ACA is a great place to work
TIPS EN ERVARINGEN VAN HET ACA-TEAMWERKNEMERSMOTIVATIEACA ALS WERKGEVER
10/07/2021 • Shari Paret

Hoe wij het certificaat van Great Place to Work hebben behaald

We zijn erg blij te kunnen aankondigen dat ACA zich officieel een great place to work mag noemen! Wij hebben onlangs het Great Place to Work™ label behaald en dat betekent veel voor ons. In deze blogpost vertellen wij meer over hoe we het Great Place to Work label hebben behaald, en hoe we naar de toekomst zo'n great workplace willen blijven en onszelf nog willen verbeteren!

Het Great Place to Work Institute en certificaat

Wanneer mensen denken aan een geweldige werkplek, stellen ze zich vaak een bedrijf met fantastische voordelen, leuke feestes en mooie kantoren voor. Hoewel deze zaken inderdaad van toepassing zijn op veel van dé beste werkgevers, houdt de definitie van een geweldige werkplek zo veel meer in dan enkel deze voordelen.

Volgens het Great Place to Work® (GPTW) Institute houdt een geweldige werkplek in: het vertrouwen dat werknemers ervaren in hun leiders, het niveau van trots dat ze in hun werk hebben en de mate waarin ze plezier hebben met hun collega's.

Het GPTW® Institute is een internationaal onderzoeks-, advies- en opleidingscenter met een duidelijke missie: bouwen aan een betere wereld door organisaties te helpen een geweldige werkplek voor iedereen te creëren. In samenwerking met hun partner Vlerick Business School brengen ze overal ter wereld geweldige werkplekken in kaart aan de hand van een certificaat / label.

De Great Place to Work® Trust Index Survey

Om de mate van vertrouwen in een organisatie te onderzoeken, baseert het GPTW Institute zich op het Great Place to Work® Trust Model© als de definitieve standaard om te bepalen of een organisatie echt een goede werkplek is. Dit jaarlijkse onderzoek vertegenwoordigt meer dan 12 miljoen werknemers van duizenden organisaties in meer dan 90 landen, die enorm variëren in grootte, sector, maturiteit en structuur. Elk jaar publiceert het instituut een lijst van de beste werkgevers om belonen met scores in een trust index survey.

great place to work trust model

This Trust Model© consists of five dimensions: credibility, respect, fairness, pride and camaraderie. With the trust index survey, all these dimensions are investigated and are covered in the organization.

Dit Trust Model© bestaat uit vijf dimensies: geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap. Met deze trust index survey worden al deze dimensies in de hele organisatie onderzocht.

Bij ACA hebben we een transparantie manier van communiceren met onze collega's en zorgen we voor een open feedback cultuur. We vinden het belangrijk om een goede en eerlijke werkgever te zijn en denken dat we onszelf alleen kunnen verbeteren en groeien als organisatie met behulp van de eerlijke feedback van onze eigen medewerkers. Daarom organiseren we om de paar jaar een werknemerstevredenheidsonderzoek. Echter hebben we dit enkele jaren geleden gedaan, waarbij we toen niet echt tevreden waren over de vragenlijst en de manier waarop de resultaten werden gepresenteerd. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een organisatie die past bij onze waarden en alle belangrijke aspecten kan dekken.

Ik was al bekend met de Great Place to Work survey en Vlerick stond al op onze lijst als mogelijke partner. Wij waren vooral opzoek naar een onderzoek dat aansluit bij de waarden van ACA en waarmee de betrokkenheid van onze medewerkers in kaart kon worden gebracht. Wij waren meteen overtuigd dat GPTW de aanpak heeft waar we naar opzoek waren. Dit label is een erkenning voor onze medewerkers die iedere dag het beste van zichzelf geven!

Frank Catteeuw, CHRO bij ACA Group
Frank Catteeuw - CHRO

Onze resultaten van de Trust Index Survey

great place to work trust index survey

We recently received the complete results from the Great Place to Work trust index survey. On average, our company scored a total of 87%! This is well above the requirement of being a Great Place to Work: to achieve the label, a score of at least 70% is needed. ACA scores higher than other companies in ICT that participated in this survey as well, with the average in this category totaling 81%. #proud 

We hebben onlangs alle resultaten van het Great Place to Work onderzoek ontvangen. Hierbij scoort ons bedrijf gemiddeld 87%! Dit is ruim boven het getal dat nodig is om een great place to work te zijn: om het label te behalen heb je een minimum score van 70% nodig. Bovendien scoort ACA hoger dan andere bedrijfen in de IT-sector die hebben deelgenomen aan dit onderzoek, met een gemiddelde in deze categorie van 81%! #trots

Hoe wij een geweldige werkplek proberen te zijn

De ACA Group navigeert je naar & in de toekomst door duurzaam ondernemen en de eindgebruiker centraal te stellen in alles wat ze doen. Het is een plek voor gedreven, gepassioneerde en getalenteerde mensen. Een goede werkplek is iets waar je samen aan werkt, als één groot team. We zijn erg trots op de resultaten die we behaalden in deze survey en alle dimensies (geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap), maar we weten ook dat er zaken zijn waarin we onszelf nog kunnen verbeteren.

CEO Ronny Ruyters en het team aan een whiteboard

Onze bedrijfscultuur

Bij ACA hebben we een open feedback cultuur, waardoor iedereen een gevoel van gelijkheid, openheid en transparantie krijgt. Niemand mag het gevoel krijgen dat hij of zij iets niet kanzeggen vanwege zijn of haar positie binnen het bedrijf, ongeacht anciënniteit. We dragen samen een collectieve verantwoordelijkheid ten opzichte van de organisatie, maar besteden ook aandacht aan de bijdragen van het individu!

Leren & groeien bij ACA

Een ander belangrijk aspect is de persoonlijke en professionele ontwikkeling van onze medewerkers. Dit doen we aan de hand van een roldesign dat een kader biedt voor persoonlijke ontwikkelingsdoelen. Elke medewerker krijgt ook een on-the-job coach toegewezen. We passen en verbeteren onze aanpak voortdurend aan om verder te groeien in het ondersteunen van de groei van onze medewerkers.

ACAdemy logo

Een van de initiatieven die we hebben opgericht is de ACAdemy, een catalogus met technische & soft skills sessies die we intern en extern aanbieden. Zo weten alle medewerkers waar ze op een structurele manier groeikansen kunnen vinden. In de loop van de tijd zullen we ongetwijfeld onze interne leercultuur verder ontwikkelen en verbeteren. Maar deze catalogus is alvast een goede start!

Team events, interne meetings & andere initiatieven

ACA team in Vlieland voor ons jaarlijkse ACA weekend

Ieder jaar reist het hele ACA-team af naar een unieke locatie om daar een leuk weekend samen door te brengen, zo zijn we al in Porto, Bratislava, Vlieland en véél andere plaatsen geweest. Het weekend is gevuld met avontuurlijke games, heerlijk eten & drinken en verrassende uitdagingen. We willen op die manier de verbondenheid tussen alle collega's behouden en elkaar in een andere setting beter leren kennen!

Daarnaast organiseren we per kwartaal onze interne meetings (met veel lekkere 🍕). Tijdens deze interne meetings komt het ACA team samen in een van onze kantoren en geven we presentaties, delen we kennis, eten en drinken we iets lekkers samen en maken we gewoon plezier! Ook houden we tussentijdse events: een bezoekje aan een pretpark of zoo, onze jaarlijkse verkleedfeesten, ...

ACA marcom team padelACA zaalvoetbal team

Onze eigen medewerkers organiseren bovendien ook veel initiatieven om elkaar buiten de reguliere werkuren te ontmoeten. Bij ACA hebben we verschillende "clubs" opgericht: een loopclub, padelclub, boekenclub, zaalvoetbalclub en nog veel meer. Dit maakt het mogelijk om na een werkdag te ontspannen en je collega's wat beter te leren kennen. Oh en het is ook een heel leuk natuurlijk!

In de woorden van onze collega's:

Er zijn veel redenen waarom ik graag bij ACA werk. Éen hiervan is de vlakke organisatiestructuur, de sfeer en de open communicatiestijl. Een andere reden zijn de leuke activitieten die buiten de werkuren worden georganiseerd, zodat je de teamleden op een andere manier leert kennen. We krijgen bovendien veel vrijheid en verantwoordelijkheden, wat het mogelijk maakt om te doen waar we oprecht in geïnteresseerd zijn!

Stijn Schutyser, UX / UI Designer bij ACA Group
Stijn Schutyser - UX / UI Designer

ACA zorgt voor de perfecte balans tussen inspanning & ontspanning. Omringd door gemotiveerde mensen, allemaal met hetzelfde doel: het beste eindproduct afleveren en 200% inzetten op klanttevredenheid. Hierdoor ben ik trots op ACA als werkgever, omdat we gezien worden als betrouwbare en professionele partner. De bedrijfscultuur met Bonusly’s, team events, het ACA-weekend en ons kantoor met een kickertafel zorgen voor een goede band met collega’s en een fijne werksfeer!

Joren Vos, Mobile solution engineer bij ACA Group
Joren Vos - Mobile solution engineer

What's next?

Door COVID-19 was het een uitdaging om zo geconnecteerd dan voordien te zijn met elkaar, maar we hebben alles eraan gedaan om die connectie te behouden. De pandemie heeft ons dagelijks en professioneel leven drastisch veranderd. Dat maakt ons des te trotser dat we het Great Place to Work hebben behaald, zelfs in deze moeilijke tijd! Gelukkig hadden we bij ACA reeds ervaring met thuiswerk en remote tools voor de pandemie. Connectie, communicatie en vertrouwen van het management team zijn cruciaal geweest in deze moeilijke tijden. We zijn enorm trots dat we de connectie met het hele team konden behouden!

Momenteel werken we aan een post-corona reintegration policy. Met dit beleid streven we naar maximaal vertrouwen, zorgzaamheid en flexibiliteit als speerpunten van onze werkomgeving. De nieuwe policy houdt rekening met de eisen en behoeften van ACA, de klant, het team en elke medewerker.

Dankzij de GPTW® Trust Index Survey kennen we ACA's sterke en zwakke punten. We zijn erg trots op het resultaat dat we in dit onderzoek hebben behaald, maar zijn ons er ook van bewust dat er nog aspecten zijn waaraan we moeten werken. Deze resultaten, die de gedachten van onze medewerkers weerspiegelen, geven ons een extra boost om onszelf alleen maar te verbeteren! We hebben al een aantal stappen gezet, zoals het opzetten van de eerder genoemde ACAdemy en andere initiatieven. Het doel is om een ​​geweldige werkplek te blijven en een nog betere te worden! 🙂

Of, om het in de woorden van onze CEO te zeggen:

Ik wil dat iedereen bij ACA plezier heeft in een gedreven en gefocust team, omringd door de beste tools en technologieën.

Ronny Ruyters, CEO bij ACA Group
Ronny Ruyters - CEO
Shari Paret