ACA Group & DNB Bank


DNB Bank en ACA Group: een diepe duik in de wereld van data mesh platform engineering

In het snel veranderende landschap van databeheer staat DNB Bank, een van de grootste financiële instellingen in Noorwegen, voor complexe uitdagingen. In een streng gereguleerde omgeving en met een focus op voortdurende innovatie, streeft DNB ernaar om nog meer waarde te halen uit hun data door gebruik te maken van innovatieve, schaalbare en flexibele oplossingen voor databeheer. Daarom wil DNB een robuuste en implementeerbare technische visie voor Data Mesh ontwikkelen. Deze visie moet bestaande oplossingen aanvullen en tegelijkertijd flexibel genoeg zijn om toekomstige evoluties te ondersteunen. ACA Group heeft DNB deskundig begeleid naar een verhoogd begrip van hoe een self-service data mesh platformarchitectuur kan worden ontworpen en geïmplementeerd.

Over DNB Bank

DNB logo

DNB is de grootste financiële dienstverlener in Noorwegen en behoort tot de grootsten in de Nordic regio op basis van marktkapitalisatie. De Groep levert een uitgebreid assortiment financiële diensten, variërend van leningen, spaarproducten en adviesdiensten tot verzekeringen en pensioenproducten voor zowel particuliere als zakelijke klanten.

Data-uitdagingen voor DNB Bank

DNB Bank opereert in een complex ecosysteem waar data uit talloze bronnen en afdelingen komt, elk met zijn unieke datagebruik en vereisten. Deze datastromen dienen verschillende doeleinden, van klantenservice en risicobeoordeling tot compliance en innovatie. Het efficiënt delen en hergebruiken van data uit verschillende hoeken van de organisatie is een uitdaging waar DNB al geruime tijd innovatief voor bezig is. DNB Bank erkende het belang van een schaalbare en flexibele benadering van databeheer die aansluit bij hun complexe zakelijke context.

De data mesh evolutie

Data mesh is een innovatieve aanpak voor het organiseren en beheren van data. Het idee is dat verschillende teams binnen een organisatie eigenaar zijn van specifieke data, en dat deze data wordt gedeeld en hergebruikt als een product. DNB Bank heeft al flinke stappen gezet in het omarmen van deze aanpak. Belangrijk hierbij is het aanbieden van een self-service platform voor domeinteams, wat de ervaring verbetert voor zowel degenen die de data produceren als degenen die data consumeren. De expertise van ACA Group in platform engineering voor data mesh heeft een essentiële rol gespeeld. DNB Bank heeft hierdoor een beter begrip verkregen van hoe de gebruikservaring van zowel de dataproducenten als -consumenten er kan uitzien, ondersteund door een robuuste visie en richting voor de platform architectuur.

We namen contact op met ACA Group omdat ze in hun aanpak iets demonstreerden dat daadwerkelijk geïmplementeerd is. Het was voor ons zeer waardevol om te leren van hun expertise in het bouwen van data mesh platformen.

Morten Næss, Chief Architect - Data and Analytics Platform bij DNB
Morten Næss - Chief Architect - Data and Analytics Platform

Samenwerking met ACA Group

DNB Bank kwam bij ACA aankloppen is hun zoektoch naar de meest optimale data mesh platform architectuur. Ze waren onder de indruk van de concrete technische aanpak van ACA en hun heldere architectuurvisie.
Daarna gingen DNB Bank en ACA Group een intense samenwerkingsweek in, waarin Tom De Wolf, de data mesh expert van ACA Group, waardevolle inzichten deelde over deze vernieuwende aanpak.

Het begon met een presentatie van ACA Group over 'Platform Engineering for Data Products'. Tom De Wolf legde uit hoe ACA hun expertise in platform engineering voor data mesh inzet om een self-service platform te bouwen en zo de gebruikservaring van zowel de producenten als consumenten van dataproducten te verbeteren. Hierbij wordt een "dataproduct" gezien als een cruciale abstractie en component, waardoor organisaties de verantwoordelijkheid kunnen decentraliseren om data als een product te delen en te hergebruiken.

Tom De Wolf presenting Data Mesh to DNB in Oslo

De presentatie trok veel aandacht en kreeg positieve feedback van de IT-afdeling van DNB Bank, met zo'n 120 deelnemers, zowel ter plaatse als online.

Een diepgaande duik in het ontwerp van data mesh platformen

Tijdens een workshop van drie dagen gingen we dieper in op technische oplossingen voor een data mesh platform, met speciale aandacht voor de expertise in platform engineering rondom dataproducten. Gedurende deze workshop over data mesh architectuur hebben DNB en ACA Group samen de noodzakelijke componenten grondig doorgenomen en zijn we dieper ingegaan op de gebruikservaring voor de producenten en consumenten van dataproducten.

Hoewel DNB al stappen gezet heeft in hun data mesh traject, hebben de deelnemers aan de workshop waardevolle nieuwe adviezen en inzichten gekregen in een innovatieve data mesh architectuur. Ze erkennen het als een essentieel onderdeel om hun data mesh reis te ondersteunen.

Tom De Wolf presenting for the DNB team in Oslo

Volgens Elin Våge Lafton heeft DNB Bank nieuwe perspectieven en een dieper begrip gekregen van hoe ze hun data mesh architectuur moeten structureren en implementeren.

Deze diepgaande workshops met Tom waren voor ons zeer waardevol om de architecturale richting beter te begrijpen.

Elin Våge Lafton, Data Governance Lead - Data and Analytics Platform bij DNB
Elin Våge Lafton - Data Governance Lead - Data and Analytics Platform

Na de eerste workshop kreeg ACA Group de opdracht om een adviserend rapport op te stellen over een mogelijke data mesh architectuur voor DNB Bank. Dit rapport gaf DNB Bank extra inzichten en visie, waardoor ze sterker onderbouwde beslissingen kunnen nemen in hun roadmap naar data mesh. Het document vat de aanpak samen, legt uit waarom deze geschikt is voor DNB Bank, gaat dieper in op de besproken componenten, inclusief een overzicht van de gezamenlijk gecreëerde gebruikservaring voor producenten en consumenten van dataproducten, en sluit af met advies over hoe te starten met een proof of concept.

Conclusie

DNB Bank maakt zich op voor een data mesh avontuur in de komende jaren, wat aantoont dat ze serieus werk maken van innovatie in databeheer. De samenwerking tussen DNB Bank en ACA Group heeft zich bewezen als waardevolle input voor hun roadmap, en deze diepgaande workshops hebben het inzicht verhoogd van DNB Bank in een daadwerkelijk geïmplementeerde architecturale richting. Deze basis maakt het haalbaar voor DNB om een platform te ontwerpen dat complementair is  tov bestaande data-investeringen, inherent flexibel is in zijn ontwerp voor toekomstige evolutie, en het 'dataproduct' tot leven brengt als een component waarvoor eigenaarschap opgenomen kan worden, gedeeld en hergebruikt kan worden in een datagedreven organisatie.

➡️ Interesse in een schaalbare en flexibele data mesh architectuur voor jouw bedrijf?

Heeft jouw bedrijf nood aan een schaalbare en flexibele data mesh architectuur? ACA Group kan je helpen met de juiste oplossing voor jouw uitdagingen op het gebied van data mesh. Van data mesh expert advies en architectuur ontwerp tot platform engineering diensten om een volledig self-service data mesh platform te realiseren. Benieuwd naar onze data mesh oplossingen en diensten? Bezoek onze data mesh-pagina.

Gerelateerde customer success stories