Bryan Deferm
TIPS EN ERVARINGEN VAN HET ACA-TEAMACA ALS WERKGEVER
19/11/2020 • Stijn Schutyser

3 dingen die ik tijdens mijn stage bij ACA heb geleerd

Ik heb onlangs stage gelopen bij ACA voor mijn studie toegepaste informatica aan hogeschool PXL. In deze blogpost wil ik graag mijn ervaring delen en een paar dingen die ik tijdens mijn stage bij ACA heb geleerd!

1. Doorzettingsvermogen

Tijdens mijn eerste maand leerde ik door te zetten. Ik heb het grootste deel van de tijd alleen doorgebracht om het internet af te struinen en informatie te zoeken voor het 'onderzoeksgedeelte' van de stage. Dat deel van de stage vond ik het minst leuk of interessant, maar is helaas verplicht gesteld door de school waar ik naartoe ging. Gelukkig mocht het COIN-team van ACA het onderwerp van mijn onderzoek bepalen. Het door hun gekozen onderwerp was niet alleen leuk om te onderzoeken, maar het was iets wat ze ook echt moesten en wilden weten. Een klant wilde weten wat de beste opties waren voor het kiezen van een cloud-based oplossing voor het opslaan van vastgoed gerelateerde bestanden. Veiligheid, snelheid en implementatie van de oplossingen waren de belangrijkste onderwerpen van mijn onderzoek.

aca internship topic research

Toen ik daar mee klaar was, kreeg ik de kans om mijn bevindingen aan het team te presenteren en toe te lichten. De klant wilde ook graag meer weten over mijn bevindingen, dus mocht ik een online vergadering bijwonen waar mijn onderzoek werd gepresenteerd. Dat mijn onderzoek daadwerkelijk werd gebruikt en geciteerd was absoluut een belevenis en een nieuwe ervaring. Ik ben blij dat ik heb doorgezet en een mooi resultaat heb bereikt!

2. Teamspirit en teamwork

Aan het begin van de tweede maand had ik mijn onderzoek afgerond en kon ik me bij het COIN-team aansluiten in hun avontuur om Woningpas te ontwikkelen, een digitaal paspoort voor woningen in Vlaanderen. Het team verwelkomde me met open armen! Wat me opviel was dat de stemming binnen het team opperbest was. De mensen waren altijd goed gehumeurd en de communicatie verliep zonder problemen.

Elke ochtend werd er een scrum-bijeenkomst gehouden. Iedere bijeenkomst werd afgesloten met een potje tafelvoetbal. Dit maakte de ochtenden leuker, meer ontspannen en een beetje minder serieus. De rest van de dag was iedereen druk aan het werk achter een bureau om zo zijn of haar tickets af te handelen. Dit betekende niet dat er helemaal geen interactie was met de collega's, integendeel zelfs. Had iemand een vraag of verzoek, dan was er direct iemand beschikbaar voor hulp of een antwoord. Als ik met een probleem zat, kon ik het aan iedereen van het project vragen en kwamen ze me meteen helpen. Zij hielpen mij dan om het probleem te begrijpen en werkten met mij samen tot het probleem was opgelost.

Ik heb geleerd dat teamwork het belangrijkste radertje is in het werkproces van een groot project. Omdat het moreel zo hoog is en iedereen goed samenwerkt, hadden we ons werk sneller af en was de kwaliteit van het eindproduct merkbaar beter.

3. Een betere developer worden

Mijn hoofdtaak tijdens de stage was, uiteraard, ontwikkelen. Ze hebben me op school dan wel de basisbeginselen van coderen bijgebracht, maar ik heb nooit echt geleerd wat het inhoudt om een goede ontwikkelaar te zijn. Tijdens mijn eerste week bij het COIN-team heb ik gemerkt dat mijn vaardigheden niet goed genoeg waren in vergelijking met de rest van het team.

De project- en codestructuur waren de eerste dingen waar ik een groot verschil heb opgemerkt. In grote projecten zijn dit de belangrijkste onderdelen die ervoor zorgen dat het project leesbaar en beheersbaar blijft.

developer at laptop writing code

Goede tests schrijven en elk mogelijke codepad testen was het tweede wat ik heb geleerd. Ik heb wel eerder tests geschreven, maar niet zo uitgebreid. Testen is van cruciaal belang, omdat codewijzigingen daardoor gemakkelijker kunnen worden doorgevoerd en onnodig debuggen niet langer noodzakelijk is.

Dat brengt me bij het derde wat ik heb geleerd en wat me een betere ontwikkelaar heeft gemaakt: debuggen. Debuggen is een essentiële vaardigheid die je snel onder de knie moet krijgen als je betere software wilt schrijven. Door je eigen fouten (of die van anderen) snel op te sporen, bespaar je veel tijd in de ontwikkelingscyclus en het scheelt veel frustratie voor jezelf en je team.

Wat zijn de next steps?

Tijdens de stage kreeg ik de kans om als ontwikkelaar bij ACA aan de slag te gaan. Ik heb geen moment getwijfeld, zeker niet nadat ik hier een paar maanden had gewerkt - ik wilde bij ACA blijven. Het enige probleem was dat ik al andere plannen had gemaakt voor de periode die volgde.

Na het afstuderen, wanneer je normaal gesproken zou gaan werken, ben ik voor een avontuur van een jaar vertrokken naar Azië. Toen ik ACA hierover vertelde, was hun oplossing eenvoudig: waarom begin je niet als je weer terug bent? Dit betekende dat ik zeker was van een baan en een jaar lang kon reizen zonder me zorgen te maken. Toen ik deze oplossing hoorde stond mijn besluit vast en wist ik dat ik mijn carrière bij ACA zou beginnen!

Bedankt voor het lezen van mijn blogpost! Als je zelf geïnteresseerd bent in een stage bij ACA, kijk dan hier op hun pagina om te zien of er stages beschikbaar zijn.

Stijn Schutyser