DATA STRATEGIEDATA MESHEVENTACA MEETUP
16/03/2023

ACA organiseert eerste succesvolle Data Mesh Belgium meetup

Onlangs hebben we een Meetup groep opgericht voor data-enthousiastelingen in België die een grote interesse hebben in Data Mesh. Het is geweldig om te zien dat de community snel is gegroeid en ondertussen al bijna 100 leden telt! De community dient als een platform voor individuen om te connecteren, kennis te delen en samen te werken aan boeiende projecten met betrekking tot data mesh. Door gelijkgestemde mensen samen te brengen, streven we naar een levendige community die innovatie en groei op het gebied van data management bevordert.

Op 14 maart organiseerden we onze eerste Data Mesh Belgium meetup in ons kantoor in Hasselt. Tijdens deze avond brachten we experts en enthousiastelingen in het veld samen. In samenwerking met twee gewaardeerde data-experts, Wannes Rosiers en Mathias Lavaert, werden we getrakteerd op twee inspirerende lezingen over het onderwerp data mesh!

Het doel van de meetup was het bevorderen van kennisdeling en het verkennen van innovatieve oplossingen met betrekking tot deze opkomende aanpak. Data mesh is een veelbelovende ontwikkeling in de wereld van data en software-architecturen in het algemeen, en biedt een gedecentraliseerde en gedistribueerde aanpak voor het bouwen van datagestuurde oplossingen op schaal.

De avond begon met heerlijke pizza en drinks, waardoor de aanwezigen elkaar alvast konden leren kennen. Daarna namen de experts het podium over om twee talks te geven over data mesh.

  • Wannes Rosiers gaf een lezing over demystificatie van data mesh en hoe veelvoorkomende misvattingen kunnen worden aangepakt.
  • Mathias Lavaert deelde zijn inzichten over de technische fundamenten van een data mesh. 

De uiteenzettingen waren inzichtelijk en leidden tot boeiende discussies onder de aanwezigen. Aan het einde van de avond was er gelegenheid om te netwerken en hun eigen ervaringen met elkaar te delen.

De kracht van data mesh ⚡

In tegenstelling tot traditionele monolithische gegevensarchitecturen, die moeilijk te schalen en te onderhouden zijn, is data mesh ontworpen om meer gedecentraliseerd en gedistribueerd te zijn, waarbij individuele domeinen eigenaar zijn van hun eigen gegevens en hun eigen teams verantwoordelijk zijn voor het beheer, de kwaliteit en de levering van de gegevens.

We zijn blij met het grote interesse voor deze opkomende aanpak en kijken uit naar meer meetups in de toekomst om het gesprek voort te zetten. Thanks aan iedereen die aanwezig was en deze avond tot een succes heeft gemaakt!

We zijn blij dat we vooroplopen in de data mesh beweging. Kom meer te weten over onze data mesh diensten door op onderstaande knop te klikken: