DATA MESHACA COMMUNITYACA KNOWLEDGE SHARING
28/06/2023

ACA Groep als genodigde aan de Data Mesh Round Table van CIONET

Op 22 juni, organiseerde CIONET België in samenwerking met Denodo een exclusief rondetafelgesprek met een selecte groep digitale leiders om het potentieel van #DataMesh als toekomstbestendige oplossing voor schaalbare en gedecentraliseerde dataplatformen te verkennen. Onze collega Tom De Wolf was uitgenodigd als materiedeskundige.

✔️ Tijdens de rondetafel werden enkele interessante subonderwerpen besproken:

  • Data mesh gaat over het denken over gegevens als een product en herbruikbaarheid van gegevens.
  • Data mesh is een aanpak die niet alleen toepasbaar is binnen een organisatie, maar ook tussen bedrijven onderling om een ecosysteem rond gegevens te faciliteren.
  • Data mesh als evenwichtsoefening tussen decentralisatie en centralisatie van eigendom en zelfbedieningsplatform(en).
  • Er is geen goede of slechte manier, maar pas de principes toe op de context van uw bedrijf om het eigenaarschap zo dicht mogelijk bij de experts van de gegevens te krijgen en zo dicht mogelijk bij de bron van verandering op die gegevens.
  • Data mesh is gericht op analytische gegevens, maar het paradigma sluit niet uit dat het ook kan worden gebruikt om de uitdaging van een integratielandschap aan te gaan. Uitvoerpoorten van gegevensproducten kunnen ook integratie-API's zijn.
  • Kan data mesh voor data vergeleken worden met de impact van agile op IT? Zal de manier van werken met data net zo beïnvloed worden als agile de IT in het algemeen heeft beïnvloed?

✔️ CIONET legt van zijn kant uit waar de Ronde Tafel precies over ging:

Door de explosie van gegevensvolumes is er dringend behoefte aan innovatieve oplossingen om grote hoeveelheden uiteenlopende gegevens te openen en te verwerken zonder traditionele invoermethoden.

De sprekers deelden hun inzichten over data mesh en de implicaties ervan voor data governance en -beheer. We bespraken cruciale vragen, zoals de volwassenheid van data mesh als een oplossing voor data-architectuur en het potentieel ervan om gecentraliseerde data-governancesystemen, datawarehouses en data lakes te vervangen.

✔️ Is er behoefte aan Data Mesh en zo ja, wat?

Uit de verschillende gesprekken tijdens de rondetafel is duidelijk gebleken dat er nood is aan het gebruik van Data Mesh en dit in verschillende sectoren. Sommige sectoren zoals het bankwezen, energie, biofarmaceutica, luchtvaart, overheid,... werken allemaal aan Data Mesh of hebben het op hun roadmap staan.😁 Tom wil CIONET Belgium bedanken voor de uitnodiging en ook ACA Group voor de steun om in dit inspirerende onderwerp te duiken!

🚨 Sluit je ook aan bij de Meetup-community via onze Data Mesh Belgium Meetup


💡 Meer te weten komen over Data Mesh? Klik hier om het te ontdekken!