ACAEVENT
31/05/2023

Voxxed Days Brussels: verslag van een inspirerend community-event voor developers

Op dinsdag 23 mei vond de allereerste editie van Voxxed Days Brussels plaats. Bijna driehonderd developers zakten af naar The Egg in Brussel om zich een volledige dag onder te dompelen in de nieuwste trends en good practices op vlak van softwareontwikkeling. Dankzij de inspirerende en soms verrassende keynotes en talks, en de vlekkeloze organisatie werd deze hoogmis voor developers een schot in de roos.

Het was nog vroeg toen de eerste bezoekers rond 8 uur binnendruppelden in de karaktervolle inkomhal van The Egg. Gelukkig werden ze enthousiast verwelkomd door enkele sympathieke medewerkers van ACA Group. Na de vriendelijke ontvangst stond er een heerlijk ontbijt te wachten. De mooie mix van industrieel historisch erfgoed en hedendaagse flair van het congrescentrum was de perfecte gesprekstof voor de eerste netwerkgesprekken. De verse koffie het ideale voorsmaakje voor de aanlokkelijke line-up van 39 internationale sprekers. 

visitors at the egg sponsor hall

Persoonlijk pleidooi voor simpele code, continu leren en samenwerking

9u00. Tijd om naar het Auditorium af te zakken voor de twee eerste keynotes van de dag. Na een korte verwelkoming door Stijn Van den Enden, CTO van ACA Group, nam Sander Hoogendoorn het publiek mee op een persoonlijke reis doorheen zijn leven als ontwikkelaar en de weg naar het schrijven van goede code.

Sander Hoogendoorn

““Hebben we dit echt nu nodig?”

Hij inspireerde de aanwezige developers en daagde hen uit om op een dieper niveau naar softwareontwikkeling te kijken. Hij benadrukte het belang van eenvoud, leesbaarheid, en onderhoudbaarheid in codering. Door middel van persoonlijke anekdotes en voorbeelden uit zijn eigen loopbaan, illustreerde Hoogendoorn hoe hij deze principes heeft toegepast en welke impact dit heeft gehad op zijn werk. Een tip die we zeker zullen blijven onthouden: stel jezelf tijdens het coderen regelmatig de vraag “Hebben we dit echt nu nodig?”. Zo moedigde Hoogendoorn de deelnemers aan om niet alleen te streven naar functionaliteit, maar ook naar elegante code, ontdaan van onnodige complexiteit.

“Je bent nooit klaar met leren”

Hoogendoorn benadrukte ook het belang van het continu verbeteren van programmeervaardigheden. Hij sprak over de waarde van regelmatig oefenen, het verkennen van nieuwe technologieën en het volgen van ‘good practices’ (“Er bestaan geen best practices”).
Hij gaf ook de raad om active testing in te bouwen als een continu onderdeel van de ontwikkelfase. Daarnaast benadrukte hij de kracht van samenwerking in microteams voor het oplossen van kleine, concrete issues. Een techniek die hij vandaag als CTO van ibood.com dagelijks toepast met zijn team.

De keynote van Sander Hoogendoorn was een motiverende sessie die het publiek aanzette tot dieper nadenken over softwareontwikkeling. Zijn nadruk op simpele code, active testing tijdens de designfase, levenslang leren en samenwerking hebben ongetwijfeld een blijvende indruk achtergelaten op de deelnemers. We onthouden ook zeker zijn laatste tip: “Neem je moeder vaker mee uit eten!”

Is Appsec echt te moeilijk?

9u50. De tweede spreker van de dag was Philippe De Ryck. Zijn keynote, getiteld "AppSec is too hard!?" was een prikkelende en inzichtelijke presentatie die de complexiteit van Application Security (AppSec) onder de loep nam. De Ryck, een gerenommeerde expert op het gebied van applicatiebeveiliging, daagde het publiek uit om kritisch te kijken naar de uitdagingen en obstakels waarmee ontwikkelaars en organisaties worden geconfronteerd bij het waarborgen van de veiligheid van hun applicaties.

Philippe De Ryck at Voxxed Days Brussels

“Maak het makkelijker voor developers”

Hij begon met de constatering dat AppSec vaak als een moeilijke taak wordt beschouwd, met talloze technologieën, frameworks en guidelines om te beheersen. Voor developers is het onbegonnen werk om dit allemaal te kennen en toe te passen. Hij benaderde dit probleem met een verfrissende insteek en pleitte ervoor om AppSec te vereenvoudigen door middel van pragmatische oplossingen.
De Ryck onderstreepte het belang van het inbedden van beveiliging in de ontwikkelingscyclus, vanaf het allereerste begin. Hij presenteerde strategieën om beveiliging als een integraal onderdeel van het ontwikkelingsproces te behandelen. Hij gaf de raad om developers tools te geven die ze makkelijk kunnen gebruiken om security in te bouwen tijdens de ontwikkeling, bv. door beveiligingsoplossingen in de library beschikbaar te maken.

Tijdens de keynote deelde De Ryck enkele real-world voorbeelden en casestudy's om de uitdagingen van AppSec te illustreren.

Appsec takeaways

De keynote van Philippe De Ryck bood een verhelderende kijk op de uitdagingen van Application Security. Wij nemen drie hoofdlijnen mee uit zijn praktische benadering:

  • De bewustwording en kennis van beveiliging en het volgen van richtlijnen voor het schrijven van code is slechts een eerste stap in het waarborgen van de veiligheid van een applicatie.
  • Beveiligingsmaatregelen en -functionaliteiten moeten worden ingebed in de structuur van de code zelf. Zo kan je complexe beveiligingsaspecten vereenvoudigen en de codebase overzichtelijker maken.
  • Het inzetten van de juiste tools is een effectieve manier om beveiligingspraktijken op grote schaal te implementeren en te beheren binnen een organisatie.

Bruisende leer- en netwerkomgeving

De eerste twee keynotes waren de ideale aanloop naar een dag vol inspirerende talks en infosessies over uiteenlopende thema’s zoals software architectuur, green software engineering, cloud computing, security, testing, en meer.
De aanwezigheid van vooraanstaande professionals bood de deelnemers niet alleen de gelegenheid om waardevolle inzichten te vergaren, maar ook om nieuwe connecties te leggen. De informele gesprekken tussen sessies door, de gezamenlijke lunch en de netwerkborrel na afloop creëerden een bruisende omgeving waarin ideeën konden bloeien en samenwerking werd gestimuleerd.

crowd at voxxed days brussels 2023

Barista at Voxxed Days Brussels 2023 - ACA Group Booth

De eerste editie van Voxxed Days Brussels was een succes over de hele lijn. Het bood deelnemers de gelegenheid om nieuwe ideeën op te doen en waardevolle contacten te leggen. De positieve sfeer, de diversiteit aan onderwerpen en de mogelijkheid om te leren van experts maakten van deze dag een onvergetelijke ervaring. We kijken nu al uit naar de volgende editie van Voxxed Days Brussels!