Verlaag je Opex met FinOps

Optimaliseer je cloudgebruik, minimaliseer je uitgaven

Discover our ACA FinOps services

➡️ Over FinOps

➡️ Het ACA FinOps Assessment

➡️ De ACA FinOps Tooling

Krijg controle over je uitgaven in de public cloud

De publieke cloud (AWS, Azure Cloud en Google Cloud) biedt biedt veel voordelen: schaalbaarheid, flexibiliteit en toegang tot diverse diensten. Maar dit komt ook met uitdagingen op vlak van kostenbeheer. Dankzij het pay-as-you-go model, hangen de kosten af van je gebruik en vraag. Als je niet oplet, swingen de kosten snel de pan uit. Moderne Cloud Native oplossingen zoals Kubernetes, maken het niet makkelijker om de kosten van al je clouddiensten toe te wijzen aan de juiste kostenplaatsen. Een nachtmerrie voor elke CFO dus.

🚀 De oplossing? FinOps! Hiermee kan je tot 45% kosten besparen in je maandelijkse uitgaven. Het biedt u meer inzicht en details in uw clouduitgaven.

Wat is FinOps?

FinOps (combinatie van “finance” en “operations”) is een reeks methodes en principes om de kosten van cloudgebaseerde applicaties en diensten effectief te beheren, transparant te maken voor iedereen en te controleren. Zie het als een manier om goed op je uitgaven te letten en slimme beslissingen te nemen om je cloudgebruik te optimaliseren.

Met FinOps benut je het volledige potentieel van de cloud, met minimale risico’s en maximaal rendement.

Waarom FinOps?

Kostenoptimalisatie

Om maximale waarde te halen uit je cloudoplossingen, moet je grip krijgen op je investeringen en kosten. FinOps helpt je om de financiële gezondheid van je cloudinfrastructuur en applicaties te begrijpen, te optimaliseren en te beheren. Het is de sleutel tot het bereiken van kostenefficiëntie binnen jouw organisatie.

Financiële transparantie

FinOps geeft je een duidelijk inzicht in de kosten op elk niveau van je organisatie. Van de CFO die behoefte heeft aan een gedetailleerde kostenanalyse, tot de developers die de financiële impact van hun code, applicaties en data-opslag willen begrijpen. Aan de hand van slimme ‘labeling’ kan je kosten opsplitsen in begrijpelijke delen die herkenbaar zijn voor zowel de business, de CFO als de developer. Zo kan je kosten makkelijk toewijzen aan specifieke business units, applicaties of services. Dit helpt bij het ophelderen van je cloudfactuur.

 • Katalysator voor duurzaamheid

  Door FinOps toe te passen op de public cloud verbruik je minder resources en dit betekent ook een lagere CO2-uitstoot. Quasi alle public cloud providers bieden vandaag een Carbon Footprint inzicht op basis van de gebruikte resources. Zo kan je vanuit je Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangeven dat je inzicht hebt in je huidig verbruik, welke acties je neemt om dit te verlagen, en wat de nieuwe geoptimaliseerde toestand is.

 • Stimulans voor teamwork

  FinOps bevordert de samenwerking tussen teams. Het zorgt voor een gedeeld begrip van kosten en carbon footprint verantwoordelijkheid en maakt het mogelijk om beheer en impact te integreren in de ontwikkelingscyclus. Door het opstellen van heldere rapportages en het faciliteren van open communicatie, kunnen teams efficiënter samenwerken en doelgericht optimalisaties doorvoeren.

 • Betere bedrijfsresultaten

  Dankzij FinOps behoud je de controle over je clouduitgaven, kostenoverschrijdingen verminderen en tegelijkertijd de waarde van je investeringen maximaliseren. Het stelt je in staat om je resources effectiever te benutten, kostenpatronen te identificeren en te anticiperen op toekomstige uitgaven. Kortom, FinOps biedt de strategische aanpak en de tools die je nodig hebt om kostenbewust te opereren en je bedrijfsresultaten te verbeteren.


Bestel je “ACA FinOps Assessment” nu!

Krijg een evaluatie en assessment van je cloudkosten op basis van onze expertise:

 • Evaluatie

  We evalueren je uitgaven voor  je cloudomgevingen.

 • Monitoring

  We bekijken de monitoring van je cloudomgevingen.

 • Gesprekken met stakeholders

  We spreken met enkele dev en ops stakeholders (4 gesprekken).

 • Rapport met aanbevelingen

  We stellen een rapport op met onze aanbevelingen en kwantificeren de effort en kostenbesparing.

 • Aanbevelingen en next steps

  We beschrijven de concrete aanbevelingen en next steps om binnen jullie omgeving meer in te zetten op FinOps.

 • Resultaten

  We lichten de resultaten toe aan het management.

Wij beloven een no cure no pay aanpak! Indien we geen financiële besparingen kunnen identificeren, wordt de assessment gratis aangebodenWaarom kiezen voor ACA Group?

 • Agile kampioen

  Agile zit in onze DNA. Het is onze gewoonte om te werken in kleine iteraties, waarin je als klant continu feedback kan geven. Het is jouw garantie op een oplossing die echt aan je noden voldoet en leidt tot een succesvolle implementatie van FinOps.

 • FinOps Experten

  Onze FinOps-specialisten hebben heel wat praktijkervaring in projecten. Wij kunnen je helpen op alle mogelijke disciplines. Naast onze cloudexpertise, zijn we gespecialiseerd in software development, mobile apps, procesoptimalisatie, en meer.

 • One-Stop-Shop

  Bij ons kan je terecht voor elke fase van je FinOps-avontuur. Van assessment, consultancy, implementatie en training, tot beheer op lange termijn.

 • Kwaliteitsgarantie

  In alles wat we doen, streven we ernaar om de allerhoogste kwaliteit te leveren. Niet alleen wat betreft het eindresultaat, maar ook tijdens het hele traject. 

Jouw ervaren FinOps-partner ✅

Met jarenlange ervaring in de IT-industrie heeft ACA Group een sterke reputatie opgebouwd voor het leveren van geavanceerde oplossingen en diensten. Ons team van FinOps-specialisten is vertrouwd met de nieuwste cloudtechnologieën en doorgedreven kostenoptimalisatie. We helpen je graag verder met al je FinOps-uitdagingen.

 • 1. FinOps Assessment: inzicht in je cloud uitgaven

  Aan de hand van vragen, rapporten, dashboards, benchmarkstudies en andere tools krijgen we een duidelijk beeld van je huidig cloudgebruik en uitgavenpatronen.

 • 2. Concreet actieplan om kosten te optimaliseren

  Op basis van de resultaten van het FinOps-assessment werken we een plan uit met concrete manieren om verkwistende uitgaven te elimineren en meer te halen uit je cloudoplossingen. Enkele mogelijkheden: rightsizing, spot instances, auto-scaling, containerization, serverless computing, alerts, …

 • 3. FinOps implementeren in je business

  Met het actieplan kan je meteen aan de slag om verkwistende uitgaven te elimineren en meer te halen uit je cloudoplossingen en meer transparantie, awareness en verbreding van kosten te krijgen in de organisatie. Kan je hierbij hulp gebruiken? Geen probleem, onze experten helpen je om de juiste platformen, tools en change management in te schakelen en een efficiënt kostenbeheer systeem op te zetten.

 • 4. FinOps-expertisecentrum

  Bij ACA Group geloven we in samenwerking en kennisdeling. We werken nauw samen met je team om een ​​cultuur van FinOps-excellentie binnen je organisatie te bevorderen. Aan de hand van trainingen en tools leren we jouw team om weloverwogen beslissingen te nemen en financiële optimalisatie te stimuleren.

Example Cost Monitoring with FinOut & CloudHealth

FinOps Tooling

Er bestaan heel wat producten en oplossingen om je cloudgebruik financieel te monitoren en optimaliseren. De primaire focus van onze FinOps-tool is het samenvoegen van alle kosten in het dashboard, zodat u een uitgebreid beeld krijgt van uw clouduitgaven. De primaire focus van FinOps-tools zijn gericht op:

 • Labelling van resources en kosten per afdeling, applicatie, team, business domein, ...
 • Identificatie van Kubernetes, Pods en Namespaces
 • RightSizing en Cost Optimization: voorstellen en rapporteren om je clouddiensten beter af te stemmen op je noden
 • Projectie en integratie van alarmen
 • Ondersteuning voor de grote public cloud vendors: AWS, Azure en GCP
 • Omrekening van wisselkoers en ondersteuning voor een central bill of materials
 • Integraties met andere cloudtools die kosten hebben (bv. Datadog, New Relic, Dynatrace …) op een consumption based of fixed pricing model
 • Integraties met monitoring- en alerting tools, zoals Atlassian Jira en SalesForce
Example Cost Monitoring with FinOut & CloudHealth


Vragen over FinOps? Stuur ze door via onderstaand formulier: