Data Lake: Eindelijk niet meer vissen naar data

Duik in de diepte met data

Ontdek de kracht van Data lake

Wat is een Data Lake?

Surfen op golven van inzicht

Zie een Data Lake als een groot en diep meer, waar alle gegevens van uw bedrijf in stromen en op de bodem neerkomen. Net zoals een meer water verzamelt uit verschillende bronnen, verzamelt een Data Lake gegevens uit verschillende systemen, toepassingen en apparaten binnen uw organisatie. Het kan gaan om klantgegevens, verkoopgegevens, marketinggegevens en meer.

Het Data Lake is niet alleen een plek om gegevens op te slaan, maar ook een plek om grote hoeveelheden zeer uiteenlopende gegevens te organiseren en die gegevens te verkennen, te analyseren en er inzichten uit te halen. Net zoals u in een meer kunt vissen om verschillende soorten vis te vangen, kunt u geavanceerde analysetools gebruiken om de gegevens in uw Data Lake te analyseren en inzichten te verwerven die u kunnen helpen betere zakelijke beslissingen te nemen.

Data Lake Landschap

Wat is het verschil met traditioneel gegevensbeheer?

In tegenstelling tot traditionele data management warehouses, waar het water stagneert en op dezelfde plaats blijft, zijn de gegevens in een Data Lake voortdurend in beweging, stromend en in ontwikkeling. U kunt op elk moment gegevens aan het meer toevoegen, vanuit elke bron en in elk formaat. Dit betekent dat u al uw gegevens op één plaats kunt bewaren, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over hoe ze in de toekomst zullen worden gebruikt of geanalyseerd.

Hoe werken data-architecturen?

Een data lake is een soort data architectuur en een data architectuur verwijst naar de algemene structuur en organisatie van de data assets van een organisatie, inclusief de regels, beleidslijnen en modellen die de verzameling, opslag, verwerking en het gebruik van data regelen. Het gaat om het ontwerpen van een blauwdruk voor het beheer en de integratie van gegevens in verschillende systemen, toepassingen en technologieën op een manier die de doelstellingen van de organisatie ondersteunt.

In deze animatie video, leggen we uit wat een gegevensarchitectuur inhoudt door water te gebruiken als metafoor voor gegevens. Na het bekijken van dit filmpje zult u een duidelijk beeld hebben van de verschillende processen die zich binnen een data-architectuur afspelen.

Data, data, overal

maar geen oplossing in zicht? Wij kunnen helpen!

Een goede datastrategie gaat niet alleen over het verzamelen en analyseren van informatie. Het gaat om het creëren van een cultuur van datagestuurde besluitvorming, waarbij inzichten worden omgezet in acties en waarde wordt gecreëerd voor zowel het bedrijf als zijn klanten.

Stijn Vandereyken, Data Lead & Expert bij ACA Group
Stijn Vandereyken - Data Lead & Expert

In order to view this content, you need to accept Marketing & third party cookies.

Click here to adjust your preferences