Tesla Fleet
TIPS EN ERVARINGEN VAN HET ACA-TEAMELEKTRISCHE AUTO'SELEKTRISCH WAGENPARKDUURZAAMHEID
27/05/2021 • Shari Paret

Onze overgang naar een volledig elektrisch wagenpark voor 2025

Het is voor ACA Group belangrijk om onze verantwoordelijkheid als bedrijf te nemen en op duurzame wijze met onze planeet om te gaan. Als organisatie zijn er enkele dingen die we kunnen doen om de ecologische voetafdruk te helpen verkleinen. We kunnen bijvoorbeeld voor groene mobiliteit kiezen met een elektrisch wagenpark.

België bevindt zich momenteel midden in de overgang van een ICE-wagenpark naar een EV-wagenpark. De Belgische overheid heeft onlangs besloten om tegen 2026 uitsluitend belastingvoordelen toe te kennen aan emissievrije bedrijfsvoertuigen. Dit betekent dat veel organisaties in korte tijd over moeten stappen op een elektrisch wagenpark. Wagenparken zullen niet langer grotendeels bestaan uit ICE-voertuigen (Internal Combustine Engine) die op fossiele brandstof rijden, maar uitsluitend uit elektrische voertuigen (EV). We zijn bij ACA erg blij dat we lange tijd geleden al met dit project aan de slag zijn gegaan en dat we dit doel voor 2025 zullen bereiken!

Onze plek in de wereld is er één waarin we duurzame groei wereldwijd stimuleren en versnellen door mensen innovatieve oplossingen, technologie en kennis te bieden. Een volledig elektrisch wagenpark draagt ook bij aan dit doel en aan het zoveel mogelijk beperken van onze invloed op het milieu.

10 jaar Elektrische auto's

We zijn hier 10 jaar geleden al mee begonnen door onze medewerkers kennis te laten maken met elektrische voertuigen. Al onze collega's hebben sindsdien een week of tijdens het weekend kunnen rijden in een elektrische auto. Dankzij dit initiatief kunnen we nu snel overstappen op een elektrisch wagenpark. Veel van onze collega's zijn immers al overtuigd van het nut van volledig elektrische voertuigen door hun positieve ervaringen in de afgelopen jaren.

Een ambitieus doel en gemotiveerde collega's

We zijn enorm trots op de soepele overgang die wij doormaken. Het heeft enige tijd geduurd voordat er een breed aanbod aan elektrische voertuigen op de markt verscheen. Het is ons desondanks gelukt om onze medewerkers voldoende mogelijkheden te bieden, zodat de meesten een auto zullen vinden die aan hun behoeften voldoet.

36 Elektrische Voertuigen

Onze medewerkers kunnen nog steeds kiezen uit een ICE- of EV-voertuig en maar liefst 36 van de 43 bestelde voertuigen waren dit jaar al volledig elektrisch. Het lijkt erop dat steeds meer mensen, en dat geldt dus ook voor onze collega's, nadenken over elektrische voertuigen. Wij - en de planeet - zijn daar erg blij mee!

CO2 Uitstoot

Een aantal van deze elektrische voertuigen is al geleverd. Onze Co2-emissie per kilometer zal in de loop van de tweede helft van 2021, als de andere leveringen zijn voltooid, meer dan 40% lager zijn dan in 2019!* We zijn heel erg trots op dit geweldige resultaat!

Goed verandermanagement en aantrekkelijke opties zijn belangrijk

Mensen hebben vaak moeite met veranderingen, maar de overgang naar een elektrisch wagenpark verloopt bijzonder soepel doordat we dit project goed hebben georganiseerd. De communicatie en informatievoorziening binnen onze organisatie verlopen altijd op transparante wijze. Dat geldt uiteraard ook voor de overgang naar een groener wagenpark. We zorgen daarnaast dat medewerkers kunnen beschikken over de benodigde faciliteiten, zoals oplaadmogelijkheden bij onze kantoren, een oplaadoplossing voor thuis én voor onderweg. Onze wagenparkexperts staan bovendien altijd ter beschikking om medewerkers te helpen met vragen en met het verschaffen van de benodigde informatie. Dit heeft ertoe geleid dat onze medewerkers (en freelancers) zich aan hebben gesloten bij ons ambitieuze doel om voor 2025 een emissievrij bedrijfswagenpark te creëren.


We hebben dankzij onze geweldige samenwerking veel weten te bereiken in minder dan twee jaar tijd. We denken dan ook dat de ICE-leasecontracten de komende jaren worden vervangen door groene vervoerskeuzes. #letsgogreentogether

Automerken

We zijn blij dat we hier jaren geleden al mee zijn begonnen, zodat we nu goed zijn voorbereid op de overgang naar een volledig elektrisch wagenpark. Er verschijnen elk jaar steeds aantrekkelijkere modellen op de markt en overstappen naar een EV wordt daardoor steeds eenvoudiger. Medewerkers en freelancers rijden naast de Tesla Model 

3 momenteel ook in de Kia e-Niro, Volkswagen ID.3 en Mercedes EQC. Dit aanbod zal later dit jaar worden uitgebreid met de BMW iX3, Audi e-tron (Sportback) 55, Volkswagen ID.4 en Ford Mustang Mach E.

De technologie blijft zich verder ontwikkelen en dat betekent dat het bereik van de accu steeds groter wordt. De oplaadmogelijkheden langs Belgische wegen nemen bovendien snel toe. Het merendeel van onze medewerkers maakt zich dan ook geen zorgen over het bereik en andere zaken die gepaard gaan met EV-voertuigen.

Andere groene initiatieven bij ACA Group

We willen onze planeet niet alleen helpen door in elektrische bedrijfswagens te rijden. We verwachten dat er andere initiatieven zullen volgen om de ecologische voetafdruk te beperken. Zoals het aanbieden van leasefietsen, openbaar vervoer, telewerken, werkplekken dicht bij huis en energiebesparende systemen in onze kantoren. We blijven ondertussen zoeken naar andere initiatieven om onze ecologische voetafdruk te helpen verkleinen.

* We zijn in 2019 gestart met ons initiatief om een groen wagenpark te creëren. De levering van onze eerste EV's vond plaats aan het einde van dat jaar.

Shari Paret