Kiryl Maltsav afgestudeerd PXL
TIPS EN ERVARINGEN VAN HET ACA-TEAMOPLEIDINGACA ALS WERKGEVER
07/07/2021 • Stijn Schutyser

Mijn leven als junior Java developer

In deze blogpost deel ik mijn ervaring als junior Java developer met jullie. Ik vertel hoe een werkdag eruit ziet, enkele nuttige tips en tot slot geef ik je wat advies dat je hopelijk zal helpen om een ​​paar persoonlijke doelen te bereiken.

Oefening maakte me een betere developer

De kans dat iemand informatica studeert en een gamer is, is behoorlijk groot. Uit mijn ervaring is een van de grootste redenen waarom iemand zijn leven wijdt aan de prachtige wereld van softwareontwikkeling, dat hij een fanatieke gamer is of is geweest. Ik heb een lange geschiedenis met het spelen van videogames en ik kan je nu vertellen: ze zullen je niet helpen een betere developer te worden. Maar ik geloof wel dat ze kunnen helpen om jouw vaardigheid in het gebruik van computers in het algemeen te verbeteren.

Games zijn een verbazingwekkend effectief hulpmiddel om een ​​snelle dosis dopamine vrij te geven en je verslaafd te maken aan het vele uren per dag gamen. Maar als het op school aankwam, verspilden ze veel van mijn studietijd, leidden ze me af van efficiënt leren en zorgden ze er uiteindelijk voor dat andere dingen in het leven "saai" werden.

"Maar Kiryl, TV of Netflix kijken is toch hetzelfde dan gamen!" Ja, en dat is ook niet optimaal om je tijd aan te spenderen. In plaats daarvan beveel ik je sporten aan. Het is goed voor je gezondheid, energielevel en algehele mentale toestand. Ga naar de sportschool, ga voetballen met vrienden, word lid van een sportclub (Ultimate Frisbee is leuk!), ga wandelen of probeer iets nieuws! Het belangrijkste is dat je er echt van kan genieten om niet achter de computer te zitten. Als je lichaamsbeweging in jouw levensstijl implementeert door het onderdeel te maken van jouw dagelijkse/wekelijkse routine, zul je snel de vele lichamelijke voordelen ervan opmerken. Ik zou zelfs zo ver gaan om te zeggen dat sport me heeft geholpen een betere developer te worden!

Kiryl Maltsav afgestudeerd PXL

Heb je een master diploma nodig om Java developer te worden?

Ik werk nu sinds een paar maanden en heb de kans gehad om mijn ervaren collega's naar hun mening te vragen. Ik vroeg hen: "Zou een masteropleiding me helpen mijn huidige werk beter te doen?". We hadden een interessante discussie, en over één ding waren we het allemaal eens: je kunt meer praktische ervaring opdoen terwijl je aan het werk bent dan twee of meer jaar achter je boeken te zitten.

Ik heb er zelf voor gekozen om een bachelor te doen aan de Hogeschool PXL. En ik kan zeggen dat dit één van de beste beslissingen die ik ooit heb genomen. Waarom? Op de hogeschool wordt de nadruk vooral op de toegepaste kant van software gelegd. Hoe leesbare code, performante en bedrijfsgerichte software te schrijven, hoe de verschillende tools te gebruiken om deze grote projecten te beheren, ... Ik oefende mijn soft skills door presentaties te geven, aan veel groepsprojecten te werken, samen te werken met echte bedrijven en nog zoveel meer. Al deze zaken verbeteren de nodige vaardigheden die je nodig hebt als software developer.

Dus heb je echt een Master diploma nodig? Ik denk als je de volledige theoretische kant van software wil begrijpen dit zeker en vast nuttig kan zijn. Maar dit is zeker geen must om een succesvolle carrière in de IT-sector na te streven.

Coderen is gemakkelijk om te leren, moeilijk om te beheersen

Zoals met veel dingen in het leven, is programmeren een leuke en relatief gemakkelijke vaardigheid om te leren, maar het wordt exponentieel moeilijker naarmate je een expert wil worden. Misschien zit je in je eerste, tweede of laatste jaar van je bachelor en denk je dat je al een goede developer bent. Maar laat me je vertellen: er valt nog zó veel meer te leren. Ik kijk naar code voor meer dan 30 uur per week, en ik voel me soms nog een complete beginner. Hoewel het af en toe frustrerend kan zijn, is het een geweldige manier om op een snel tempo enorm veel bij te leren.

Net als leren autorijden, is programmeren een vaardigheid die tijd nodig heeft om te ontwikkelen (get the joke? :-D). Je kunt niet twee dagen voor je examen beginnen met studeren en verwachten dat je een goed cijfer haalt. Het is een vaardigheid die je elke dag moet oefenen. Als je meer wil weten over regelmatig oefenen, bekijk dan Outliers van Malcolm Gladwell. Het zou je inzicht moeten geven over the 10.000 hour rule.

Na het afronden van je bachelor is de meest voor de hand liggende weg om aan de slag te gaan als Java developer bij een software consultancy of bij de IT-afdeling van een bedrijf. Je zal enorm snel bijleren en betaald worden voor iets dat je graag doet. Klinkt zalig, toch?

Hoe is het om te werken als Java developer?

Mijn dagelijkse routine als junior Java developer bij ACA Group bestaat uit dagelijkse stand-ups en andere meetings over eventuele problemen of technische implementaties, en de rest van de dag wordt besteed aan coderen. Op mijn huidig project doen we aan pair programming.

Dit verschilt van project tot project en van team tot team, maar voor het ontwikkelen van complexe software, geloof ik dat dit de beste en snelste manier is om performante code te creëren. Het grote voordeel van pair programming is dat je sneller leert coderen, aangezien een meer ervaren developer je zijn/haar vele tips en tricks leert. Door samen te werken met een ervaren developer ga je mee nadenken over de functionaliteit van de software die wordt geschreven. Ook zal je op die manier sneltoetsen leren. De inside joke op kantoor is dat we je computermuis zullen WEGNEMEN als je niet de meest voorkomende sneltoetsen gebruikt.

Een ander voordeel van werken bij een bedrijf zoals ACA is dat je de nodige tools krijgt om jezelf te verbeteren. Hoe? Door een on-the-job-coach te hebben, te leren van senior developers, certificaten te behalen, nieuwe mensen te ontmoeten en plezier te hebben met je collega's.

Mijn takeaways

Lezen kan jouw kennis over complexe onderwerpen zoals software-architectuur, object oriented programming en design patterns exponentieel vergroten. Het perfecte boek om mee te beginnen is clean code van Robert Martin. Ik raad ook bibliografieën aan van ondernemers zoals Phil Knight, Bob Iger, Steve Jobs en Elon Musk. Ze zijn leuk om te lezen en er staan ​​waanzinnig veel levenslessen in. Tegelijkertijd leer je veel bij over geschiedenis.

Aarzel niet om mij te contacteren als je nog vragen hebt of je eigen ervaringen wil delen! Je kan een mail sturen naar kiryl.maltsav@aca-it.be.

Stijn Schutyser