Cultuur over de grenzen heen dankzij Perform Europe

Perform Europe is een project dat wordt gefinancierd door de Europese Unie en ernaar streeft om cross-border performing arts te presenteren op een inclusieve, duurzame en gebalanceerde manier in de 40 Creative Europe landen en het Verenigd Koninkrijk. Het doel van Perform Europe is om een toekomstig steunprogramma te ontwikkelen die cross-border touring en de digitale distributie van deze performing arts in deze landen mogelijk maakt.

De uitdaging: artiesten en organisatoren samenbrengen

Perform Europe wil het doel van cross-border touring bereiken door artiesten en organisatoren (locaties, podia en zalen)  zowel fysiek als digitaal samen te brengen via hun platform. Er zijn immers veel artiesten op zoek naar de perfecte locatie om hun voorstelling op te voeren. Op hun beurt zijn er veel eventlocaties continu op zoek naar internationale artiesten die van hun faciliteiten gebruik willen maken.

Om ervoor te zorgen dat deze partijen elkaar gemakkelijk kunnen vinden en samen voorstellingen kunnen plannen, wilde Perform Europe een online platform ontwikkelen. Dankzij dit platform kunnen artiesten en organisatoren subsidies aanvragen voor hun voorstelling. Op deze manier stimuleert het platform de cultuur binnen Europa en over de Europese grenzen heen. Dankzij de bijbehorende website kunnen gebruikers bovendien checken of een optreden of locatie ook voor mensen met een beperking toegankelijk is, hoe duurzaam een bepaalde zaal is en nog veel meer.

Het platform moest in korte tijd en op een kosteneffectieve manier worden ontwikkeld. Daarnaast moest het een aangepast aanmeldingsproces met een specifieke flow omvatten, waarin groepen en bepaalde toegangen duidelijk werden gedefinieerd.

Onze oplossing: gebruiksvriendelijk platform in Firebase

Perform Europe had het project reeds zorgvuldig gepland en deadlines opgesteld toen zij contact opnamen met de ACA Group. Om de geplande go-live deadline te kunnen respecteren moesten we de scope en iteraties van het platform goed monitoren en in de gaten houden. 

perform europe platform login screen

Ons team is daarom gestart met de uitwerking van een gedetailleerd overzicht van wat we precies gingen ontwikkelen samen met Perform Europe. Nadien hebben we deze scope opgedeeld in behapbare sprints van 3 weken. Op die manier kreeg iedereen een overzichtelijk idee van hoe het eindproduct eruit zou zien en hoe we dit gepland konden bereiken.

Gebouwd op het sterke Firebase platform

We hebben het Perform Europe platform gebouwd in Firebase, een krachtig platform van Google's Cloud Platform stack. Dankzij de enorme flexibiliteit en uitgebreide mogelijkheden zorgt Firebase voor meerdere zaken tegelijk: het hosten van de front-end van Perform Europe, documenten van gebruikers opslaan, meldingen verzenden, gebruikersbeheer, veilig inloggen en nog veel meer. 

platform perform europe

De keuze om Firebase te gebruiken was snel gemaakt omdat het standaard veel functionaliteiten - zoals een real-time database, authenticatie, nauwkeurige controle en remote configuratie - omvat. 

Dankzij het hoge aantal toegelaten gebruikers van Firebase zijn de kosten om het volledige Europe Platform te hosten enorm laag. 

Hand in hand voor een uitstekende gebruikerservaring

Eén van de partners van Perform Europe zorgde voor de branding van zowel de website als het platform. Aangezien de unieke en artistieke vormgeving sterk afwijkt van de look-and- feel van onze standaard componenten, konden we onze gebruikelijke front-end-frameworks niet gebruiken.

We hebben dit opgelost aan de hand van op maat gemaakte componenten in de huisstijl van Perform Europe. Dankzij de expertise van onze UX-experts konden we precies aan de wensen van Perform Europe voldoen en de gebruikerservaring verder verbeteren. Zo kenden we onder andere labels, meldingen, knoppen voor specifieke acties en meer toe  aan de formulieren op de website en het platform om gebruikers op elk scherm een vlotte en duidelijke ervaring te bieden.

Eigen beheer van het Perform Europe platform

Voor Perform Europe is het belangrijk dat ze zelf gemakkelijk wijzigingen of toevoegingen kunnen aanbrengen aan hun website. Het zou namelijk inefficiënt zijn om ons steeds te moeten inschakelen voor deze zaken. Om Perform Europe hierin te helpen, hergebruikten we heel wat onderdelen van Firebase om hen snel en betrouwbaar webpagina’s te laten bewerken rechtstreeks via de front-end.

Wil je meer info of heb je vragen over deze customer success story?

Gunter helpt je graag verder!

Gunter Van Steen
Solution Architect

Gerelateerde customer success stories