ACA Group x MobilityPlus

Duurzame mobiliteit in nieuwe applicatie voor MobilityPlus

MobilityPlus logo

De leukste samenwerkingen zijn die waarbij je als leverancier kan bijdragen aan het groeiverhaal van je klant. En dat is exact wat ACA Group al meer dan een jaar doet met MobilityPlus.

Het begon allemaal met de ontwikkeling van een mobiele app voor laadpasgebruikers. Sindsdien is de scopebeschrijving uitgebreid van drie naar dertig pagina’s, met ook een webportal voor fleet managers, een Azure dataplatform, en een backend applicatie die in de toekomst ook AI en machine learning zal integreren.

Over MobilityPlus

MobilityPlus is de Belgische marktleider in slimme laadoplossingen en speelt een cruciale rol in het vormgeven van het landschap van duurzame mobiliteit. 
MobilityPlus biedt op maat gemaakte slimme laadoplossingen voor elektrische voertuigen, met opties van handige laadpassen tot innovatieve laadpunten. Met een toewijding aan lokale expertise, uitmuntende service en merkonafhankelijkheid zorgt MobilityPlus voor een naadloze en duurzame elektrische rijervaring.

Toen Jean-François Cheyns MobilityPlus in 2016 oprichtte, lag de focus op de installatie van laadpalen. Al snel kwam de vraag om ook laadpassen aan te bieden. “Van bij de start zijn we mee geëvolueerd met de markt”, vertelt Michal Lubanski, Manager Software Development bij MobilityPlus. “Vandaag voorzien we grote ondernemingen zoals Umicore en Siemens van grote laadparken, met koppelingen naar hun eigen building management systemen. Daarnaast zorgen we ook voor de installatie van laadstations bij de werknemers. Via ons slim platform wordt alles automatisch doorgerekend waardoor zowel werkgever als werknemer zich niets hoeven aan te trekken van administratie en facturatie.”

Waarom MobilityPlus voor ACA koos

Omdat de oude mobiele applicatie en het webportaal verschillende beperkingen hadden, was er nood aan een nieuwe oplossing om aan de vraag van de klanten te voorzien. Michal startte twee jaar geleden als eerste IT’er bij MobilityPlus om de scope van dit project uit te schrijven. Initieel ging het over de ontwikkeling van een simpele app en webportal.
“We ontvingen uiteindelijk vier offertes van verschillende aanbieders”, zegt Michal. “Die hebben we getoetst aan de hand van verschillende criteria.” Op basis daarvan kwam ACA Group als winnaar uit de bus.

“Het was opvallend hoe unaniem positief de referentieklanten van ACA waren over hun samenwerking”, aldus Michal. “Dat overtuigde ons helemaal om voor hen te kiezen.”

Deelname aan Ship-IT Day

MobilityPlus nam in 2022 deel aan de Ship-IT Day, een eendaagse hackathon die ACA jaarlijks organiseert. “Dat was rond de periode van de contractondertekening”, vertelt Michal. “Samen met de experts van ACA hebben we toen met behulp van Azure een dashboard gebouwd dat het gebruik van parkeerplaatsen optimaliseert en potentiële investeringen met real-time data verantwoordt. We kwamen uiteindelijk als winnaars uit de bus. Na die dag wist ik meteen dat ACA de best mogelijke partner was voor onze uitdagingen. Als developer met 25 jaar ervaring voel je snel welk vlees je in de kuip hebt.” 

Na onze deelname aan de Ship-IT Day, wist ik meteen dat ACA de best mogelijke partner was voor onze uitdagingen

Michal Lubanski, Manager Software Development bij Mobility+
Michal Lubanski - Manager Software Development

Van een leverancier van slimme laadoplossingen, naar ook een AI- en data driven bedrijf

“De start van onze samenwerking verliep met ups en downs”, herinnert Michal zich. “Zo was er aanvankelijk wel wat verloop in het projectteam. Dat kwam mede door het feit dat wij in onze technology stack resoluut kozen voor Microsoft Azure, terwijl de eerste developers van ACA voornamelijk AWS-expertise hadden. ACA vond echter snel de juiste mensen met uitgebreide Azure-kennis. Eens die aan boord waren, hebben we snel grote sprongen gemaakt. Het is me opgevallen dat elke ACA-medewerker heel gedreven is om successen te boeken. Dat maakt het heel fijn om samen te werken.”

mobilityplus mobile app screenshots

Het initiële project van de ontwikkeling van een nieuwe mobiele app en portaal is heel snel geëvolueerd en uitgebreid. Zo bleek er ook grote nood aan een stabiele en flexibele oplossing voor het verwerken, beheren en valoriseren van data. Het datateam van ACA, met Vincent Mees als trekker, bouwde een data lake oplossing die ervoor zorgt dat data op een gestructureerde manier gebruikt kan worden om gebruikers en fleet managers meer inzichten te geven. Of zoals Michal het zegt: ”Met de hulp van ACA zal MobilityPlus evolueren van een leverancier van slimme laadoplossingen, naar ook een AI- en data driven bedrijf.”

Met de hulp van ACA zal MobilityPlus evolueren van een leverancier van slimme laadoplossingen, naar ook een AI- en data driven bedrijf.

Michal Lubanski, Manager Software Development bij Mobility+
Michal Lubanski - Manager Software Development

Hoge verwachtingen voor lancering mobiele app 

Met de nieuwe mobiele app kunnen de gebruikers van de MobilityPlus-laadpalen hun laadsessies volgen en hun laadhistoriek bekijken. Bovendien kunnen ze op een kaart al de laadpalen opzoeken en de laadtarieven bekijken. De lancering is voorzien voor januari 2024. “Na de succesvolle sprints en demo’s die heel positief onthaald werden, zijn de verwachtingen heel hoog”, vertelt Michal.

In het nieuwe webportaal kunnen bedrijven en fleetmanagers zien welke laadpalen ze in portefeuille hebben en het gebruik ervan analyseren. Daarnaast kunnen ze vanuit het portaal de volledige facturatie beheren.

MobilityPlus dashboard

“De ontwikkeling van de app en van het portaal waren twee verschillende tracks, waarop twee verschillende ACA-teams hebben gewerkt”, vertelt Vincent Mees, Data Solutions Architect bij ACA Group. “Om het voor MobilityPlus zo makkelijk mogelijk te maken hebben we gewerkt met één contactpersoon voor het volledige project. De scope van het project is gaandeweg uitgebreid. Zo kwam er ook de ontwikkeling van de backend bij, waarbij de communicatie tussen de verschillende applicaties een belangrijke focus was. Ik ben erbij gehaald om het dataplatform vorm te geven.”

ACA als klankbord

Het project blijft verder evolueren. Samen met de AI-specialisten van ACA onderzoekt MobilityPlus momenteel de opportuniteiten van AI en machine learning. De bedoeling is om dit eerst te implementeren voor de interne rapportage en om dit daarna te integreren in het portaal en de app. De integratie van de Azure data-oplossing heeft al bewezen dat het helpt om snel inzicht te krijgen in de interne processen, waardoor fouten sneller maar boven komen.

Het is straf hoe de ACA-experten helemaal ingewerkt zijn in onze filosofie en denkwijze. We hebben vaak maar drie woorden nodig om elkaar te begrijpen. Dat maakt het heel prettig samenwerken.

Michal Lubanski, Manager Software Development bij Mobility+
Michal Lubanski - Manager Software Development

“Zonder de expertise en knowhow van ACA zouden we dit nooit kunnen doen”, zegt Michal. “En dan bedoel ik niet alleen de developers die ons helpen met de ontwikkeling van de juiste tools, maar ook de architecten en analisten die fungeren als een klankbord om ideeën af te toetsen. Als technical lead biedt de ondersteuning en de input van echte experten mij heel veel zekerheid. Bij interne discussies heeft ACA meermaals gefungeerd als objectieve partij die ons heeft aangespoord om het van een andere kant te bekijken. Die analytische geest heeft ons vaak geholpen om nieuwe oplossingen te vinden.”

“Het is ook straf hoe ze helemaal ingewerkt zijn in onze filosofie en denkwijze”, aldus Michal. “Het is alsof het echte collega’s zijn. We hebben vaak maar drie woorden nodig om elkaar te begrijpen en om richting te geven aan een module. Dat maakt het heel prettig samenwerken.”

Zelden geziene expertise en toewijding

“We zijn actief in een snel bewegende markt”, volgens Michal. “Als bedrijf moeten we dus mee blijven evolueren. Met ACA hebben we hiervoor de ideale partner gevonden. In mijn carrière van 25 jaar heb ik dit soort samenwerking zelden gezien. De expertise en de toewijding van alle ACA-medewerkers zijn doorslaggevend geweest voor onze bedrijfsontwikkeling. We hopen nog lang met ACA te kunnen samenwerken.”

Bekijk onze Data Diensten!

Gerelateerde customer success stories