Wat is Solid?

Geef je gebruikers op een gebruiksvriendelijke wijze terug controle over hun persoonlijke data

Om klanten sterke en efficiënte services te kunnen aanbieden, verzamelen organisaties steeds meer persoonlijke data. In ruil voor deze gegevens willen gebruikers natuurlijk graag weten wat je ermee doet en willen ze op een eenvoudige manier toegang krijgen tot deze data. Transparantie is daarom een belangrijke voorwaarde voor elke succesvolle datastrategie.

Solid gaat hierin nog een stapje verder. Het is een ecosysteem dat gebruikers de volledige controle over hun persoonlijke data teruggeeft en organisaties toelaat om een betere vertrouwensband met hun verschillende stakeholders uit te bouwen. In België werkt ACA graag mee aan de fundamenten van Solid.

 • Wat is Solid?

  Als gebruiker delen we vandaag zoveel persoonlijke data met organisaties dat het bijna onmogelijk is om het overzicht te behouden. Laat staan dat we deze gegevens kunnen beheren. Solid is een concept waarmee je die persoonlijke data in een datakluis bewaart.

  Als eigenaar bepaal je zelf met welke individuen, organisaties en applicaties je data deelt. Bovendien kan je de toegang tot je data op elk moment beheren en opzeggen.

 • Wat zijn de voordelen?

  Behalve transparantie en gebruiksvriendelijkheid heeft zo’n digitale portefeuille nog meer voordelen voor gebruikers:

  • Je deelt je data enkel met bedrijven die je vertrouwt
  • Je hoeft niet voor elke service dezelfde data opnieuw in te voeren
  • Je geniet in alle vertrouwen van gepersonaliseerde diensten
  • Je vindt altijd snel toegang tot belangrijke data en documenten
  • Je deelt enkel wat strikt noodzakelijk is

Vlaanderen geeft het goede voorbeeld

De Vlaamse overheid speelt op dit vlak een voortrekkersrol en heeft de ambitie om elke burger een persoonlijke datakluis te bezorgen op basis van Solid-technologie. Lokale bedrijven mogen dus niet achterblijven en moeten op de Solid-trein springen. Bovendien biedt Solid ook voor organisaties niets dan voordelen:

‣ Je creëert een vertrouwensrelatie waarbij klanten meer bereid zullen zijn om data te delen

‣ Dankzij deze gegevens kan je efficiëntere en meer gepersonaliseerde diensten aanbieden

‣ Het garanderen van compliance en transparantie wordt een stuk eenvoudiger

‣ Je verzamelt enkel de noodzakelijke elementen in plaats van een volledige dataset

‣ Je reduceert je time-to-market

Ontdek Solid met ACA

Bij ACA zijn we volop bezig met Solid. Wil je graag ontdekken wat het concept voor jouw bedrijf kan betekenen? En wil je zo snel mogelijk aan de slag om Solid in jouw organisatie toe te passen?

Onze Solid-experts helpen je graag verder. Laat ons weten welke vragen je hebt en dan nemen we zo snel mogelijk contact op.