CLOUD & MANAGED SERVICES
15/02/2024 • Bregt Coenen

Istio Service Mesh: wat is het en wat zijn de voordelen

In de complexe wereld van hedendaagse softwareontwikkeling worden bedrijven geconfronteerd met de uitdaging om diverse applicaties, ontwikkeld en beheerd door verschillende teams, naadloos te integreren. Een krachtig instrument dat hierbij van onschatbare waarde blijkt te zijn, is de Service Mesh.

In dit blogartikel richten we onze aandacht op Istio Service Mesh en verkennen we waarom investeren in een Service Mesh zoals Istio een slimme zet is.

Wat is Service Mesh?

Een service mesh is een softwarelaag die verantwoordelijk is voor alle communicatie tussen applicaties, in deze context ook wel services genoemd. Een service mesh biedt nieuwe functionaliteiten om de interactie tussen services te beheren, zoals monitoring, logging, tracing en verkeersregeling. Een service mesh is onafhankelijk van de code van elke afzonderlijke service, wat het mogelijk maakt om over netwerkgrenzen heen te opereren en samen te werken met diverse beheersystemen.

Dankzij een service mesh kunnen ontwikkelaars zich concentreren op het bouwen van applicatiefuncties zonder zich zorgen te maken over de complexiteit van de onderliggende communicatie-infrastructuur.

Wat is Istio Service Mesh?

Istio is een van de meest bekende tools die Service Mesh implementeert. Istio Service Mesh fungeert als een transparante laag tussen microservices in een applicatie. Het biedt een reeks functionaliteiten om communicatie tussen services te beheren, bewaken, beveiligen en schalen, zonder dat je deze functionaliteiten in de applicatiecode hoeft te implementeren.

Het werd in 2017 geïntroduceerd en krijgt nog steeds om de drie maanden een nieuwe major release. Voor veel producten, zoals Rancher, is Istio de standaardmethode om een Service Mesh aan een cluster toe te voegen.

Istio Service Mesh in de praktijk

Stel je voor dat je een grote cluster hebt waarop meerdere applicaties draaien, ontwikkeld en beheerd door verschillende teams, met diverse afhankelijkheden zoals ElasticSearch of Kafka. Na verloop van tijd ontstaat een complex platform van applicaties en containers, beheerd door verschillende teams.

De omgeving wordt zo complex dat je als beheerder nog moeilijk het overzicht kan behouden.

En dan rijzen er al gauw heel wat vragen op:

 • Hoe is deze opgebouwd?
 • Welke applicaties communiceren met elkaar?
 • Hoe verloopt het verkeer?

Bovendien zijn er een aantal uitdagingen die voor elke applicatie afzonderlijk moeten worden aangepakt:

 • afhandelen login
 • implementatie security
 • netwerk trafiek naar de applicatie
 • ...

Een Service Mesh, zoals Istio, biedt een oplossing voor deze uitdagingen. Istio fungeert als een proxy tussen de diverse applicaties (services) in de cluster, waarbij elke request door een component van Istio passeert.

Hoe werkt Istio Service Mesh?

Istio introduceert een sidecar-proxy voor elke service in het microservices-ecosysteem. Deze sidecar-proxy beheert al het inkomende en uitgaande verkeer van de service. Bijkomend zal Istio componenten toevoegen die het binnenkomende en uitgaande verkeer van de cluster gaan behandelen. Istio's control plane stelt je in staat om beleidsregels voor verkeersbeheer, beveiliging en monitoring te definiëren. Deze worden vervolgens toegepast aan de toegevoegde componenten.

Wil je meer weten over de werking van Istio Service Mesh? In ons blogartikel “Hoe installeer je Istio Service Mesh: een uitgebreid stappenplan” leggen we stap voor stap uit hoe je Istio installeert en gebruikt.

Waarom Istio Service Mesh?

 • Verkeersbeheer: Istio maakt gedetailleerd verkeersbeheer mogelijk, waardoor ontwikkelaars eenvoudig verkeer kunnen routeren, verdelen en beheren tussen verschillende versies van hun services.
 • Beveiliging: Istio verschaft een robuuste beveiligingslaag met functies zoals encryptie van verkeer door gebruik te maken van zijn eigen certificaten, Role-Based Access Control (RBAC) en mogelijkheden voor het implementeren van authentication en authorization policies.
 • Observability: Door middel van ingebouwde instrumentatie biedt Istio diepgaande observability met tools voor monitoring, logging en distributed tracing. Dit stelt IT-teams in staat om de prestaties van services te analyseren en problemen snel op te sporen.
 • Vereenvoudigde Communicatie: Istio neemt de complexiteit van service-communicatie weg van de applicatieontwikkelaars, waardoor ze zich kunnen concentreren op het bouwen van applicatiefuncties.

Is Istio geschikt voor jouw Setup?

Hoewel de voordelen duidelijk zijn, is het essentieel om te overwegen of de extra complexiteit van Istio geschikt is voor jouw setup. 

Ten eerste is er een sidecar-container nodig voor elke gelanceerde service, wat kan leiden tot ongewenste geheugen- en CPU-overhead. Bovendien is de specifieke kennis van Istio misschien niet aanwezig binnen je eigen team.

Overweeg je om Istio Service Mesh uit te proberen? Laat je dan goed begeleiden door specialisten met kennis van zaken. Vraag het gerust aan onze experten.

Meer Informatie over Istio

Istio Service Mesh is een technologische game-changer voor IT-professionals die streven naar geavanceerde controle, beveiliging en observability in hun microservices-architectuur. Istio vereenvoudigt en beveiligt de communicatie tussen services, waardoor IT-teams zich kunnen concentreren op het bouwen van betrouwbare en schaalbare applicaties.

Wil je snel antwoord op al je vragen over Istio Service Mesh?

Contacteer onze experten