TIPS EN ERVARINGEN VAN HET ACA-TEAMDATA COLLECTIONWEB SCRAPERCONTINUOUS IMPROVEMENT
01/02/2023 • ACA Python team

Robbe & Shane versterken ACA-team met expertise in webscrapers

Het internet is een gigantische verzamelplaats met publiek beschikbare data die om uiteenlopende redenen interessant kan zijn om te verzamelen, bewaren en analyseren. Als je telkens manueel naar een pagina moet navigeren en de nodige informatie moet selecteren, dan kost dit bijzonder veel werk. De oplossing is een webscraper die de gegevens automatisch verzamelt. Om klanten hierbij te ondersteunen, kan ACA rekenen op twee jonge aanwinsten: Robbe en Shane.

De ideale oplossing om data van websites te verzamelen, is het gebruik van een API. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Zo kan een API betalend zijn, enkel beschikbaar voor een specifieke doelgroep, en soms heeft de informatieprovider simpelweg geen API. Daarom kan je gebruik maken van een webscraper, een bot die naar pagina’s navigeert, de HTML (broncode) interpreteert en de nodige data extraheert.

Python is een uitstekende programmeertaal om een webscraper te bouwen die zeer snel miljoenen datapunten automatisch kan extraheren, waardoor je uiteraard veel manuele werkuren bespaart. De data kan je nadien voor uiteenlopende doeleinden gebruiken, zoals leadgeneratie, marktonderzoek, het detecteren van koerswijzigingen, het monitoren van concurrenten of trends, data recovery, etc.

ACA heeft veel ervaring met dit soort projecten en kan daarbij ook rekenen op jonge medewerkers die zich tijdens hun opleiding verdiept hebben in de functionaliteiten van een webscraper:

1. Robbe Van den Hove

Tijdens zijn studies IT koos Robbe voor een webscraper als hoofdonderwerp van zijn bachelorproef. Hij bouwde een toepassing die de prijzenmarkt van de cryptowereld nauwlettend in de gaten moet houden. De door de webscraper verzamelde data worden geanalyseerd om potentiële veranderingen te detecteren. Vervolgens verzendt de tool een notificatie naar de gebruiker van het programma, zodat die meteen op de hoogte is van eventuele verschuivingen in de markt.

2. Shane Gastmans

Ook Shane deed tijdens zijn bacheloropleiding ervaring op met webscrapers. Tijdens zijn stage bij de ACA Group bouwde hij een interne tool om prospecten rond een bepaalde technologie te vinden. De applicatie gebruikt webscrapers om informatie van meerdere bronnen te halen, waarna de data door de applicatie verwerkt en verrijkt wordt. De resultaten verschijnen in een overzichtelijke interface.

Dankzij de creatie van Shane moeten onze salesmedewerkers vandaag minder tijd besteden aan het zoeken en verzamelen van informatie over klanten en prospecten.

Net als Robbe heeft Shane na zijn studies het ACA team vervoegd en helpt hij onze klanten verder. 🙌

Tijdens onze stage bij ACA hebben we het volledige potentieel van het web ontgrendeld door middel van webscraping. We hebben geleerd dat webscraping niet alleen een technische vaardigheid is, maar ook een strategisch hulpmiddel dat nieuwe kansen kan creëren en kan helpen bij het nemen van weloverwogen zakelijke beslissingen.

Robbe & Shane Robbe & Shane, Python Developers bij ACA Group
Robbe & Shane Robbe & Shane - Python Developers

Kom ons team versterken!

Zijn webscrapers ook jouw specialiteit? Spreek je vloeiend Python? Of heb je een andere superkracht in IT? Check dan zeker onze vacatures en misschien maak ook jij straks deel uit van de ACA Group.