TIPS EN ERVARINGEN VAN HET ACA-TEAMACA ALS WERKGEVER
08/02/2022 • ACA Group Team

Van stage tot job binnen ACA Group in het digitale tijdperk

Afgelopen jaar ben ik gestart als stagiair binnen ACA Group, het hoogtepunt van de hogere studie. Later dat jaar ben ik ook als medewerker kunnen starten in dit IT-bedrijf. In deze blogpost licht ik mijn ervaringen toe doorheen dit hele proces, geef ik enkele nuttige tips en waarschuw ik voor eventuele valkuilen.

Het sollicitatiegesprek, wat is dat voor een beest?

Het solliciteren voor een stageplaats kan voor sommigen beangstigend en ongemakkelijk aanvoelen. Toch is het een noodzakelijke stap binnen het proces om een stageplaats te bemachtigen. Het is daarom ook belangrijk om een grondige selectie van bedrijven en stageopdrachten te maken die jouw interesse wekken voordat je start. Eén van die bedrijven voor mij was ACA Group.

 Wat mij meteen opviel tijdens het online sollicitatiegesprek bij ACA Group was dat er een goede verhouding was tussen technische en algemene vragen. Bereid je hier dus goed op voor met in het achterhoofd de context van je opdracht. Op deze manier praat je vanzelf ook rustiger en gemakkelijker. Het online sollicitatiegesprek gaf ik een goed gevoel, ook omdat er naast de serieuze onderwerpen ook plaats gemaakt werd om eens te lachen. Dit gaf ook meteen aan wat voor bedrijfscultuur er bij ACA Group heerste.

Na een paar weken vernam ik het heugelijke nieuws dat ik de stageplaats kreeg. Ik heb dan niet getwijfeld en koos ervoor om mijn avontuur binnen ACA Group te starten.

De stageopdracht unboxed

Ik had gekozen voor een stageopdracht die buiten mijn comfortzone lag. Zo kon ik zoveel mogelijk bijleren op deze korte periode en de uitdaging aangaan. Voorheen lagen vooral back-end technologieën zoals Java mij, maar mijn stageopdracht was uiteindelijk vooral front-end gericht (React, Jamstack). Durven doen is de boodschap!

De opdracht was een applicatie voorzien voor ACA om de basiskennis van sollicitanten te testen door hen technische opdrachten op te laten lossen in de vorm van puzzels (hackthebox-achtig). Wanneer zij deze technische opdrachten voltooien, tonen sollicitanten aan dat ze beschikken over de vereiste competenties. Uiteindelijk kunnen ze hun contactgegevens met curriculum vitae achterlaten en hun oplossingen hieraan toevoegen. Er kan teruggekoppeld worden naar de resultaten van deze technische opdrachten tijdens het sollicitatiegesprek. Door deze applicatie wordt er impliciet informatie uitgewisseld tussen ACA en de sollicitant.

Onboarding stage

Al gauw was de dag aangebroken waarop ik voor de eerste keer naar kantoor mocht komen voor de onboarding. Die ochtend kreeg ik dan ook een MacBook Pro voorzien van de nodige randapparatuur en was ik al snel gewapend met alle informatie die ik nodig had om de stage tot een succesvol einde te brengen. Het viel mij meteen op dat er een zeer huiselijke sfeer hing tijdens de onboarding en dat alles goed op elkaar afgestemd was. ACA was goed voorbereid: alles stond klaar en de onboarding verliep vlekkeloos.  Hierdoor kreeg ik ook het gevoel dat ik niet zomaar een ‘nummer’ was en wel degelijk tot het team behoorde.

Stage takeaways

Ik heb enorm genoten van de stage, onder andere omdat ik ontzettend veel heb bijgeleerd. Ik werd elke dag uitgedaagd waar nodig en geen enkele dag was hetzelfde. Persoonlijk hou ik erg van die variatie.

Van nature heb ik een creatieve geest. Daarom was het erg aangenaam dat ik tijdens het uitwerken van de applicatie veel vrijheid en mogelijkheden gekregen heb om mijn creativiteit te tonen. Hierdoor heeft de applicatie een persoonlijke toets gekregen. Vooral bij het uitwerken van de opdrachten en puzzels kwam dit naar boven.

Daarnaast werd ik ook voorzien van de juiste en benodigde tools. Ik mocht achter alles vragen wat nodig was tijdens de ontwikkeling van de applicatie, zolang ik het kon beargumenteren en verantwoorden.

Verder kreeg ik ook zeer goede ondersteuning doorheen het proces. Ik werd nooit bij de hand genomen, maar eerder bijgestuurd of geïnformeerd wanneer dit nodig was. Op deze manier kon ik ook veel bijleren door zelf uit te proberen. Probeer hier wel een balans in te vinden: vastzitten op een probleem voor twee uur, daar heeft niemand iets aan. Durf zelf uit te zoeken, maar durf ook zeker te vragen als het nodig is!

Naast de persoonlijke inspanningen die ik geleverd had, heeft het team waar ik in terecht kwam, ook zeker en vast zijn best gedaan om mij in deze tijden van thuiswerk toch goed op te vangen. Iedereen was behulpzaam en stond open voor wat ontspanning wanneer het nodig was.

Lifestyle

Iets wat zeker en vast onderschat wordt is de manier van leven tijdens de pandemie / thuiswerk. Mentaal welzijn kan onze prestaties direct beïnvloeden, ook tijdens een stage. Neem zeker zelf ook initiatief om je mentale welzijn op peil te houden! Persoonlijk ben ik veel beginnen sporten (hardlopen/wandelen), juist omdat het me een mentale en fysieke boost gaf. Natuurlijk ligt dit voor iedereen anders en heeft iedereen andere interesses, maar ik vind sport een belangrijk onderdeel van het leven als ontwikkelaar. Mijn tip is dus om naast het zitten en programmeren een actieve hobby te zoeken die bij jou past. De voordelen zullen al snel zicht- en voelbaar worden!

The final stretch: de eindverdediging van de stage

De apotheose van de stage is natuurlijk de eindverdediging. Misschien is dit niet het belangrijkste onderdeel van je stage op het vlak van punten op het eindrapport, maar zeker en vast wel op het vlak van je toekomstige carrière. Er komen meestal een aantal mensen kijken die direct een deur kunnen openen in de vorm van een job. Steek hier daarom ook zeker en vast genoeg tijd in! Een eindverdediging hoeft alles behalve moeilijk of stresserend te zijn. Probeer je daarom ook goed voor te bereiden en op tijd te beginnen. Ontzie jezelf van die stress.

Mijn stagebegeleiders van ACA hebben mij hier goed mee geholpen. Ik had de gelegenheid om een dry-run te houden van mijn uiteindelijke jurypresentatie. Ik kan je alvast vertellen dat het verschil tussen mijn dry-run en effectieve presentatie hemelsbreed was. Dit kwam door de gestructureerde feedback die ik kreeg na mijn dry-run op het vlak van inhoud en presentatievaardigheden. Maak zeker gebruik van deze kans om feedback te verzamelen en je presentatie op punt te stellen! Je punten en toekomstige luisteraars zullen je dankbaar zijn. ;)

Uiteindelijk verliep de jurypresentatie vlekkeloos en kon ik met glans afstuderen. Gelukkig eindigde het verhaal hier niet. Ik kreeg de kans om vast te beginnen binnen ACA. Na de ervaring van de stage was de keuze om mijn carrière te starten binnen de ACA Group heel snel gemaakt.

Eerste maanden binnen ACA

Na wat verdiende rust begon ik dan op 16 augustus met het echte werk. Dit was mijn eerste echte werkdag binnen de ACA Group. Deze dag kreeg ik opnieuw een onboarding die op zijn beurt weer goed verzorgd werd door het HR-team. Ik kreeg deze eerste week de tijd om mij in te werken in de bestaande omgevingen en systemen. Wanneer er iets niet duidelijk was, stond iedereen klaar om mij op te vangen met antwoorden op mijn vragen.

De tweede week was het dan tijd om te beginnen binnen een echt project. Het eerste project waar ik aan mocht meewerken was het ACA Website project. Dit project zorgde ervoor dat deze bedrijfswebsite een nieuw jasje kreeg in de vorm van een nieuwe technologiestack, namelijk JAMstack. Aangezien dit project in het verlengde van mijn stageopdracht lag, verliep het starten in dit project erg soepel. Toch was elke dag anders en was er veel ruimte om bij te leren van meer ervaren ontwikkelaars. De algemene projectwerking was zeer aangenaam en er was zelfs ruimte om een keer te gaan uiteten met het team. Ik kan terugkijken op een leerrijke en positieve ervaring.Naast dit project waar vooral gefocust werd op frontend, kreeg ik ook de kans om mee te helpen aan IntraBLOX. Dit project wordt gebouwd rond Liferay DXP, een oplossing waarvan ACA Group met recht Platinum Partner is. IntraBLOX is een eigen ontwikkeld SaaS intranet platform dat Liferay als product toegankelijker maakt voor KMO’s. Tijdens dit project heb ik veel bijgeleerd over Liferay DXP als platform. Er was ook genoeg variatie tussen frontend en backend werk, waardoor er heel wat variatie in mijn werk zat. 

In aanvulling van dit project heb ik dan ook de kans gekregen om mijn eerste certificatie te behalen als “Liferay DXP 7.3 Back-End Developer”. Het was leuk om weer eens achter de schoolboeken te mogen kruipen. ;) Ik ben in de toekomst zeker bereid om extra certificaten te behalen. Op die manier blijf ik altijd op de hoogte van de laatste nieuwe snufjes van Liferay als platform.

Persoonlijke ontwikkeling & groei

Wat mij zeer snel opviel na mijn eerste werkweken is dat ACA als bedrijf heel hard inzet op de persoonlijke ontwikkeling van zijn werknemers. Binnen ACA bestaat er het concept on-the-job-coaching, dat de focus legt op de beste versie van jezelf worden. Samen met je coach, iemand binnen je eigen team, worden er concrete actiepunten gedefinieerd die voor persoonlijke groei kunnen zorgen, afhankelijk van je eigen inzet. Op deze manier krijg je ook constructieve feedback over je doen en handelen binnen de projectwerking.

Naar de toekomst toe ben ik zeker en vast van plan om het onderste uit de kan te halen, zowel op het vlak van projectwerking als persoonlijke ontwikkeling. Het was alvast een mooie start van mijn avontuur binnen ACA Group! Maar niet getreurd, dit is zeker en vast niet het laatste wat jullie van mij zien. ;)

Heb je zelf ook interesse in een stage bij ACA Group? Ga dan snel een kijkje nemen op de stagepagina!