ACAACA GROUP DUURZAAMHEIDINNOVATION
21/11/2023

VOKA Netwerk Duurzaam Ondernemen: tech als de ultieme Jekyll & Hyde van duurzaamheid

24 Oktober 2023 - Onlangs stelden we ons kantoor ter beschikking voor een interactieve VOKA Duurzaam Ondernemen netwerkavond. Tijdens dit interview vertelt Dorien Jorissen, CDO & Sustainability Manager bij ACA, meer over de rol van tech als Jekyll & Hyde van duurzaamheid. 

IT als katalysator voor duurzaamheid 🌎

IT fungeert als een potentiële katalysator van duurzaamheid, waarbij technologie zorgt voor data-gedreven inzichten, duurzame innovaties stimuleert, energieverbruik optimaliseert en een efficiënt gebruik van hulpbronnen bevordert - wat allemaal bijdraagt aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Het is echter van cruciaal belang om de mogelijke valkuilen te erkennen, zoals aanzienlijk energieverbruik, de vraag naar kostbare hulpbronnen, de toename van e-waste en uitdagingen op het gebied van cyberbeveiliging.

Onder leiding van experts Dorien Jorissen (ACA Group) en Patrick Durant (Jidoka) doken we als groep dieper in deze materie en onderzochten we bruikbare inzichten voor bedrijven. Ondernemers werden aangemoedigd om technologie te zien als een strategische troef voor duurzaamheid en veerkracht, maar werden tegelijkertijd aangespoord om de mogelijke negatieve impact op people en planet proactief te voorkomen.

Tech als de ultieme Jekyll & Hyde van duurzaamheid

Dorien Jorissen (Chief Digital Officer and Sustainability Manager bij ACA Group) gaf een inspirerende sessie over de complexe relatie tussen technologie en duurzaamheid, waarin ze beschrijft waarom tech de ultieme "Jekyll & Hyde"-rol speelt.

Tijdens haar presentatie benadrukte ze dat CSRD niet alleen een effect heeft op grote bedrijven, maar voor elk bedrijf op korte termijn verandering zal inhouden, van strategie tot HR-beleid en van infrastructuur tot en met productieprocessen. De deelnemers leerden welke invloeden CSRD op bedrijven zal hebben en, hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden als organisatie.

Inspiratie en kennisdeling tijdens onze Sustainability Think Tanks

Living Tomorrow innovatiecentrum

In kader van dit thema kondigen we trots onze Sustainability Think Tank aan, die vanmiddag plaatsvindt in het innovatiecentrum Living Tomorrow. Dit exclusieve event brengt een selecte groep samen die ondergedompeld en geïnspireerd worden in verschillende duurzaamheidsthematieken. Dorien zal een keynote talk geven over CSRD, met tech als ultieme Jekyll & Hyde. Daarnaast zullen de deelnemers een rondleiding krijgen door het digitale experience center van Living Tomorrow, waar bedrijven zich kunnen onderdompelen in de technologie van de toekomst.

Maar dat is niet alles — het doel van ons event is om kennis, inspiratie & ervaringen uit te wisselen. Na de rondleiding in het innovatiecentrum, zullen enkele experts hun kennis delen tijdens lightning talks. Deze talks beloven een bron van inspiratie te zijn en behandelen "hot topics” zoals het ontwikkelen van een duurzame digitale strategie, de wisselwerking van inclusiviteit en IT, het verkennen van Green Tech/Software en de complexe weg van duurzaamheid naar datahonger binnen het domein van AI. De inspirerende namiddag wordt afgesloten met een discussiegroep waarin deelnemers zich verdiepen in duurzaamheidsuitdagingen in de bedrijfswereld.