TIPS EN ERVARINGEN VAN HET ACA-TEAMACA ALS WERKGEVER
18/03/2024 • ACA Group Team

Life at ACA: "Opportuniteiten komen altijd op het perfecte moment"

Veel schoolverlaters zetten hun eerste carrièrestappen bij ACA Group. En vaak blijven ze ook lang hangen. Zo ook Annelies Faes, die in 2017 startte als developer en ondertussen doorgroeide naar subteam tech lead en coach. In dit interview vertelt ze hoe er bij ACA, ook voor jonge IT-professionals, heel wat opportuniteiten liggen. 🎓⬇️

Annelies Faes at work

Dag Annelies, hoe en wanneer ben je bij ACA Group terechtgekomen?

“Ik heb ACA leren kennen tijdens mijn studentenperiode in Leuven. Mijn oud-studiegenoot (en huidige collega) Carl Salaets vertelde vol enthousiasme over zijn stage bij ACA. Zijn verhalen over de unieke ACA cultuur, de waarden en de vibe binnen het bedrijf prikkelden mijn nieuwsgierigheid. Toen ik in 2016 op zoek was naar een stageplek wist ik zeker: ik moest en zou bij ACA binnen geraken. Toen ik het bevestigende nieuws kreeg, was ik dolgelukkig. 

Tijdens mijn stage voelde ik me meteen thuis bij ACA. Een jaar later kreeg ik de kans om als developer aan de slag te gaan in de ‘Collectiv pod’ (ACA’s custom software development team). Dat is nu meer dan 6 jaar geleden en ik werk hier nog steeds even graag.”

Begonnen als developer, maar je hebt ondertussen een nieuwe rol gekregen?

“Klopt, ik ben tech lead van een van de twee subteams van ons projectteam. Ik coördineer de werking van ons subteam en bewaar het technisch overzicht over de applicatie die we beheren voor onze klant amfori. Die applicatie is zo groot dat het team is opgesplitst omdat het onmogelijk is om het in zijn geheel te overzien. Ik fungeer als het aanspreekpunt en de link tussen ons subteam en de rest van het projectteam.

Ik werk ook nog als developer, maar probeer bewust om niet meer mee te ontwikkelen aan stories. Ik probeer vooral het team zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat alles soepel verloopt.”

Hoe is de evolutie naar die nieuwe rol als subteam tech lead precies verlopen?

“In mijn eerste jaren heb ik op verschillende korte en langere projecten gewerkt en ons mobile team een hele tijd versterkt. Dankzij deze afwisseling en interne switches kon ik ontdekken wat mij boeit en waar mijn sterktes liggen. 

Ik werk sinds 2021 op het sustainability platform van amfori en kreeg recent de kans om subteam tech lead te worden. Hoewel ik wel de ambitie had om door te groeien, heb ik er toch even over moeten nadenken. Uiteindelijk gaf de garantie van voldoende ondersteuning, vooral in het begin, me het vertrouwen om de stap te zetten.”

Annelies Faes and Tom Nuttin

Je vertelde net over de positieve verhalen die je tijdens je studie hoorde over ACA. Nu werk je hier zelf al meer dan 6 jaar. Wat maakt werken bij ACA zo fantastisch voor jou?

“Verschillende dingen. Eerst en vooral hou ik van de professionaliteit en de customer-first attitude die hier heerst. De focus op kwaliteit leeft hier echt. Iedereen is 100% betrokken en voelt zich persoonlijk en als team verantwoordelijk om de klant de best mogelijke oplossing te bieden. Daarnaast verrast de grote mate van collegialiteit binnen ACA me telkens weer. Er is altijd wel iemand die wil helpen als het nodig is, niet alleen binnen ons team maar ook daarbuiten. Bovendien word je aangemoedigd om initiatief te nemen en je ideeën te opperen.”

Je werkt nu al een tijdje op de applicatie voor de klant amfori. Vind je daar voldoende uitdagingen in om je werk boeiend te houden?

“Oh ja! Elke nieuwe feature blok brengt wel de nodige uitdagingen met zich mee. Het is zelden eenvoudig. Het begint telkens bij de vraag: ‘Wat is de exacte nood van de klant, wat heeft de klant precies nodig hoe kunnen we dit best oplossen en implementeren in de bestaande applicatie?’. Er is nooit een standaardoplossing; het is altijd maatwerk. Die zoektocht naar de beste oplossing en het effectief realiseren geeft heel veel voldoening.”

ACA organiseert heel wat ontspannings- en teambuildingactiviteiten. Neem jij hier ook aan deel?

“Absoluut! Er worden tegenwoordig veel leuke activiteiten georganiseerd. Het jaarlijkse weekend met het hele ACA-team is altijd het hoogtepunt 🥳. Ik herinner me nog goed mijn eerste ACA-weekend in Porto. Ik was zelfs nog niet officieel gestart, maar toch mocht ik al mee. Dat weekend was een van de meest memorabele edities tot nu toe. Niet alleen de locatie en het stralende weer, maar ook de toffe activiteiten en het bruisende uitgaansleven in deze wereldstad maakten het onvergetelijk."

ACA weekend in Porto

Hoe zie jij jezelf de komende jaren evolueren binnen ACA Group?

“Nu ik sinds enige tijd vertrouwd ben in mijn rol als subteam tech lead, kijk ik uit naar mijn aanvullende rol als coach. We hebben een groot team en wanneer er iemand nieuw bijkomt, wordt deze persoon gecoacht door iemand van ons team.

Als coach fungeer je als klankbord voor je collega’s en ga je samen aan de slag met de werkpunten die deze collega wil verbeteren. De vraag om coach te worden werd mij op het juiste moment gesteld, en zo is het precies altijd. Opportuniteiten komen hier steeds wanneer ik mij er klaar voor voel. Ik heb er alvast veel zin in om toekomstige collega’s extra te begeleiden en ondersteunen.”

Wil je ook proeven van de opportuniteiten bij ACA Group? ⭐