Data mesh belgium meetup
ACA MEETUPDATA MESH
20/09/2023

Throwback naar de tweede Data Mesh Belgium meetup in Hasselt

18 september 2023 - Onlangs organiseerden we de tweede Data Mesh Belgium meetup in ons kantoor te Hasselt, graag delen we de highlights met jullie. Het event bracht gepassioneerde data professionals en experts samen om de allernieuwste ontwikkelingen in de wereld van data-architectuur en management te verkennen. We mochten hiervoor twee experts verwelkomen die hun inzichten en ervaringen deelden in de vorm van een talk.

Voordat de talks begonnen, werden de aanwezigen getrakteerd op pizza's en drinks. Met gevulde magen waren we klaar om in de wereld van data te duiken.

"Data Product and Data Mesh Architecture for Precision Medicine" door Jesse Paquette"

Jesse Paquette during the data mesh belgium meetup

De life sciences-industrie ondergaat een datarevolutie met rijke, multimodale datasets. Jesse onderzocht hoe farmaceutische bedrijven en biotechbedrijven de uitdaging aangaan om deze complexe gegevens volgens FAIR-principes te organiseren en aan te leveren. Hij deelde inzichten uit acht jaar onderzoek en besprak hun doel om op efficiënte wijze goed gemodelleerde gegevensbronnen te leveren voor onderzoekers, datawetenschappers en meer. Zijn presentatie ging over het technische ontwerp en de configuratie van hun dataproduct/data mesh-architectuur, wat waardevolle inzichten opleverde voor dataliefhebbers. De belangrijkste mogelijkheden van elk dataproduct zijn onder meer het eenvoudig maken van het modelleren van de data als input, het mogelijk maken dat wetenschappelijke algoritmen op de data kunnen draaien door ze in elk dataproduct te pluggen, en het beschikbaar maken van API's op de dataproducten zodat de resultaten toegankelijk zijn voor datawetenschappers en onderzoekers om te consumeren.

"Unlocking the potential of Data Mesh for enterprises at Vanderlande: navigating beyond the data plane" door Sajith Payyadakath

Sajith Payyadakath during the data mesh belgium meetup

Sajith deelde Vanderlande's reis in de wondere wereld van Data Mesh, waar ze een revolutie teweegbrachten in hun data platformen. Hij benadrukte de uitdaging van het voldoen aan de wettelijke vereisten en het beschermen van gevoelige gegevens. Deelnemers verkenden patronen voor het bouwen van data mesh-platforms. Belangrijke hoogtepunten waren onder meer het gebruik van een op grafieken gebaseerde metadata-API voor de afstamming van dataproducten, op gebeurtenissen gebaseerde orkestratie, self-service data-opname en encryptietechnieken voor gegevensprivacy en -beveiliging. Sajith besprak ook de huidige status en toekomstige uitdagingen van het platform bij Vanderlande en bood bruikbare inzichten voor dataprofessionals die door het complexe domein van bedrijfsdata navigeren. Een belangrijke verklaring was om alles te willen automatiseren en alles zelf te bedienen, om te voorkomen dat een centraal team een knelpunt zou worden.

We willen Jesse en Sajith bedanken voor het delen van hun kennis en expertise tijdens de meetup. Hun inzichten brachten interessante vragen en discussies teweeg, en hebben een blijvende impact achtergelaten op de Data Mesh Belgium community!

Blijf op de hoogte van aanstaande meetups terwijl we de innovatieve wereld van data mesh blijven verkennen. Wil je graag meer praten over jouw data mesh reis of als bedrijf de meetup community ondersteunen, neem dan contact op met tom.dewolf@acagroup.be 🚀