Conversiegroei en verdubbeling bezoekers dankzij nieuwe mobiele app voor Immovlan

Immovlan bekleedt al jarenlang een plaats in de top drie van de Belgische zoekertjessites in vastgoed. Hun mobiele app is een zeer belangrijk medium: ongeveer 70% van hun bezoekers gebruikt hiervoor de mobiele website en app. Toen hun oude mobiele app vervangen moest worden door een nieuwe, sloegen ze de handen ineen met ACA Group. Het resultaat: een nieuwe app die de verwachtingen heeft overtroffen op alle belangrijke conversieparameters.

Mobiele app voor Immovlan door ACA Group ontwikkeld

Waarom een nieuwe mobiele app voor Immovlan?

“Eind 2019 zijn we gestart met de ontwikkeling van een mobiele app in Vue Native”, vertelt Geert Van Huychem, die CTO is binnen het bedrijf. “Vue Native werd toen erg gehyped als cross-platform development framework voor mobiele applicaties. Dankzij onze ervaring met Vue.js konden we de ontwikkeling zelf uitvoeren. Dat verliep redelijk vlot en de app werkte aanvankelijk heel goed. Toch kregen we gaandeweg meer en meer problemen. De integratie van externe SDK's was een probleem en soms zelf onmogelijk, net zoals de map search functionaliteit. Hiervoor moesten we werken met WebViews, wat een ramp is op vlak van usability.”

Een jaar of drie geleden kwam dan ook nog eens de aankondiging dat het Vue Native framework niet langer ondersteund zou worden. Het was dus slechts een kwestie van tijd voordat er echte problemen zouden opduiken, met het risico dat de Immovlan-app uit de stores zou worden gegooid. De ontwikkeling van een nieuwe mobiele app drong zich dus op.

“De aanpak van ACA matchte perfect met onze noden”

Het oorspronkelijke plan was om de nieuwe app intern te ontwikkelen. Omdat dit heel wat tijd en resources zou vragen, maakte Immovlan de afweging om het project toch uit te besteden. “Dat klopt”, aldus Geert. “De samenwerking met een externe partner biedt trouwens nog meer voordelen. Zo kunnen we ook de ondersteuning en het onderhoud van de app toevertrouwen aan deze partner. Daarnaast resulteert het ook in minder werk voor ons, hebben we één aanspreekpunt en biedt het ons zekerheid op lange termijn.”

Immovlan ging in het eigen netwerk op zoek naar een goede development partner, waarbij ACA Group uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.
“Van bij het begin voelden we meteen een klik met ACA en hun aanpak”, vertelt Geert. “Op het moment van de eerste gesprekken met potentiële partners hadden we wel een lastenboek, maar dat was nog niet tot in detail uitgewerkt. ACA was eigenlijk de enige partij die flexibel genoeg was om hier mee om te gaan. We hadden net nood aan een ervaren partner die ook in het voortraject wilde meedenken over de beste aanpak en oplossingen. ACA paste perfect in dat plaatje.”

Use cases als garantie voor maximale gebruiksvriendelijkheid en conversie

Het ontwikkeltraject voor de nieuwe mobiele app verliep in twee delen. Omdat usability een primaire focus was voor Immovlan werd er eind december 2022 gestart met enkele design workshops.

Jelle Offermans, Project Manager bij ACA Group vertelt: “De eerste workshop was eigenlijk een grote brainstorm met key stakeholders van Immovlan en ACA met als doel om zoveel mogelijk ideeën te verzamelen. Achteraf hebben we hier de belangrijkste voorstellen uitgehaald die we in de volgende sessies verder hebben besproken en verfijnd aan de hand van wireframes. Zo kwamen we uiteindelijk tot de uitgewerkte use cases, flows en designs, die als basis hebben gediend voor de ontwikkeling.”

“Voor ons is het belangrijk dat de app zeer gebruiksvriendelijk en laagdrempelig is”, zegt Geert. “We willen mensen zo snel mogelijk aanzetten om een woning te zoeken, om ook zo snel mogelijk een conversie te realiseren. De use cases en flows moesten ons deze garantie geven.”

Continu op de hoogte dankzij efficiënte communicatie

In april 2023 startten de developers van ACA met de ontwikkeling van de nieuwe app in Flutter. Tegelijkertijd werkte Immovlan intern aan de ontwikkeling van de API. Regelmatige en correcte communicatie was dan ook nodig.

“Tijdens de wekelijkse stand-up meetings werden we op de hoogte gehouden van het ontwikkelingsproces bij ACA”, vertelt Geert. “Tijdens deze korte, efficiënte overlegmomenten konden we afstemmen over specifieke zaken. Ook via Slack was er voortdurend directe communicatie. We wisten dus op elk moment perfect wat we moesten weten.”

Het resultaat: meer bezoekers, meer views, meer conversie 

In september 2023 ging de nieuwe applicatie van Immovlan live. “Bij Immovlan zijn we heel blij met de nieuwe app”, is Geert enthousiast. “En ook onze gebruikers zijn heel positief. Dat enthousiasme vertaalt zich ook in de resultaten. Als we de statistieken van de maand januari 2024 vergelijken met die van het jaar voordien zien we 50% meer dagelijkse bezoekers en 25% meer nieuwe gebruikers. Daarnaast zien we drie keer zoveel screen views, met ook een verdubbeling van het aantal views per sessie, waarbij ook de gemiddelde duur van een sessie en het aantal sessies per gebruiker met 50% is gestegen.”

Kort gezegd: de nieuwe Immovlan-app heeft meer nieuwe gebruikers die langer blijven hangen, meer panden bekijken en vaker terugkeren. En dat vertaalt zich ook in een stijging van de conversie.

“Toen die eerste cijfers binnenkwamen, kreeg ik van onze CEO zelfs de vraag of deze cijfers wel klopten”, lacht Geert. “Hij kon zijn ogen niet geloven.”

Flexibele en proactieve aanpak op maat van Immovlan

“Als ik terugkijk op onze samenwerking met ACA tot nu toe, kan ik alleen maar heel tevreden zijn”, zegt Geert. “De werkwijze bij Immovlan is heel hands-on en dat hebben we ook teruggevonden bij ACA. We konden gerust van onze lijn afwijken, zonder dat ACA daar moeilijk om deed. Vanaf de start hebben ze zich heel flexibel opgesteld. Daarnaast was het ook fijn dat ACA proactief meedenkt om onze ideeën te challengen en de oplossing te verbeteren op basis van hun ervaring. Ze zoeken altijd naar manieren om de applicatie nog beter te maken.” 

📲 Wil je meer te weten komen over onze Mobile Services?

Gerelateerde customer success stories