Rapporteringstool in Python voor alle vestigingen van VCST

  • Innovatieve rapporteringstool voor alle vestigingen
  • Nauwe samenwerking met het development team bij VCST
  • Verkorte doorlooptijd en verhoogde automatiseringsgraad

Over VCST

VCST is een internationale autoleverancier van aandrijflijn- en remcomponenten. Ze ontwikkelen voornamelijk hoogkwalitatieve tandwielen en hebben vestigingen in België, Duitsland, Roemenië, China en Mexico. 

De uitdaging: rapporteringstool hosten over de verschillende sites

Een engineer bij VCST heeft in het verleden zelf een prototype van een rapporteringstool voor de Belgische vestiging ontwikkeld. Via deze tool kunnen medewerkers analyses en data van de productiekwaliteit van de tandwielen (gears) in hun vestiging opvragen. 

VCST is een internationaal bedrijf met vestigingen over de hele wereld. De metingen van productiedata van alle vestigingen gebeurde reeds op een uniforme manier, maar de analyse van deze metingen werd enkel in België uitgevoerd. De expert van R&D verwerkte deze data telkens in de rapporteringstool en stuurde deze dan terug naar de vestigingen. Dit zorgde voor inefficiëntie doordat het heen en weer sturen van de data in verschillende stappen moest gebeuren.  

Bovendien verliep de communicatie tussen de vestigingen niet altijd optimaal, waardoor het soms enige tijd duurde vooraleer vragen konden beantwoord worden en overkoepelende analyses van de vestigingen konden gebeuren. VCST had om die reden nood aan een gebruiksvriendelijke rapporteringstool die door alle vestigingen in alle landen geraadpleegd en gebruikt kon worden waardoor zowel de samenwerking als analyseprocessen efficiënter kunnen verlopen.

Person programming on screen

Bij VCST werken er heel wat gemotiveerde engineers die zich volledig achter dit rapporteringsproject hebben gezet. Echter liepen deze snel tegen de grenzen van hun technische kennis aan doordat het niet duidelijk was welke de beste manier is om deze tool te hosten over de verschillende sites (en dus landen) heen. Bovendien waren het updatebeleid en de controle op het gebruik van de tool moeilijk om in te schatten. Omwille van vorige positieve projectervaringen met Python stond het voor VCST reeds vast dat ze ook hun rapporteringstool in deze programmeertaal wilden ontwikkelen. 

VCST besloot om een externe partij in te schakelen en nam contact op met ACA. Na een eerste kennismaking stond ons Python team klaar om hen te begeleiden in dit project en samen met de engineers bij VCST een volledig nieuwe rapporteringstool te bouwen in Python.

Waarom Python?

De R&D afdeling bij VCST werkt reeds met de Python programmeertool om bepaalde analyses (zoals kwaliteitscontroles) voor hun afdeling uit te voeren. Daarnaast is Python een zeer sterk opkomende programmeertaal omwille van het innovatieve aspect en de veelvoud in gebruik. 

Veelzijdigheid, efficiëntie, betrouwbaarheid en snelheid: enkele kernbegrippen waarmee we de Python programmeertaal kunnen samenvatten. Python kan in bijna elke omgeving gebruikt worden en men zal niet geconfronteerd worden met enig prestatieverlies, ongeacht het platform waarop men werkt.

Onze oplossing: een nieuwe rapportagetool in Python voor alle vestigingen

Tijdens onze eerste gesprekken met VCST kwamen de knelpunten al snel naar boven en kon ons Python development team meteen aan de slag. Zo hebben we voor VCST een admin panel ontwikkeld dat een centrale analyse- en rapportageomgeving aanbiedt voor alle productievestigingen. Hierdoor kan elke site binnen enkele seconden eigen analyses en rapportages raadplegen en kan de Belgische (hoofd)vestiging het overzicht bewaren over de kwaliteitsresultaten van alle sites.  

Analyseren van belangrijke kwaliteitsparameters

De applicatie die ons development team heeft ontwikkeld laat VCST toe om een van de belangrijkste kwaliteitsparameters voor het geluidsgedrag van de tandwielen snel en gestructureerd te analyseren. Bovendien hebben de rapporten die uit de applicatie vloeien een homogene structuur. Dit maakt het voor interne en externe klanten mogelijk om in één oogopslag de resultaten van de metingen te interpreteren.

Kortom: Samen met het engineering team bij VCST hebben we ervoor gezorgd dat de doorlooptijd wordt verkort, hun automatiseringsgraad wordt verhoogd, een betere traceerbaarheid wordt gecreëerd en alle stakeholders (van alle vestigingen) in staat worden gesteld om de productiekwaliteit op te volgen.

Met de hulp van ACA kan VCST wereldwijd uniforme analyses uitvoeren op belangrijke kwaliteitsmetingen van tandwielen. De ontwikkelde rapporteringssoftware verkort de doorlooptijd voor deze analyses aanzienlijk, van enkele dagen naar enkele uren. We zijn heel tevreden over de samenwerking en aanpak van ACA!

Yannick Meerten, R&D Manager bij VCST

Eerlijkheid, betrokkenheid en vakmanschap zijn slechts enkele van de waarden die er zowel bij VCST als intern binnen ons team heersen. Dit zijn waarden die ik persoonlijk koester en wanneer ik zie dat deze eigenschappen tot een succesvolle oplevering leveren leiden ben ik een gelukkig man.

Sébastien Roels, Business Unit Manager bij ACA Group
Sébastien Roels - Business Unit Manager

Gerelateerde customer success stories