DATA MESH
19/12/2024 • Tom De Wolf

Composability in data mesh: de sleutel tot flexibele data-platformen

In de voortdurend veranderende wereld van data management is investeren in platforms en organiseren van migraties een terugkerend thema in veel datastrategieën. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze investeringen relevant blijven en mee kunnen evolueren, zonder verstrikt te raken in eindeloze migratieprojecten? Het antwoord ligt in het omarmen van ‘Composability’ – een cruciaal principe voor het ontwerpen van robuuste, toekomstbestendige data (mesh) platformen.

Bestaat er een kant-en-klare oplossing?

De markt voor data-oplossingen wordt overspoeld door tools van verschillende leveranciers, die zichzelf positioneren als dé alles-in-één oplossing. Hoewel het verleidelijk kan zijn om voor zo’n kant-en-klare oplossing te kiezen, kan dit op de lange termijn voor problemen zorgen. Deze monolithische platforms blijken vaak niet flexibel genoeg voor alle toepassingen, bieden te weinig maatwerk en raken al snel verouderd. Dit leidt tot complexe migratieprojecten naar de volgende 'silver bullet', en organisaties die vast komen te zitten met meerdere all-in-one platforms. Dit verstoort de dagelijkse operatie en belemmert de vooruitgang.

Flexibiliteit is de sleutel voor jouw data mesh platform 

Een compleet dataplatform moet vele facetten kunnen omvatten: van dataopslag, query-engines, beveiliging, en data access, tot discovery, observability, governance, en developer experience. Sommige leveranciers beweren dat hun oplossing alles aankan. In de praktijk blinken deze platforms vaak uit op enkele vlakken, maar schieten ze tekort op andere gebieden. Denk bijvoorbeeld aan een platform dat een geavanceerde query-engine biedt, maar beperkte mogelijkheden biedt op vlak van data marketplace.

Om je platform toekomstbestendig te maken, moet het de beste tools voor elk aspect integreren en mee kunnen groeien met nieuwe technologieën. Wat vandaag hypermodern is, kan morgen alweer verouderd zijn. Daarom is flexibiliteit van essentieel belang bij het ontwerpen van je data mesh platform.

Kiezen voor composability is je toekomst vormgeven

In plaats van je vast te leggen op één enkele tool, bouw je beter een platform met composability als uitgangspunt. Stel je een platform voor waar verschillende technologieën en tools naadloos kunnen worden geïntegreerd, vervangen of geëvolueerd, met een geautomatiseerde self-service ervaring erbovenop. Een platform dat generiek is, maar flexibel genoeg om de constant veranderende datawereld te ondersteunen. Zo creëer je een investering die op de lange termijn rendeert, door het geleidelijk uitbreiden van mogelijkheden en het vermijden van dure, grootschalige migraties.

Composability stelt je in staat om je platform continu te verbeteren door nieuwe technologieën toe te voegen, onder de paraplu van één stabiele platformlaag.

De twee ingrediënten van composability

  1. Bouwstenen: Dit zijn de afzonderlijke componenten die je platform vormen.
  2. Interoperabiliteit: Al deze bouwstenen moeten naadloos samenwerken om een samenhangend systeem te vormen.

Een ecosysteem van bouwstenen

Bij het bouwen van een composable data platform is het belangrijk om de juiste bouwstenen te kiezen. Maar waar haal je deze vandaan? Traditionele, monolithische data platforms proberen alle problemen in één pakket op te lossen, maar dat beperkt net de flexibiliteit die composability vereist. In plaats daarvan zouden leveranciers zich moeten richten op het opdelen van hun platforms in gespecialiseerde, kosteneffectieve componenten die excelleren op specifieke gebieden. Door gerichte oplossingen aan te bieden als bouwstenen, stellen ze organisaties in staat een data platform samen te stellen dat perfect aansluit bij hun unieke behoeften.

Naast oplossingen van leveranciers bieden open-source datatechnologieën ook een schat aan bouwstenen. De ideale situatie is om zowel vendor-specifieke als open-source tools te kunnen combineren in een platform dat precies aansluit op jouw eisen. Dit bevordert wendbaarheid, stimuleert innovatie en zorgt voor een continue evolutie door de integratie van de nieuwste technologieën.

Standaardisatie als lijm tussen de bouwstenen

Om een echt composable ecosysteem te creëren, moeten de bouwstenen met elkaar kunnen samenwerken. Dit is waar standaardisatie een rol speelt, omdat dit naadloze integratie tussen de verschillende componenten mogelijk maakt. Standaarden zorgen ervoor dat diverse tools in harmonie kunnen werken en een flexibel, interoperabel platform bieden.

Stel je een standaard voor voor datatoegangsbeheer, die een uniforme integratie tussen verschillende componenten mogelijk maakt. Dit zou betekenen dat een toegangsbeheerbouwsteen dataproducten kan oplijsten en toegang kan verlenen, terwijl data storage- en serving bouwstenen hun data- en toegangsmodellen kunnen integreren. Het resultaat is een flexibel ecosysteem waar datatoegang consistent wordt beheerd, ongeacht het systeem.

Ook de discovery van dataproducten in een catalogus kan worden verbeterd door een standaard specificatie voor dataproducten te gebruiken. Wanneer datamarktplaatsen of datacatalogi deze standaard adopteren, ontstaat er de flexibiliteit om elke catalogus of marktplaats als bouwsteen in je platform te integreren.

Standaarden vormen de lijm die een composable data-ecosysteem bij elkaar houdt. Ze zorgen voor interoperabiliteit door middel van afgesproken API’s, contracten en plug-in mechanismen.

Een sterk geloof in architecturen die permanent evolueren

Bij ACA Group geloven we sterk in evolutionaire architecturen en platform engineering. Dit sluit naadloos aan bij data mesh platforms. Als organisatie wil je jezelf niet vastzetten in een rigide structuur. Integendeel, je wil een ecosysteem creëren dat kan evolueren en altijd voorop blijft op vlak van innovatie. En daar komt composability om de hoek kijken.

Wil je een dataplatform dat niet alleen aan je huidige eisen voldoet, maar ook klaar is voor de uitdagingen van morgen? Laten we het samen bouwen!

Klaar om de reis naar composability in data mesh-oplossingen te beginnen?