MOBILE DEVELOPMENT
03/05/2022

Met de smartphone de deur van het museum openen

De museumpas, het grootste museumabonnement van het land, lanceert een digitale versie van de pas. Voortaan kunnen pashouders ook met hun smartphone op museumbezoek.

De museumpas geeft een jaar lang toegang tot meer dan 200 Belgische musea en tentoonstellingen. Samen met publiq verzorgden we eerder al de technische implementatie van de fysieke museumpas. Die huidige fysieke kaart, die dient als toegangsticket voor de musea, wordt nu dus aangevuld met een digitale versie op de smartphone. Hiermee wil museumPASSmusées verder inzetten op digitalisering en gebruiksgemak.

Digitale museumpas is meteen beschikbaar

Erika T’Jaeckx van museumPASSmusées vertelt: “Uit een bevraging bij pashouders vorig jaar, bleek dat nieuwe gebruikers niet graag wachten op de verzending van de museumpas.” De interesse voor een snellere digitale versie was groot. “Nieuwe pashouders krijgen de digitale museumpas meteen na hun aankoop. Ze kunnen dus direct op pad en dat is een enorme vooruitgang, zeker in tijden waarin contactloos de nieuwe norm wordt.”

In de nieuwe app vinden gebruikers onder andere een persoonlijke QR-code, die bij vertoon aan de balie toegang geeft tot het museum. De app wordt binnenkort nog verder uitgebreid met extra inhoud rond het museumaanbod.

Trots op onze nauwe samenwerking

Omdat ACA Group ook al hielp met de IT achter de fysieke museumpas, kenden we de context erg goed en konden we snel ontwikkelen. Samen met publiq werkten we erg nauw samen om de gebruiker van een mooie en gebruiksvriendelijke app te voorzien. Er is dan ook veel aandacht besteed aan de UX en UI van de app, die dankzij heel wat best practices, feedback en prototyping tot stand zijn gekomen. We zijn dan ook erg trots op de korte lijn tussen ACA en publiq en het wederzijdse vertrouwen!

Populaire pas

Sinds de start van de museumpas in 2018, neemt de populariteit alleen maar toe. Afgelopen jaar was goed voor een half miljoen museumbezoeken en 90.000 verkochte passen. De uitkeringen van museumPASSmusées aan de museumsector stegen tot 2,5 miljoen euro in 2021, een recordbedrag. Ook het aantal deelnemende musea gaat in stijgende lijn. Zo sloten recent ook het Suske en Wiske Museum in Kalmthout en het AfricaMuseum in Tervuren aan.