rol kan spelen binnen een pagina. Zo kan er aan een fragment uniek gedrag toegekend worden en kan deze visueel naar wens worden aangepast. De modulaire blokjes zijn opgenomen in een centrale bibliotheek en kunnen van daaruit op de pagina’s naar wens worden ingericht.

De belangrijkste functionaliteiten van IntraBLOX in een notendop zijn:

  • Nieuws, events, alerts, blogs
  • Informatie structureren via slimme categorisatie
  • Gemakkelijk naar informatie en documenten zoeken doorheen het intranet
  • Contactgegevens en beschikbaarheid van collega's opzoeken en aanpassen (“wie is wie”)
  • Formulieren en self-service pagina’s inrichten met approval workflows (bv. onkostennota’s indienen, verlof aanvragen, ...)
  • Wiki, discussiefora, FAQ’s en ideeënbussen inrichten
  • Informatie aggregeren in de vorm van dashboards

Een intranet op maat voor Nelissen Steenfabrieken

Voor Nelissen Steenfabrieken bouwde ACA Group een intranet op basis van IntraBLOX. In een discovery fase bekeken we samen met Nelissen de nodige paginastructuur en opbouw waar het intranet aan moest voldoen. Deze werden vervolgens aangevuld met de IntraBLOX-componenten. 

Nelissen intranet dashboard

Het resultaat is een innovatief en flexibel intranet voor alle medewerkers van Nelissen. Bij de ontwikkeling van het intranet werd extra aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid en mobiele toegankelijkheid. We hielden rekening met het schalen van de tekst naar kleinere schermen zodat het intranet ook gebruikt kan worden via de smartphone. Hierdoor kunnen ook de medewerkers die niet achter de computer zitten het intranet gemakkelijk raadplegen.

Het nieuwe intranet bevat nieuws, events, kerncijfers (in grafiekvorm), een doorzoekbare wie-is-wie, algemene informatiepagina's, self-service formulieren en een krachtige zoekfunctie.

De samenwerking met ACA verliep heel vlot! Ze kwamen snel met gepaste oplossingen voor onze specifieke vragen. Het team stond én staat altijd klaar om ons snel te helpen bij vragen of problemen.

Roberta Melis, Marketing and Communication Manager bij Nelissen Steenfabrieken
Roberta Melis - Marketing and Communication Manager

Meer info nodig of vragen over deze customer succes story?

Gunter helpt je graag verder!

Gunter Van Steen
Solution Architect

Gerelateerde customer success stories