Makkelijk en snel stockbeheer uitvoeren in de winkel voor Medi-Market

Medi-Market logo

Medi-Market is een keten van parapharmacieën van het Belgische bedrijf Medi-Market Group en is actief in de apotheek- en parapharmaciesector. Het is de missie van Medi-Market om het meest uitgebreide assortiment van hoogkwalitatieve producten toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen aan de laagste prijs. Medi-Market beschikt over een 70-tal verkooppunten in onder andere België, Luxemburg en Italië.

De uitdaging: verbeteren van de ergonomie voor winkelbediendes tijdens stockbeheer

In 2019 ontwikkelden we voor Medi-Market de Automatic Stock Replenishment (ASR) applicatie. Deze ASR-applicatie zorgt voor optimaal stockbeheer. Per winkel bepaalt ASR op basis van een aantal parameters de optimaal benodigde voorraad. Zodra de voorraad in de winkel onder de berekende minimale voorraad komt, bestelt de applicatie autonoom de juiste producten tot de optimale hoeveelheid voorraad opnieuw is bereikt. Dankzij deze aanpak houdt Medi-Market de stock in hun winkels en magazijnen optimaal, dalen de voorraadkosten en is het risico op producten in voorraad met een verstreken vervaldatum kleiner.

De ASR-applicatie is ontworpen voor gebruik op een desktopof laptopscherm. Wanneer winkelbediendes producten in de rekken tellen ter aanvulling of controle, is het meenemen van een laptop ergonomisch gezien geen ideaal scenario. Medi- Market vroeg daarom om de functionaliteit van ASR te ‘porten’ naar het kleinere scherm van een handheld in de vorm van een mobiele applicatie. Dat hield bovendien een nieuwe interface in met een optimalisatie van de gebruikerservaring voor mobiel gebruik.

Onze oplossing: een progressive web app met uitstekende gebruikservaring en interface

Samen met Medi-Market kwamen we al snel tot de conclusie dat een progressive web app (PWA) de juiste oplossing was. Een PWA draait in de browser, maar gedraagt zich wel zoals gebruikers verwachten van een native app: de PWA kan op het homescherm gezet worden, is zichtbaar in de app switcher en kan onderdelen zoals de camera of microfoon aanspreken. Omdat de app in geen enkele appstore staat, kunnen er bovendien app updates gepusht worden zonder dat er gewacht moet worden op goedkeuring van appstore toezichthouders.

Een aantrekkelijke UI en hoog gebruiksgemak

Om tot een optimale gebruikservaring te komen, leefden we ons in in de rol van een winkelbediende. We bekeken kritisch wat deze personen nodig hebben en wat hun verwachtingspatronen zijn. Bovendien deden we het nodige onderzoek naar de Zebra handhelds met touchscreen, waar de ASR PWA op draait, om te ontdekken hoe deze gebruikt worden.

Daarna tekenden we voorstellen uit die we aan Medi-Market presenteerden. Op basis van hun feedback itereerden we zo verder om de componenten en schermen stapsgewijs op te bouwen.

Bovenaan en centraal op het scherm staat steeds de primaire informatie die een gebruiker nodig heeft, zoals een inzoombare foto. Ook de artikel- en andere codes, meteen visueel herkenbaar aan de verschillende huisstijlkleuren, zijn zichtbaar boven de ‘fold’, dus zonder dat een gebruiker moet scrollen.

UX best practices

Naast onze stapsgewijze Agile aanpak implementeerden we heel wat best practices voor mobiel design. Zo zijn alle interactieve elementen steeds groot genoeg om aan te tikken met een vinger en plaatsten we de meest belangrijke actieelementen in plaatsen die gemakkelijk bereikbaar zijn met de duim (thumb zone). Dat verhoogt het gebruiksgemak én de efficiëntie voor winkelmedewerkers.

Bovendien is het UI-design responsief. Als Medi-Market ooit overstapt op een andere handheld met een andere schermgrootte, zoals een tablet, schaalt de interface mooi mee met deze nieuwe schermgrootte.

De Medi-Market ASR-applicatie draait inmiddels op zo’n 120 handhelds.

De app laat ons toe een aantal taken die vroeger manueel waren op een snellere, gebruiksvriendelijkere en efficiëntere manier uit te voeren en op te volgen. Zo is er meer tijd om onze klanten beter te helpen.

Peter Bos, CIO bij Medi-Market
Peter Bos - CIO

Gerelateerde customer success stories